×

Minél feketébb, annál jobb – hétfő reggeli kávéetikett

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 03. 15.

Hétfő reggel mi más is lehetne a téma, mint a kávézás? Igyuk tejjel, feketén, mézzel vagy cukorral, egy biztos, a legtöbb ember számára kávé nélkül lehetetlen elindítani a napot. De nézzük, mit és hogyan illik, ha netán vendéget is hívunk!

Én például – naptól függetlenül – esténként általában olyan fáradt vagyok, hogy nem egyszer mondogatom magamban, legyen már reggel, hogy megihassam végre a szokásos reggeli kávémat!

Persze otthon és egyedül nagyjából mindenki azt csinál, amit akar, de azért nézzük meg, mik a kávézás illemszabályai! Először is, adjuk meg a módját! Ehhez em kell azonnal előkapni a Meissenit, de egy kistányért tegyünk a csésze alá, főleg, ha vendégnek szervírozzuk! Kiskanál a jobb oldalra, három darab kockacukor a bal oldalra. Minden tévhittel ellentétben – bár praktikusak tűnik – zacskós cukrot és kapszulás tejszínt nem adunk vendégnek. Gondoljunk arra, hogy egy üzleti tárgyalás során milyen zavaró lehet,

amikor tárgyalópartnerünk először a zacskós cukrot önti az asztalra, majd zavarában az ujjaival kezdi felszedegetni. Vagy a kapszulás tejszín fröccsen a frissen vasalt ingjére. Onnantól már lőttek a nyugalmas beszélgetésnek, mindenki kínosan érzi magát.

Tehát a tejet és a tejszínt külön kis kiöntőben adjuk a kávé mellé. Hasonló a helyzet a mézzel is, ha igazán kedveskedni akarunk, akkor bekészíthetjük előre a kávéjába. A vonalaira jobban odafigyelő látogatónknak édesítőt is készíthetünk, ezt egyszerűen csak a dobozában, melynek használata egyszerű és higiénikus. 

Egy igazi olasz csak délelőtt 11 óráig issza tejjel a kávéját, de természetesen a vendégnek úgy adjuk, ahogy kéri, hiszen mindig neki van igaza!

Amikor a csésze kézben, a kisujj nem tart el, a kiskanalat nem nyalogatjuk, funkcióját betölti és ki is meríti a kávékevergetéssel. Itt szeretném megjegyezni, hogy a kést SOHA nem nyaljuk le, két okból kifolyólag: undi és nem akaruk Joker sorsára jutni, ugye?

via GIPHY

Egy jó barista mindig tesz egy pohár vizet a kávé mellé, egyrészt azért, mert sokan nem szeretik a kávé intenzív utóízét a szájukban, másrészt állítólag úgy hat igazán az agyban is, ha kortyolunk mellé vizet. Szóval, kedves kávéházak, ha újra megnyitjátok a kapukat, ne fukarkodjatok a csapvízzel! Ingyen van, nekünk viszont jól esik, és csodákra képes!

A végére pedig jöjjön még egy nagyon fontos gondolat: arról ugyan nem szól az illemtan, hogy az anyák túléléséhez szükséges kávét miként kell inni, de félig-karanténban, oviszünet idején jól jöhet egy löttyintés whiskey abba a bögrébe!