×

Loewe X Spirited Away: egy kollekció, ami egyesíti a kézművességet a képzelettel

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 01. 14.

Emlékeztek még a Chihiro szellemországban című mesére? Hát, a Loewe emlékszik. Olyannyira, hogy több mint húsz évvel az animációs film megjelente után egy egész kollekciót szentelt neki!

Tudtátok, hogy Miyazaki Hayao filmje az egyetlen nem angol mű, amely elnyerte a legjobb egész estés animációs filmnek járó Oscart? Ha valaki nem ismerné, a tavaly huszadik születésnapját ünneplő Chirio Szellemországban egy japán folklórral átitatott, néhol groteszk, néhol pedig már a horror műfaji határait súroló szívszaggató tündérmese, mely egy életre nyomot hagy bennünk. Főleg ha gyerekként, vagy fiatal kamaszként láttuk először. Azonban amitől gyermekként féltünk, vagy egyáltalán nem is értettük, teljesen új értelmet nyerhet, ha felnőtt fejjel is nekiülünk a filmnek. Elvarázsolt egyszer valahogy, és most elvarázsolhat máshogy – mint ahogy történt ez a Loewe kreatív igazgatójával is.

Jonathan Anderson eddig is mestere volt a nagyszerű és váratlan együttműködéseknek, elég ha az előző kollekciójára gondolunk, amiben ugyancsak a Studio Ghibli egy másik klasszikusát, az 1988-as Tororo – A varázserdő titkát ültette át ruhadarabokra és kiegészítőkre, de legújabb, Spirited Away névre hallgató projektjével egészen mást szintre emelte a feldolgozás fogalmát.

Chihiró-ihlette kollekciójában ugyanis tényleg minden darab kézműves: a takarókon lévő hímzésektől kezdve, a kötött és horgolt pulóvereken át a táskákig mindent kézzel készítettek. Az emiatt elég boros árú darabok célközönsége pedig a tervező bevallása szerint Miyazaki “szuperrajongói”, akik megszállottjai a Studio Ghibli-filmeknek.

És úgy látszik ilyen rajongók bőven akadnak, különben nem köszönthetnénk már a második kollekciót ebben az együttműködésben.

Képek: Courtesy of Loewe