×

A legjobb szettek a Milano Fashion Week első napjáról

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 02. 25.

Hivatalosan kedden, gyakorlatban tegnap kezdődött a 2021-es őszi kollekciókat bemutató Milano Fashion Week. Íme egy kis válogatás az első nap legizgalmasabb szettjeiből!

Hiába a digitális fashion show-k, az olasz tervezők akkor is megadják a módját a bemutatóknak. Ezen persze nem is csodálkozunk, elvégre a világ legnagyobb és legrégebbi divatházairól van szó.

FENDI

A Fendinél például egy üveglabirintusban sétálgattak a modellek, szupernőies lépteiknek pedig fényes vitrinekbe zárt antik szobrok és kincsek voltak a tanúik. A múlt és a jövő egyesítése – már ha ez volt a cél – egyébként nagyon látványos keretet adott az egész bemutatónak, a futurisztikus hangulatra pedig még egy lapáttal rátett a kissé agresszív zene. Ez utóbbit viszont csak addig hallottuk túlságosan dominánsnak, ameddig a szettek el nem vitték a figyelmet. Mert elvitték, hála a tervezőknek, akik minden egyes ruhadarabot azért alkottak, hogy a női test előnyös sziluettjét, lágyságát és érzékiségét hangsúlyozzák.

ALBERTA FERRETTI

Ferretti idei őszi kollekciója maradt a realitások talaján. Szándékosan nem spilázta túl a bemutató látványvilágát sem, a modellek egy jól bevált kifutón sétáltak végig némi füstfelhő kíséretében. Ugyanez az egyszerűség jellemzi a kollekciót is a maga nagyszerűségében:

Nő vagyok, aki valódi nőknek tervez ruhákat. Hogyan hagyhatnám figyelmen kívül az igényeiket? Hozzáteszem, a realitás nem egyenlő a banalitással”

– nyilatkozta a tervező a Vogue-nak. A szettek megalkotásakor a hordhatóság volt a fő szempont, amellyel nem lehet vitába szállni: bár a klasszikus szabásvonalak dominálnak, mégis mindegyikben van egy-egy extra csavar, amely ikonikussá teszi a viseletet.

MISSONI

Nosztalgikus csillogás – talán így jellemezhetnénk leginkább a Missoni videóját, amelyben a modellek a Mad World egyik feldoglozására a mindennapi élet helyszíneit járják be. A kollekciót az oversize fit jellemzi a komfortos pulóverektől a csillogó estélyi ruhákig, amin nem lepődünk meg, hiszen a kényelem mindig is a márka esszenciáját jelentette már csak azért is, mert a minden kollekcióban domináló kötött darabokról is egyből erre asszociálunk.

BRUNELLO CUCINELLI

A tervező egy csodaszép videóval mutatta be az őszi-téli kollekcióját, amelynek az alaphangulatát az olasz tájak szépsége és hangulata adta: a modellek egy festői birtokon elhelyezett üvegházban pózoltak. Amikor pedig a kellemes zene véget ért, maga a tervező prezentálta a kollekciót, amelyet elmondása alapján a jövőbe tekintés pozitív energiái hatottak át. Cucinelli számára, mint mindig, most is a természet szeretete és tisztelete volt az elsődleges inspiráció, amely a szín- és anyaghasználatban egyaránt érvényesül. A városi nőknek tervezett szettekben az a jó, hogy minden darab könnyedén viselhető és kombinálható, és még a markánsabb, maszkulinabb darabok is ellágyulnak a megfelelő párosítástól.

Ha kíváncsiak vagytok a Milano Fashion Week első napján fellépő összes szettre és tervezőre, megnézhetitek a Camera Nazionale della Moda Italiana weboldalán!