×

Mi is szeretnénk ilyen lebegő szigeteken lazulni a Dunán

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 06. 26.

A fenntartható várostervezésben élen járó dánok egy újabb elképesztő projektet valósítanak meg: fából készített úszó szigeteket bocsájtanak vízre Koppenhága kikötőiben, újabb szintre emelve a közösségi terek fogalmát.

A hétvége alkalmából, ha virtuálisan is, de ismét utazunk egy kicsit, ez alkalommal a nem is olyan messzi Dániába repítenek a hírek, ahol egy hihetetlenül izgalmas projekt fog hamarosan megvalósulni. Az ausztrál Marshall Blecher és a dán Magnus Maarbjerg tervei alapján készült Parkipelago névre keresztelt zseniális koncepció szerint ugyanis tradícionális hajókészítési technikák alkalmazásával épített lebegő szigetek jelentenék a koppenhágai szabadidőparkok jövőjét. A nyilvános terek megalkotása során természetesen elsődleges szempont volt a természet tiszteletben tartása, akárcsak a jövőbeli környezeti kihívások figyelembevétele is, mint például a növekvő tengerszint.

A tervezők elképzelése szerint az egymással kompatibilis, esetenként összekapcsolható szigetek olyan funkciókat látnának el, mint például szaunasziget, horgászbázis, kagylófarm, de persze lehet egy egyszerű napozóterasz vagy éppen egy szülinapi zsúr helyszíne is. Az első kísérleti szigetet egyébként 2018-ban helyezték a vízre, közepén egy hatméteres hársfával, a további aktív tervezés pedig azt mutatja, nem szól semmi a mihamarabbi folytatás ellen. Miért is szólna? Nem nehéz elképzelni, mennyire megnyugtató lehet egy hársfa árnykékában, a vízen lebegve könyvet olvasni.

Mit is mondhatnánk, nem lenne rossz ilyen csodaszigeteken lebegni a hazai vizeken.

(Fotók: Marshall Blecher/Studio Fokstrot)

Ez is érdekelhet:

Van öt tippünk, amivel ötcsillagos lesz idén az izolált nyaralás – FashionStreetOnline.hu

Nagy megkönnyebbülést jelentett, amikor megtudtuk, mégiscsak szabad utazni nyáron, az újhullámos szállástípusok pedig lehetővé teszik, hogy a távolságtartással együtt is kimaxoljuk a vakációt. Az utazás élménye nem feltétlenül merül ki abban, hogy egy turistákkal zsúfolt tengerparton szürcsöljük a koktélunkat, és nincs azzal semmi baj, ha ezúttal a szokásosnál szeparáltabb nyaralást szeretnénk szervezni magunknak és a családnak, távol a tömegtől, mégis életre szóló élményeket gyűjtve.