×

Valentin-nap 2.0, avagy hogyan kezdd el szeretni önmagad!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 8.

Szent Bálint aka. Valentin, a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Kell ennél többet mondanunk? 

A lelkibetegek és epilepsziások napját itthon a rendszerváltást követő időszaktól, az 1990-es évek eleje óta ünnepeljük. Szüleink és nagyszüleink ezért néznek ránk furán, ha február 14-e közeledtével szívecskés dolgokat halmozunk fel a szobánkban. Nyugtassuk meg őket, hogy ez nem egy gonosz kapitalista ünnep, igenis rendelkezik középkori keresztény gyökerekkel, és mint minden jó keresztény ünnep, ókori pogánnyal is.

A legenda szerint ugyanis élt a 3. században Terniben egy Bálint nevű püspök, aki annyira rebellis, de ugyanakkor jótét figura volt, hogy a szerelmeseket akkor is megeskette egymással, ha azoknak az akkori császári parancsok értelmében nem lett volna szabad házasságra lépni. Gondoljunk például a katonákra. Őt végül II. Claudius idején kivégezték, de még a halála előtti fogságban is csodatetteket hajtott végre: a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását, és még búcsúüzenetet is küldött neki, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod” – na, innen eredeztetjük a Bálint-napi üzenetküldést. De mint tudjuk, a legtöbb szent ünnepét egy-egy pogány ünnep napjára tették, elfedvén és megtartván ezáltal annak jelentőségét, így a Bálint-nap eredete valójában egy ősi pásztorünnephez, a Lupercaliához köthető, amely tisztító szertartásokból és termékenységi rítusokból állt, de ez a nap ugyanakkor Juno istennő ünnepe is volt egyben, akit a házasság pártfogójának tartottak: a fiatal leányok Juno templomába mentek, hogy ott egy szerelmi jóslatot kapjanak az igazi partner kiválasztásához. 

A hosszú bevezető után és visszafele bár, de el is jutottunk napjaink Valentinjéhez, az óriási leárazások és a minden áron ajándékozni akarás hetéhez. Mert persze szép és jó, ha kifejezzük szeretetünket azok irányába, akik közel állnak hozzánk, de ugyanúgy, mint a karácsony, lassan a Valentin-nap is elveszíti alig ráaggatott valódi jelentőségét, amellyel el is érkeztünk mondanivalónk lényeghez:

Mi lenne, ha idén a Valentin-nap önmagunkról is szólna? Ha a szeretést a szerelem és a lelkibetegek napján önmagunkkal kezdenénk? Hiszen ne feledjük, csak annyira tudunk szeretni másokat, amennyire önmagunkat szeretjük. 

Mert a saját magunk szeretete egyszerre tudatos választás és aktív tett – bárhogy is szeretnénk, nem történik meg varázsütésre (legalábbis nem mindenkinek). Gondolj csak bele, hányszor mondasz igent, amikor valójában nemet mondanál? Mikor volt az utolsó alkalom, hogy a tükör előtt állva azt mondtad: „Úgy szeretem a testem, ahogy van. Minden porcikájával, hajlatával és egyediségével együtt”?

A The Body Shop korábbi önszeretet-programjának részeként összeállított egy rövid útmutatót ahhoz, milyen tettekkel indulhatsz el az önmagad megszeretése felé vezető úton. Mindennapi apróságok, amelyek felerősíthetik önmagad teljes elfogadásából áramló szupererőt, és amelyeket könnyedén beillesztheted a napi rutinodba, legyőzve ezzel azokat a gondolatokat, amik állandóan visszatartanak attól, hogy valóban önmagad lehess.

Ne feledd, a legjobb módja az önszeretetnek, hogy egyszerűen elkezded szeretni önmagad!

Oké, leírva és olvasva mindig minden eggyel könnyebbnek tűnik, úgyhogy egy kis extra segítséget is szeretnénk nyújtani önmagunk átölelésében:

Játsszatok velünk az Insta-oldalunkon, ahol csupán egyetlen kérdésre kell válaszolnotok, és megnyerhetitek a The Body Shop által felajánlott British Rose-ajándékcsomagot és egy személyre szabott, exkluzív smink- és arcápolási tanácsadást a TBS Vip-termében a Fashion Streeten!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fashion Street Budapest (@fashionstreetbp) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: The Body Shop