×

5 ok, amiért érdemes felfedezni a kelet-tiroli Lienz városát

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 01. 15.

Itt az ideje, hogy elhagyjuk a megszokott útvonalakat, hiszen minden kirándulás onnantól izgalmas, miután leléptünk a jól bejáratott útról. Így van ez Ausztria magyarok által eddig kevésbé felfedezett részével, pedig Kelet-Tirol olyan kincseket és élményeket rejt, amelyek minden képzeletet felülmúlnak és minden elvárást kielégítenek. Íme 5 indok, amiért érdemes útra kelni!

Ha a tavalyi esetleges kihagyás után idén ti is végre olyan szállást kerestek (a kifogások helyett), ahol igazán megadhatjátok a módját a sítúrának, akkor ezeket az ötcsillagos hoteleket érdemes lecsekkolnotok!

#1 Lienz városa

Lienz. Nem pedig Linz. A város egy olyan ékszerdoboz, ahol a dolce vita mediterrán életfelfogás keveredik a rendezetten bájos tiroli városképpel. Ahol a mosoly nem luxus, ahol minden generáció képviselteti magát a napfényes kávézók teraszain, ahol a fiatalok barátságosak, az idősek nyitottak, és örülnek az idegen utazóknak, bárhonnan érkezett is. Egy olyan desztináció, ahol a sportok szerelmesei, a pihenésre vágyók és a kultúrát igénylők is megtalálják számításaikat hiányérzet nélkül.

#2 Mert megérdemled a Grandhotel Lienz ötcsillagos élményét

A családi vállalkozásban működő ötcsillagos szálloda egy valószerűtlenül kék gleccserfolyó, az Isel partján fekszik, amelyre a monumentális Dolomitok vetnek árnyékot és amelyet az általa kínált, minden igényt kielégítő luxus ellenére sem hűvös távolságtartás, hanem otthonos melegség jellemez. A Grandhotel Lienz tulajdonosai, a Simonitsch és a Westreicher családok generációk óta a vendégek személyre szabott igényeinek kiszolgálásában gondolkoznak. A kívül-belül mesebeli eleganciát és varázslatos hangulatot árasztó szálloda 72 luxusszobával, patinás, kandallóval ellátott szalonnal és a hotel saját borospincéjében őrzött nemzetközi borpalettával kiegészített kulináris élményekkel várja a pihenni vágyókat. Nem beszélve a több mint 1400 négyzetméteres, lenyűgöző wellnessrészlegről és a professzionális masszőrökről, akik a helyi tradíciók és alapanyagok hagyományaiból felépített kezelésekkel valódi újjászületést nyújtanak. 

Fotó: Grandhotel Lienz

#3 Mert a friss levegő mellé ingyen fényterápia jár

Legyünk a sípályák ördögei vagy a nyugodt séták és a helyi kultúra felfedezésének hívei, ez a régió arról híres, hogy az év 365 napjából 360-ban ezer ágra süt a nap. Lássuk be, ez önmagában felér öt okkal. 

#4 Mert adrenalinból sosem elég

Míg a város 700 méteres magasságban fekszik, addig a Lienzi Hegyivasutak egész évben 2000 méter fölé repítik az aktív időtöltésre vagy épp a pihenésre vágyókat. A raftingosok és hegyikerékpárosok játszótere télen a síelők paradicsomává válik, de túrázásra is bármely évszakban bőven nyílik lehetőség. A sztenderd szezonális programokon túl az adrenalinfüggőknek ott van még a Kletterpark, Tirol legnagyobb kötélpályás kalandparkja, de az áprilistól szeptemberig működő bobpálya sem utolsó kaland: az Osttirodlerrel éles kanyarokkal tarkított, több mint két kilométeres, vadregényes szakaszon száguldhatunk lefelé. 

#5 Vitalpinum élménypark

A szintén családi vállalkozásban működő, 150 gyógynövénnyel beültetett, Kneipp-ösvénnyel kialakított Vitalpinum élményparkot a helyiek csak „a jó közérzet kertjének” nevezik. Van egy különleges mezítlábas útvonal, ahol a gesztenyék megmasszírozzák, a rózsaszirmok simogatják, a körömvirág gyógyítja, a jeges forrásvíz pedig felfrissíti a megfáradt talpakat, miközben egy ultracuki cipőlift szállítja a célhoz a lábbelinket. A park még számos érdekességet nyújt, beleértve a kellemes illóolajpermetet, ami alatt elsétálva frissítő zuhanyban lehet részünk, de megtudjatjuk azt is, hogy a horoszkópunk alapján melyik olaj illik leginkább a személyiségünkhoz. A park mellett található autentikus illóolajfőzdének köszönhetően pedig olyan biotermékekhez juthatunk, amelyekkel haza is vihetjük a száz százalékos tisztaságú gyógynövényeket, így otthon is átélhetjük a spa-élményt.

Borítókép: TVB Osttirol/A. Zöbl