×

10 dolog, amiért utálom az online oktatást – egy gimis csaj vallomásai 2. rész

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 03. 19.

Azon túl, hogy diákként elmondhatatlanul örültünk az online oktatás életbeléptetésének (amit meg is ünnepeltünk a korlátozások bevezetésének előestéjén), azért kezdünk rájönni, rengeteg hátránnyal is jár a dolog.

Most, hogy lassan fél éve megint online oktatódunk, egyre többen kérdezik, nem hiányzik-e a suli, hatékony-e így a tanulás, sőt, akár azt is, hogy jobban szeretjük-e az online iskolát. Tőlem is megkérdezték. 

Úgyhogy a pozitívumok után íme 10 dolog, amiért alig várom, hogy végre vége legyen ennek az egész vírushelyzetnek!

#1

Érettségi. Ez talán az összes gimis legnagyobb félelme, és most még inkább kétségbeejtő csak rágondolni is. Mindegy, hogy csak most lettél kilencedikes, vagy idén érettségizel, a tananyag ugyanaz, és a tanárok hitvallásként mondják el minden egyes nap, hogy ez bizony benne lesz az érettségiben.

via GIPHY

#2

Dolgozatok és számonkérések hiányában lassan mindenkinek elfogy a motivációja a tanuláshoz, és így nem kevés munka lesz bepótolni a lemaradást. 

#3

Az otthon töltött napok alatt az online rendelések száma jelentősen megnőtt, ami önmagában nem lenne probléma, de a „mégis hova vegyem fel az új bőrnadrágom?” kérdés már sok lánynak okoz fejfájást.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Olivia & Alice (@oliviaandalice) által megosztott bejegyzés

#4

Az online oktatással együtt járó bezártság egyre kevésbé tetszik mindenkinek. Nem láthatjuk a barátainkat mindennap, sem azt a helyes fiút a folyosón.

#5

Rengeteg beadandó. A tanároknak nem sok eszközük maradt a diákok értékelésére, ezért a legtöbben a beadandó házidolgozatok mellett döntöttek. Amik viszont diákszemmel sokszor nehezebbek, mint megírni egy dogát. És rengeteg van belőlük.

#6

Bár egész eddig ezt csináltuk, talán most rájöttünk, mennyire nem jó egész nap a képernyő előtt ülni. Eddig örömmel vettük elő délutánonként a laptopunkat, most viszont annak örülünk, ha nem kell végre a képernyőt nézni hosszú órákon keresztül.

#7 

A családdal való együttlét áldás és átok is lehet egyszerre.

Például ha a szülők meg vannak róla győződve, hogy az online oktatás gyakorlatilag szabadság, és a nap bármely pontjában üvölteni lehet a gyerekkel, hogy ugyan miért nem hajlandó velük ebédelni. (Mert órája van, azért.)

A másik végletet azok a szülők jelentik, akik reggel hétkor már vernek ki az ágyból, hogy fürödj meg, öltözz fel, moss fogat, stb. anélkül, hogy tekintettel lennének arra, hogy éppen a távoktatás előnyeit próbáljuk kiélvezni.

#8

Nagyon minimális a kommunikáció a tanárok és a diákok között, így sokszor előfordul, hogy egy-egy feladatot félreértünk, vagy rosszul csinálunk meg. Ami aztán további konfliktusokat okoz.

#9

Nincs sulibüfé. Bár senkinek sincs ellenére a McDonald’s-ból rendelni ebédet a héten már sokadszorra, de az iskolai büfében kapható melegszendvicset sajnos még ez sem tudja pótolni. 

#10

Mivel mindenki otthon van, nem történik semmi izgalmas, amiből aztán óriási pletykákat lehetne szőni, amin az egész iskola megbotránkozna, vagy éppen jót nevetne.