×

Állj meg egy percre! – adománygyűjtő kiállítás a Fashion Street Galleryben

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2021. 11. 25.

A Corvinus Egyetem végzős hallgatóinak egy csoportja a Csodalámpa Alapítvánnyal közösen szervezett jótékonysági kiállítást a Fashion Street Galleryben.

Közeledik az advent, a szorgalmi időszak vége, egy csoport egyetemista pedig azt a feladatot kapta, hogy szervezzenek egy rendezvényt négy hét alatt, melynek valamilyen módon jótékony célokat kell szolgálnia. Mivel a Fashion Street Gallery 2019 óta kortárs művészeti kiállítások otthona, a diákok célzottan kerestek fel minket azzal a kérdéssel, hogy a Deák Palotában lenne-e lehetőségük lebonyolítani a kiállítást és az azt megelőző megnyitót. Természtesen igent mondtunk, és ha már így alakult, össze is kötöttük a diákokat a számunkra nagyon kedves Csodalámpa Alapítvánnyal, amelynek célja beteg gyerekek kívánságait teljesíteni. 

De hogyan lehet mindebből művészi értéket is teremteni?

A kiállítás egy közös tervezés és ötletelés eredménye. A kiindulópont az volt, hogy az alapítvány által támogatott gyerekek rajzaival töltsük meg a galéria falait, majd ezeket értékesítve támogatáshoz jusson az alapítvány, ezáltal pedig mihamarabb teljesüljenek a beteg gyerekek álmai. Érkeztek is a szebbnél szebb rajzok és festmények, azonban ezek inkább szívünknek kedves alkotások voltak, ám egyelőre nem állják meg a helyüket egy komoly kiállítótérben. Csavartunk tehát egyet a koncepción, majd felkerestünk művészeti szakközépiskolákat, felsőoktatási intézményeket, valamint már ismert és feltörekvő festőművészeket, hogy a gyerekek „A legboldogabb pillanatom” jeligére megfestett műveiből ihletet merítve elkészítsék a saját átiratukat. Féltünk, hogy az idő szűkössége miatt – hiszen ekkor csupán két hét volt hátra a megnyitóig – nem érkezik be elegendő mű, mert tudtuk, hogy művészembert nem lehet sürgetni. Legnagyobb meglepetésünkre azonban nagyon sokat reagáltak a felhívásra, és pár nap elteltével már egymáson tornyosultak a festmények, grafikák. A kezdeményezés olyannyira népszerű lett, hogy sokan máshogy is szerettek volna hozzájárulni a kiállítás sikeréhez. A badacsonyi Büttner Borház a leghabzóbb tételeivel pezsdítette fel a megnyitót, a Gundel Károly Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum tanulói pedig gyakorlati órájukon pogácsát sütöttek a rendezvényre, a FirstMed pedig gondoskodott a kellő mennyiségű folyadékbevitelről palackozott vizek formájában.

Apropó, kiállításmegnyitó!

Ahogy egy komoly kiállításhoz illik, itt sem maradt el a megnyitó. Patzauer Éva, a Csodalámpa Alapítvány ügyvezetőjének beszédével kezdődött az esemény, aki többek között mesélt az elmúlt tizennyolc évben elért eredményeikről, hogy hány gyerek álmát tudták beteljesíteni. A szám nem csekély.

Eddig összesen 4300 alkalommal dörzsölte meg egy kis kéz a varázslatos lámpást, majd élhette át az egyik legboldogabb pillanatát. Ennyi kisgyerek talán az egész Fashion Streeten sem férne el!

Ezután Csipak Péter, a Fashion Street alapítója köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót a diákoknak, akik ezáltan nemcsak sikeresen teljesítettek egy iskolai feladatot, de azt is megtapasztalhatták, hogy milyen magasztos élmény egy jó cél érdekében heteken át dolgozni. Lezárásképp pedig Antalffy Péter, az ismert „standup history” előadó kultúrmorzsákkal táplálta, mondhatni jól is lakatta közönségét.

„Az eredmények nagyon jók. A képek eladásából befolyt és az este folyamán egyéb módon érkezett adományokból jópár gyerek kívánságát teljesíteni tudják az alapítvány munkatársai, hiszen több mint félmillió forintot sikerült összegyűjtenünk. Mi mérhetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy ez a rendezvény szinte napok alatt állt össze, hogy a váratlan akadályok nem megtorpantották a projektet, hanem még nagyobbakat mertünk álmodni általuk” – mondta el Szabó Kinga, a projekt menedzsere.

A kiállítás 2021.november 25-26-án még megtekinthető a Deák Palotában, valamint továbbra is lesz lehetőség adományozásra és a műalkotások megvásárlására is.