×

A stílusosság igenis tanulható

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 06. 17.

Változó világban élünk, de azért van, amin még egy világméretű járvány sem tud változtatni. Akit például eddig is érdekelt a divat, azt nagy valószínűséggel ezután is fogja, és aki mindig is szeretett stílusosan megjelenni, az valószínűleg most is erre törekszik majd, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy az illető igazán jól érezze magát a bőrében.

Le style est l’ homme même – A stílus maga az ember.

Georges-Louis Leclerc, Buffon grófja mondta ezt 1733-ban, akadémiai székfoglalóján, és ebből is látszik, hogy a divat utáni érdeklődés mindig is jelen volt az emberek életében. És azt is jól tudjuk, hogy a stílus nem feltétlenül pénzkérdés és nem csak és kizárólag a felvett ruháknak köszönhető. Na de akkor mégis mitől lesz valaki igazán stílusos? Van néhány alapszabály.

Van tartásuk

Tom Ford divattervező szerint bármilyen drága ruhába is bújik valaki, attól még nem biztos, hogy stílusos is lesz. Szerinte egy jól szabott öltönyt csak az tud igazán viselni, aki tisztában van a saját értékeivel és nem fél megmutatni azokat. Vagyis nem árt, ha a jól szabott ruha mellék kellő magabiztosság, így kiváló szemkontaktus, meleg mosoly és megfelelő testtartás is párosul. A stílusos emberek jól tudják, hogy nem csak az számít, hogy néz ki a ruhájuk; az, ahogy magukat “hordozzák”, valóban felbecsülhetetlen. Hiszen ezek azok a dolgok, amelyek a legnagyobb hatással vannak a többiekre, és a legemlékezetesebb benyomást hagyják bennük.

Nem függnek az aktuális trendektől

Csak azt veszik meg, amit szeretnek. Nem érdeklik őket az aktuális trendek, nem cserélik le minden szezonban a teljes ruhatárukat, egy boltban nézelődve kizárólag a szívükre hallgatnak és csak azt veszik meg, amihez érzelmileg is kötődni tudnak. Ugyanez igaz a gardróbjukban álló régebbi darabokra is: majd’ minden darabról eszükbe jut valamilyen emlék vagy érzés.

Tisztában vannak a méreteikkel

És ennek megfelelően vásárolják meg a ruháikat. A legtöbbünk abszolút számon tartja, hogy egy-egy megvásárolt darabja hányas méret. Azt viszont kevesen tudják, hogy sok ruhagyártó cégnél évről-évre változik a mérettábla. A legtöbb fast fashion márka az aktuális modellje alapján határozza meg a méreteket, tehát egy emberhez viszonyítanak. Így aztán, ha tavaly még jó volt rád az M-es méret és idén már csak az L-esbe férsz bele, akkor nem biztos, hogy veled van a baj. Ám, aki igazán stílusos az nem törődik a gyártók címkéivel, azt veszi meg, ami jó rá és amiben jól érzi magát.

A titok a részletekben rejlik

Aki már kialakította a rá jellemző stílust, az arra is figyel, hogy minden részlet a helyére kerüljön és stimmeljen. És most nem feltétlenül az öltözékbeli kiegészítőkre gondolunk. Az összhatáshoz hozzátartozik a jól megválasztott frizura, hölgyek esetében hajszín, az ápolt kezek és nyár idején a lábak is. Egy különleges cipő vagy jól variálható táska pedig igazán felteszi az I-re a pontot.

Jól szervezett a ruhatáruk is

Ahhoz, hogy valakinek cool legyen a megjelenése elengedhetetlen az ápolt megjelenés, de nem elég csak a hajunkat belőni vagy kellemes illatfelhővel körülvenni magunkat, ruháink tisztaságára, karbantartására is ügyelni kell. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rendszert vigyünk a gardróbunkba. Már attól is stílusossá válhat bárki, ha tudja, hogy mely alapdarabokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy teljes legyen a megjelenése és ezt alkalmazza is. De ez még nem elég! Nem hanyagolhatjuk el a ruhák folyamatos karbantartását, az anyaguknak megfelelő tisztítást, vasalást sem. Ezzel a módszerrel hosszabb életű lehet egy-egy kedvenc holmink és ez bizony a pénztárcánknak is előnyös.

Magamról vagy jót vagy semmit

A neves divattervező Donna Karan említi önéletrajzi írásában, hogy nehezen tanulta meg azt, hogy ne szapulja magát folyamatosan és nyilvánosan. De amint képes volt erre sokkal magabiztosabb lett és ez bizony a stílusán is meglátszott. Azóta sosem hallani tőle azt, hogy arra panaszkodna, hogy hízott pár kilót, nem volt ideje kisminkelni magát, nincs egy gönce se. Vagy jót mond magáról vagy inkább csendben marad. És még egy dolog: megtanulta megfelelően fogadni és kezelni a kapott bókokat. Ha valaki megdicséri őt már nem ellenkezik, nem hitetlenkedik, csak mosolyog, nyugtázza a hallottakat, majd kellően megköszöni a kedves szavakat.