×

Divatkiállítások a kanapédról, amiket azonnal látnod kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 01. 6.

Arra még egy darabig várni kell, hogy személyesen induljunk múzeumtúrára, de már úgyis kezdünk hozzászokni az online eseményekhez. Íme a legizgalmasabb virtuális kiállítások a divatra éhes közönségnek.

Valentino Garavani Virtual Museum

Tízezer négyzetméternyi virtuális felületen ismerhetjük meg a legendás tervező legszebb alkotásait a ruhákölteményektől kezdve az ikonikus divatfotókón át a kulisszatitkokba bepillantást engedő kisfilmekig.

Karl Lagerfeld: Visions of Fashion

A feledhetetlen divatikon fotókiállítása, amelyet 2016-ban a Pitti Palotában láthatott a közönség, végre teljes egészében, digitálisan is elérhető.

Christian Dior Designer of Dreams

A márka, a divatház és a névadó története elevenedik meg Florence Müller és Olivier Gabet kurátorok nagyszerű párbeszédén keresztül. Több mint hetven év tematikusan és kronologikusan elmesélve feledhetetlen ruhaköltémenyekkel, archív fotókkal, sosem látott skiccekkel és ihletet adó festményekkel tarkítva, amelyek mind azt mesélik, miért is volt Christian Dior az álmok tervezője.

Sustainable Thinking

A kiállítás alapgondolata a fenntartható fejlődés fogalma: azaz anélkül elégíteni ki a jelen szükségleteit, hogy az csökkentené a jövendő generációk képességét arra, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket. Egy virtuális divatkirándulás az öko-szellemiség jegyében Salvatore Ferragamo interpretálásában.

Museo del Tessuto di Prato

Itália legnagyobb kulturális gyűjteménye a híres olasz textilgyártással a főszerepben. Ősi hagyományoktól a kortárs megoldásokig minden, amit az anyagokról tudni lehet és érdemes.

Bellissima: Italy and High Fashion

A kiállítás az 1945 és 1968 közötti aranykort idézve mutatja be az olasz divat olyan nagyágyúinak ikonikus ruhakölteményeit, mint Valentino, a Fontana testvérek, Pucci vagy Simonetta Ravizza. A korszak a mediterrán kreativitás időszaka volt, amely nagyban hozzájárult az itáliai identitás nemzetközi szintű meghatározásához.

Balenciaga: Master Craftsman

Az haute couture mestereként is ismert Cristóbal Balenciaga a huszadik század egyik legfontosabb divattervezője volt. Szoborszerű ruháit a textilek mesteri manipulálása, valamint a szín és a textúra drámai felhasználása jellemezte, amellyel új szintre emelte a női sziluett fogalmát.

The Corset: Fashioning the Body

Időutazás 2000-be, a Valerie Steele által megvalósított kiállításra, amelynek fókuszában a divattörténelem legvitatottabb ruhadarabja áll. A fűző a reneszánsz óta a nyugati kultúra alapdarabja volt egészen a huszadik századig, onnantól ugyanis a nők elnyomásának egyértelmű szimbóluma lett.

Condi Nast/Getty, Eugene Adebari/Rex, Claudio Lavenia