×

Budapest Central European Fashion Week – a harmadik nap

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 03. 28.

A budapesti divathét harmadik napján a 2021-es tavaszi és nyári összeállítások kapták a főszerepet, hiszen a Magyar Divat & Design Ügynökség lehetővé tette, hogy azok a márkák is bemutathassák a kollekcióikat, akiknek a tavaly őszi vírushelyzet miatt erre nem volt lehetőségük. Szombat este hét tervező munkáját láthattuk. 

VENGRU

Az egyedivé alakítható, hosszú távra készült bőrkiegészítőiről híres tervezőpáros – Szögi-Csomány Boglárka és Faragó Tamás – munkásságát minden táskarajongó ismeri, és kevesen vannak, akiknek nincs legalább egy menő alapdarabja tőlük. A tavaszi-nyári kollekció bőséges felhozatalában volt backpack, kézitáska, övtasi és crossbody is – ez utóbbinál a legjobb, hogy idén már nem a fenekünket verdesi, hanem elöl hordjuk, ami nemcsak praktikus, de menő is, ráadásul a bold pántok extra karaktert adnak a daraboknak – és ahogy azt a külföldi tervezők kifutóin is láttuk, idén még a városi élethez elengedhetetlen nagyobb válltáskákat is a kezünkben hordjuk. És bár a felvonultatott kollekció színeiben a nude dominált, ez a Vengrunál ugye nem jelent semmit, hiszen a különböző fakkokat mindenki kedvére variálhatja köszönhetően a dizájnos és ötletes zipzáras megoldásnak, ami a márka védjegye.

DÜSK

A filmipar rendhagyó szerelmi történetei ihlették az idén debütáló márka első kollekcióját, de nem elsősorban a téma, sokkal inkább az újonc magyar tervező kifutóra vonulása adott okot az izgalomra. A hepiendet nem (feltétlen) ismerő gengszterszerelmeket a középpontba helyező Hegedűs Dóra okosan interpretálta múzsáiként, az unisex megoldásokra törekvő kollekcióban mind a fiúk, mind a lányok találnak könnyedén hordható, mégis szokatlan darabokat, amikkel nem nehéz kitűnni a tömegből. És ha már lázadó szívek, a lányok ugyan már régóta hordják a párjuk cuccait, a DÜSK-fiúknak pedig a fordítottja sem okoz gondot, így kerülhetett rájuk egy a kivágott pink bőrnaci vagy egy piros lakk trench coat. Például.

NORA SARMAN

Az nem volt kérdés, hogy white partyra érkezünk, a romantikus menyasszonyok kedvenc tervezője pedig ezúttal sem okozott csalódást. Kiderült, hogy még egy esküvői ruhának is adhat ihletet a komfortot éltető karanténdivat, vagy az, hogy az ifjú arák idén kivillanthatják a lábaikat is. Libbenő tüllökből, elegáns csipkéből, cuki masniból és testvillantásból sem volt hiány, persze mindezt az érzékiség uralta, a tervező ráadásul a legújabb trendek alapdarabjainak mindegyikét a tőle megszokott eleganciával fűzte a kollekcióba.

ARTISTA

Feltűnő és harmonikus, kényelmes és sikkes, modern és klasszikus, vagány és nőies. Az ARTISTA számomra mindig az a kedvenc volt, akit nem lehet csak úgy bekategorizálni, mintha a kollekciók megalkotásakor az egész világ mozzanatait figyelembe véve alkotnának. A 2021-es tavaszi-nyári AIR kollekció is ilyen, a könnyed, de elegáns szettek egész egyszerűen már ránézésre is a természet nyugalmát árasztják, és azt az üzenetet sugallják, hogy idén tavasszal ARTISTA-ban szeretnénk járni!

CAKO

Mi más adhatna ihletet egy mindig a harmonikusságra törekvő, ízig-vérig magyar tervező tavaszi-nyári kollekciójának, mint a Balaton? És bár az átlagmagyarnak a tavalyi karanténvakációban értékelődött fel, az igazi nyári gyerekek jól tudják, a magyar tenger semmihez sem fogható csodákat rejt mind kulturálisan, mind természetileg. Ezt az életérzést tervezte a ruháiba Cakó Kinga, aki mindig talál valami egészen apró, mégis markáns játékosságot, amivel feldobja a szetteket és egyúttal felismerhetővé is teszi azokat: mostani kedvencem a könyök fölött húzott, masnival kötött ingujj. Komfort, sikk és nőiesség a Balaton színvilágában – mi másra vágyhatnánk, de most komolyan?

ROMANI

A hazai divatvilág mindig üde színfoltja a tervezőpáros, akiknek kollekcióját természetesen most is uralták a változatos formákba és gazdag színvilágba ölt roma hagyományok, de szomorúak lettünk volna, ha ez nem így van. Ugyanakkor határozottan megfigyelhető, hogy aktuális világunk őket sem hagyta kellő hatás nélkül. Az utóbbi egy évben felértékelődött comfy chic vonal náluk virágmintába borított, kimószerű ruhákban, selyempizsamákra emlékeztető szettekben és a színes szőrrel díszített papucsokban mutatkozik meg. Egyéb kedvenceim a rozsdabarna kosztüm, a hosszú, virágos mellény, ami minden szettet megkoronázna és a végén érkező rétegelt fekete tüllszoknya. 

ZSIGMOND DORA MENSWEAR

Zsigmond Dóra ezúttal a természet rejtekébe bújt inspirációért – és milyen jól tette. A tervező mindig a múltból merít ihletet, ezúttal viszont nem ment túl messzire, a ROOTS névre keresztelt kollekció darabjai arra a szövevényes összeköttetésre fókuszálnak, amely az egész világot keresztülszőve marad állandó, miközben minden más változik. Ami egyből feltűnt, az a bomberdzseki hátulján festményszerűen megjelenő erdei jelenet az őzikékkel, nem véletlenül. A honlapon csekkoltam is a darabot, amelynek története röviden annyi, hogy egy hatvan évvel ezelőtt készült falvédő textil lett a kabátra nyomatva, amely egy vadászat történetét meséli el. Ráadásul minden darab pont annyira egyedi, amennyire a természet az. A laza, sikkes és szexi outfitek bővelkednek a hordható cuccokban, a legjobbak a crop vászonnacik inggel kombinálva. Ha tervező alapján kellene maghatároznom a zsáneremet, azt hiszem, ez lenne az. 

(Fotókredit: HFDA / The Sparkle Content)