×

Amerikai második leghíresebb arca a bizonyíték, hogy sosincs késő!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2020. 12. 8.

A KFC 137 országban több mint 16000 éttermével ma a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca. Alapítójának története igazi tanmese, Harland Sanders élete során rengeteg szakmát kipróbált, de vállalkozásai rendre kudarcot vallottak. Ő azonban soha nem adta fel: 62 évesen alapította meg az étteremláncot, amely meghozta számára a világhírnevet. A világ leghíresebb csirkéjének története következik. 

Harland David Sanders 1890-ben született az amerikai Indiana államban. Hat éves volt, amikor édesapja elhunyt, így édesanyjára hárult a családfenntartó szerep, ezért legidősebb gyerek lévén Harlandra bízta testvérei felügyeletét, aki ebből adódóan korán megtanult főzni. Tizenhat évesen bántalmazó nevelőapja elől menekülve hagyta el otthonát, és bevonult a hadseregbe. Fél évig szolgált Kubában, majd leszerelése után számos szakmát kipróbált: volt többek között napszámos, kovácsinas, tűzoltó, biztosítási ügynök, a kereskedelmi kamara titkára, vasutas, jogász. Talán még vadakat terelő juhász is.

1930-ban a nagy gazdasági válság közepén megnyitotta autószerelő műhelyét Kentucky állam Corbin nevű városkájában, ahol autógumikat is árult. Ügyfelei és az arra járó turisták gyakran őt kérdezték, hogy tud-e ajánlani a közelben éttermet, így egyre inkább érlelődött benne a gondolat, hogy neki kellene ellátnia őket.

Szerelőműhelye mellett kialakított egy kis helyiséget, melyben mindössze egy asztal és hat szék volt. Sanders volt a főszakács, a felszolgáló, a pénztáros és a kis helyiség névadója is. Mivel remekül főzött, híre gyorsan elterjedt, így egy idő után az autósok már inkább csak enni jártak hozzá.

Azonban ez sajnos még nem a történet vége.

Sanders ezután kétszer is próbált étteremláncot indítani, de mindkétszer elbukott. Ő azonban kudarcai ellenére sem adta fel,

1940-ben elkészítette a ma is ismert Kentucky-panír receptjét, ami tizenegy fűszerből és gyógynövényekből áll. Meg volt győződve róla, hogy ötletében van potenciál, így 1952-től autójával kezdte el járni az országot étteremről étteremre, hogy főztjével meggyőzze a tulajdonosokat.

Na, innentől számítjuk a KFC megalapítását.

Ha kedvező választ kapott egy helyen, akkor egyezséget kötött az étterem vezetőjével, hogy minden, az ő receptje és módszere alapján készült csirke eladása után részesedést kap. 1964-re Sanders listáján már 600 társult étterem szerepelt az Egyesült Államokban és Kanadában. Ugyanebben az évben kétmillió dollárért eladta a részesedését befektetőknek, ő azonban továbbra is a cég szóvivője maradt.

Sanders 1980-ban, 90 évesen halt meg, arca pedig ekkorra – egy 1976-os felmérés alapján – Amerika második legismertebb arcának számított, mostanra pedig popkulturális ikonná vált.  Kései sikertörténete a bizonyíték, hogy  a szorgalom és a kitartás meghozza gyümölcsét, és hogy az útkeresés nem hogy nem az első, de van, hogy csak a sokadik próbálkozásra sikerül. Vagyis 62 éves korotokig ne aggódjatok, még bármi lehet belőletek! 😉

via GIPHY

Ma este BL-meccs van, reméljük, már megrendeltétek az élményhez a vödör csirkéteket!