×

Melyik a nagyobb? Az Ász vagy a Király? – Érdekességek a szerencsejáték világából

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 07. 28.

Bizonyára mindenki, aki a még a kilencvenes évek előtt született, emlékszik arra az ominózus lottósorsolásra, amelyben a sorsolásra felkért úriember kihúzza az egyik nyerőszámot, ami a hatos. Majd helyesbít: (és itt ki kell fütyülnünk), kilences! Íme pár érdekesség a szerencsejátékok és kaszinók világából.

A másik örökzöld a Szerencsekerék-játék, ahol a kevésbé szerencsés játékos, a meglévő betűkből a Tudja hol szorít a cipő szólás helyett a Tudja hol szeret a cápa megfejtést találta helyesnek. Azóta is jókat mosolygunk ezeken, csakúgy mint az …És megint dühbe jövünk Zsugabubusán, aki a pókerjáték közben elhangzott Melyik a nagyobb? Az Ász vagy a Király? kérdéssel ivódott be a köztudatba. A (nagy örömünkre) minden évben minden tv-csatornán vetített film tökéletesen és gyermeteg humorral ábrázolja a hetvenes évekbeli Miamit, ahol burjánzott a szerencsejátékból meggazdagodott maffia bűnözése.

Mindez nem a Magic City Miamira, de még csak nem is a Bűnös városként emlegetett Las Vegasra vezethető vissza, hanem egészen az ókorig. Ugyanis már az egyiptomiak is rajongtak a szerencsejátékért, sőt, igazából nekik köszönhetjük az izgalmas játékok repertoárját.

Több ezer évvel ezelőtt már páros-páratlan kavicsjátékot játszottak, amelyekre fogadásokat lehetett kötni. A szerencsejáték fontossága az életükre, vallásukra is kihatott, bizonyos istenségek megszületését is ennek tudták be. Az akkoriban játszott ún. Szenet játék olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy még Nefertiti és Tutanhamon sírjain is megtalálhatóak az ezzel kapcsolatos rajzok.

Később egyre több játék jelent meg, ami miatt olyan nagy méreteket öltött a szerencsejáték, hogy azt szabályozni is kellett, majd végül tiltott elfoglaltságnak kiáltották ki: aki az illegális játékot űzte, komoly büntetésre számíthatott.

Kínában a játékok szintén nagy népszerűségnek örvendtek, egy ősi pergamen szerint Cheung Leung találta ki a mai Kenó ősét, célja pedig az volt, hogy a szerencsejátékból befolyt pénzt a hadserege ellátására fordítsa. Később a Nagy Fal építését is ebből finanszírozták.

A szerencsejátékok egyébként szinte mindenhol a világon állami monopóliumhoz tartoznak, és az adóhivatal felügyeli azokat. Az ebből a pénzből befolyó szerencsejáték-adót pedig általános költségvetés céljaira, vagy esetenként társadalmi és kulturális támogatásokra is fordítják. 

A szerencsejátékok non plus ultrája kétségtelenül a kaszinók jelenléte, ami nem csak a zsugásoknak teremt egy külön világot, hanem az alkalmanként be-benézőknek is egy unikum. Kezdve a sejtelmes fényektől, a luxusdekoráción át az elegáns ruhadarabokig, amelyekből most összegyűjtöttünk nektek néhány örök darabot. Mit is vegyünk fel, ha kaszinóba visz az utunk? Íme:

Végezetül: