×

Fél évszázadnyi ruhát kellett újraalkotni a Netflix The Crown című sorozatához

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 02. 11.

Ha te is azok közé tartozol, akik egy-egy rész után időt és energiát nem spórolva nyomozásba kezdenek a neten, hogy akkor most mi és hogyan is történt valójában, akkor megnyugtatunk, a ruhákról biztosan tudhatjuk, hogy a valóság ihlette őket. 

Ahogy a sorozatban haladunk előre, úgy jelentett egyre nagyobb és nagyobb kihívást a tervezők számára a kosztümök megalkotása, mert míg a sorozat eleje a negyvenes évekbe repít minket vissza, addig a nyolcvanas évekhez közeledve egyre dokumentáltabbá válik a királyi család élete.  Az élet alatt itt most nyilván a megjelenésüket értjük.  A Netflix zászlóshajójaként emlegetett The Crown világraszóló, epizódonkénti 13 millió dolláros büdzséjével (csak viszonyításképpen írjuk, hogy a Game of Thrones grandiózus utolsó epizódjai kerültek hozzávetőlegesen ennyibe) bőven megengedhette magának, hogy tűpontossággal újraalkossa a korabeli kosztümöket, felerősítve ezzel a sorozat dokumentarista jellegét.

A legnagyobb kihívás elé természetesen Diana hercegnő színrelépése állította a jelmeztervezőket, hiszen őt kezdettől fogva akkora médiaérdeklődést övezte, hogy egy-egy szettje szinte a retinánkba égett. És akkor még nem beszéltünk Diana és Károly esküvőjéről, melyet 58 országban sugároztak és 700 millió embert ültetett a tévékészülékek elé. A Diana által viselt törtfehér színű selyemtaft és csipkeruhat hatalmas uszállyal, a flitterekkel, tízezer darab kézzel varrt gyönggyel és puffos ujjaival egyáltalán nem volt egy egyszerű menet újraalkotni, így már az első perctől egyértelművé vált, hogy az eredeti alkotópárost kell felkérni a munkára. Elizabeth és David Emanuel végül órákon át próbáltak aruhát a fiatal hercegnőt játszó Emma Corrine-ra, és tíz ember kellet ahhoz, hogy a végső változatba felöltöztessék. A végeredménytől pedig mindnekinek elállt a lélegzete.

A sorozat kosztüm-designere, Sidonie Roberts szerint azonban meglepő módon nem ez volt a legbonyolultabb kosztüm – ami érthető, ugyanis végső soron nem ő alkotta újra -, hanem azok szettek, amelyeket a hercegné a férjével közös ausztrál útjukon viselt. Ezek ugyanis annyira speciálisan a nyolcvanas évekre jellemző textúrájú anyagokból készültek, hogy a sajátos esésüket a mostani anyagkészlettel meglehetősen nehéz volt reprodukálni. Ahogy a képeken is láthatjátok, a végeredmény még így is szinte tökéletes lett!

Forrás: elle.com

Képek: Netflix + Getty Images