×

Legyél te a színterápia: így és ezért viseld a napsütést!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 02. 20.

Egyéni ízléstől, legektől és kedvencektől függetlenül a színek köztudottan jó hatással vannak a pszichére, így alig maradt más hátra, mintogy az öltözködéssel dobjuk fel az egyhangúvá váló napjainkat (és már direkt nem teszünk különbséget hétköznap és hétvége között).

Kezdjük például a sárgával!

via GIPHY

Érdekesség, hogy egy közvéleménykutatás szerint az emberek mindössze hat százaléka jegyezte ezt a vidám színt a kedvencének. A prímet magasan a kék vitte, ezt követte változó arányban a piros, a zöld és a lila, sok esetben pedig még a fekete is megelőzte a citromot. Persze attól függetlenül, hogy nem az első helyen áll a rangsorunkban, még viselhetjük, egy biztos, aznap nem leszünk észrevétlenek! Tapasztalatból mondom, hogy minden alkalommal, amikor felveszek valami citromsárga cuccot, legyen az kabát, blézer, sál vagy ruha, megdícsérnek az utcán. Ettől pedig egyrészt jó kedvem lesz, másrészt arra következtetek, hogy nemcsak rám, de a környezetemre is jó hatással vannak az élénk színek. Főleg a téli szürkeségben!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Gitta Banko (@gittabanko) által megosztott bejegyzés

Persze sok sztereotípia él bennünk a színekkel kapcsolatban (is), de a divat talán a legjobb platform, hogy megszabaduljunk ezektől. Például attól, hogy sok európai nemzet úgy tartja, a sárga a féltékenység és az irigység árnyalata.

Ezt gondolják a franciák is, akik emellett az árulás és a gyengeség színeként gondolnak rá. Mondjuk akkor jó kérdés, hogy a Tour de France-on miért éppen sárga pólót visel az élen járó versenyző?

Ennyit a gyengeségről!

Bár ez még mindig jobb, mint Kínában, ahol a sárgát a pornóval azonosítják. Ha például sárga könyvről vagy képről beszélnek, biztosak lehetünk benne, hogy erősen felnőtt tartalomról van szó. Ehhez hasonló asszociáció Olaszországban is él, de ott a sárga könyvek és filmek kimerülnek a krimikben. De hogy végre rátérjünk a pozitív párhuzamokra: vegyük például a Japánokat, ahol a sárga a kifinomultság, a gazdagság – ehhez nyilván köze van az aranynak is – és a bátorság szimbóluma. Az 1300-as években dúló dinasztiák háborúja idején a Dél minden lovagja sárga krizantémot viselt a bátorság arany jelvényeként.

Általánosságban viszont elmondható, hogy a sárga energiát, vidámságot és reményt sugároz. Elég egy csodaszép, napsütéses nyári reggelre gondolnunk. Ennek jegyében szemezgettünk az idei tavasz ready-to-wear kollekcióinak legsárgább darabjaiból, hogy ti is ihletet merítsetek.

Ha pedig semmi sárga nincs a gardróbodban, ne aggódj, könnyen pótolhatod a hiányosságot! Pörgesd végig az alábbi galériát, hiszen nincs olyan üzlet, ahol ne találnál egy-két esszenciális darabot.