×

Pünkösdölés bodzamámorban

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 05. 22.

Pünkösd a húsvétot követő ötvenedik nap, mozgó ünnep, neve a görög pentekosztész (azaz ötvenedik) szóból ered. De milyen népszokások kötődnek az ünnephez, és ami még fontosabb kérdés: mi került ilyenkor az asztalra?

Kezdjük azzal, hogy mi is az a Pünkösd eredetileg? Zsidó ünnep volt, előbb a befejezett aratást, később pedig a Sínai-hegyi törvényhozást (vagyis amikor Mózes kőtáblákon megkapta Istentől a törvényeket) ünnepelték, mindezt a Pészah szombatját követő ötvenedik napon – Sabouthkor. A keresztények átvették, illetve módosították az ünnep történetét: Krisztus mennybemenetele után, az ötvenedik napon az apostolok összegyűltek, majd hatalmas zúgás, szélvihar támadt, s a szentlélek lángnyelvek alakjában leszállt a tanítványokra. Vagyis a keresztény hitvilágban a pünkösd a szentlélek eljövetelének ünnepe.

Kevesen tudják már az ünnep vallási élethez kötődő eredetét, azonban a pünkösdi királyválasztásról annál többet hallottunk. Általában ügyességi próbával választották meg egy évre a pünkösdi királyt, aki számára a legények engedelmességgel tartoztak, és aki egy éven át a falu minden lakodalmába és összejövetelére hivatalos volt.

S mi ettek ilyenkor?

Mivel húsvétkor rendszeresen kiürültek a kamrák, a pünkösdi asztalra már jóval szerényebb fogások kerültek. A füstölt disznóhús helyett inkább a szárnyasok fogyasztása volt a jellemző, népszerű volt a tyúkhúsleves, a rántott csirke pedig szinte bárkinek az asztalára kerülhetett.

Az alapanyagok tájegységenként változtak. Számítottak a helyi népszokások, a területre jellemzően tartott állatok, a család vagyoni helyzete. A juhtenyésztésből élők például bárányt készítettek, a vagyonosabbaknál kocsonyát főztek, de volt, ahol marhahús került az asztalra, amelyet zöldséggel, tésztával fogyasztottak. Természetesen nem maradhattak el az édességek sem: sokan fánkot, rétest vagy túrós lepényt sütöttek, de készült a kalács is. Egyes helyeken, vagy a szezonalitástól függően cseresznyés – vagy egyéb gyümölcsökből készült – süteményt ettek, ettől remélve, hogy sárga lesz a kender.

A pünkösd kiváló alkalmat nyújtott a barátságok kötésére is, elég volt egy kis tojással, pereccel, kaláccsal megrakott tálat küldeni a szomszédba, ez volt az úgynevezett komatál.

S mit ittak ilyenkor?

A bodza leveléből és virágából főzött szörpnek, teának, az ebből készült ételeknek gyógyító hatást tulajdonítottak. Ha szerencsések vagyunk, mi is begyűjthetjük ezeket az ernyőre hasonlító virágokat, hogy csodás finomságokat készíthessünk belőlük. Figyeljünk arra, hogy mindig olyan helyről szedjük, ami nem forgalmas út mellett van, valamint alaposan nézzük át őket, mert a bodzán jellemzően megtelepszenek a tetvek. A kis fekete vagy zöld bogarakat könnyű észre venni. És ha megvan, jöjjön akkor pár klasszikus!

Bodzaszörp

Hozzávalók: 1 kg kristálycukor, 1 liter hideg víz, 1 db vékony karikákra vágott citrom, 1 dkg citromsav és legalább 10 „tányér” bodzavirág

Egy nagyobb befőttesüvegbe teszünk mindent, majd 3-4 napig kevergetés mellett állni hagyjuk, ezután leszűrve üvegekbe töltjük. Használható vízzel vagy szódával hígítva üdítőként, tea ízesítésére, de készíthetünk belőle pikáns koktélt is.

Bodzavirág pongyolában

Lisztből, tojásból, egy csomag vaníliás cukorból és kevés vízből egészen sűrű palacsintatésztát keverünk. A virágokat megmossuk, lecsepegtetjük és a sűrű tésztába mártjuk. Közben olajat forrósítunk, amiben kisütjük a virágokat. Melegen, vaníliás porcukorral meghintve fogyasztjuk.

©cookta

Nem maradt más hátra, mint reménykedni a jóidőben, majd elindulni bodzát vadászni, ezután pedig kipihenni magunkat a háromnapos hosszú hétvégén. Ha útközben pünkösdi- vagy más néven bazsarózsát látunk, szagoljunk bele mélyen, és pár percig élvezzük az illatát!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás