×

Ha február, akkor korcsolyaszezon!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 17.

Közeleg a Magyar Korcsolyázás Napja (február 22.), a Városligeti Műjégpálya szinte minden nap teltházzal működik – az idén 150 éves, Európa legrégebbi és legnagyobb szabadtéri korcsolyapályája még a hazai divatéletben is szerepet kapott, hiszen a La Maison Elysian ennek szentelte a budapesti divathéten nemrég bemutatott, AW22/23-as kollekcióját –, nem beszélve a Téli Olimpia izgalmairól, amely az általános sport- és közélet kedélyeit borzolta az elmúlt időszakban, de a reflektorfényen kívül eső, nem olimpiai sportágak hazai versenyzői is remekelnek a jégen. Ma róluk mesélünk.

A korcsolyasportok közül csak a műkorcsolya, a gyorskorcsolya és a rövidpályás gyorskorcsolya szerepel a téli olimpia programjában, emellett azonban vannak más szakágak is, amelyeknek nem jut annyi a rivaldafényből, mert számukra a műsorra kerülés egyelőre csak álom. Ilyen például a szinkronkorcsolya, pedig a felnőtt válogatottunk tagjai rendszerint csodaszép nyomot hagynak a jégen: legutóbb a Rouenben megrendezett French Cupon értek el harmadik helyezést, ami az áprilisi világbajnokságra való felkészülés fontos állomása volt. Aki esetleg nem tudná, annak gyorsan elmondjuk a legelején, a szinkronkorcsolya csapatsport – nem összekeverendő sem a műkorcsolyával, sem a jégtánccal –, amelyben ahol 16 versenyző siklik egyszerre a jégen, és teljes összhangban korcsolyázva különböző, művészien kivitelezett koreográfiát mutatnak be. A nemzetközi versenyeken értelemszerűen a magyar bajnok képviseli hazánkat, ez pedig itthon a Team Passion, amely évek óta uralja az itthoni mezőnyt.

A csapat edzőjével, Páva-Sárközi Bettina Dalmával beszélgettünk.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Team Passion (@teampassion_hun)

Mesélj kérlek pár mondatban a hazai szinkronkorcsolya történetéről!

Az első csapat hazánkban 1988-ban alakult Budapesten, az első országos bajnokságot pedig 1993-ban rendezték. A különböző korosztályokban kezdeteben 24 fős csapatok versenyeztek, majd az évek során a létszám 16 főre csökkent, főként az olimpia kvalifikáció reményében. A magyarországi szinkronkorcsolyázásra nagy hatást gyakorol Dohány Andrea, a nyolcszoros világbajnok svéd csapat edzője, aki jelenleg is támogatja a hazai felnőtt csapat munkáját.

Te magad hogyan kerültél a sportágba?

Elmentem egy korcsolyatanfolyamra, és ott is ragadtam. Amikor én korcsolyázni kezdtem, akkor sok helyen műkorcsolyában és szinkronkorcsolyában párhuzamosan versenyeztek a sportolók, így Székesfehérváron én is részt vettem mindkét szakág edzésein. Amikor a felnőtt csapat tagja lettem 15 évesen, akkor hagytam fel a műkorcsolyázással. Vonzott a csapat összetartó ereje, a versenyek atmoszférája és a fejlődés lehetősége.

Kiből lehet szinkronkorcsolyázó?

Ahhoz, hogy jó szinkronkorcsolyázó legyél, nemcsak megfelelő korcsolya alapokra van szükség (amit megszerezhetsz más szakágban, vagy a szinkronkorcsolya kluboknál), hanem arra is, hogy képes legyél csapatban dolgozni, elismerni és tisztelni a másik munkáját, és egy egységben dolgozni. Ezt azért emelném ki, mert ezek a dolgok az élet más területein is nagyon fontosak szerintem. Emellett természetesen a kitartó edzésmunka és a művészi hajlam szintén segítik a sportolót az előrejutásban.

Hány éves korban érdemes elkezdeni a sportágat?

Magát a korcsolyázást elég fiatalon, akár 3-4 évesen is érdemes elkezdeni, szinkronkorcsolyázni viszont, a megfelelő alapokkal sokkal később is lehet. De mi a VASAS-nál azzal a módszerrel fogtunk az utánpótlásneveléshez, hogy a kicsik részt vesznek általános oktatáson, de emellett heti egy alkalommal már egész fiatalon, 5-6 évesen is tudnak csatlakozni szinkronkorcsolya-edzéshez. Természetesen aki később kezdi a korcsolyázást (8-10 évesen), a szinkronkorcsolya azok számára is tud perspektíva lenni.

Hány évesek átlagban a felnőtt válogatott tagjai?

A korcsolyasportban már 15 évesen felnőttnek számít a sportoló, felső korhatár nincs. Jelenleg a Team Passion tagjai átlag 18-20 évesek, de ez minden szezonban változó, az intervallum általában 15-25 év között van.

Mennyit edzenek a lányok és hogyan néz ki az éves felkészülés menete?

A lányok heti öt alkalommal edzenek. Minden alkalommal 2 órát jégen töltenek el, valamint 1,5 órát szárazon, valamilyen kiegészítő edzéssel. Ilyenek az erőnléti edzések, a balett, a tánc, a koreográfiák szárazföldön való gyakorlása, emelések, akrobatikus elemek gyakorlása és a videóelemzések. A szezon júliusban kezdődik, ekkor zajlik az alapozás és a koreográfiák elkészítése: akárcsak a műkorcsolyában, egy rövidprogramot és egy kűrt készítünk. Ilyenkor vannak az edzőtáborok is, igyekszünk napi két alkalommal is edzeni. Ősszel kezdődnek a heti öt alkalmas edzések, majd novembertől áprilisig tart a versenyszezon, amelynek megkoronázása az április eleji világbajnokság.

Hogyan zajlik a csapatba kerülés?

A csapatunkba minden szezon előtt májusban válogatót hirdetünk. Itt tudnak jelentkezni az új tagok, majd a válogató után alakul ki a csapat végleges kerete, amely általában 20-24 fő, akik közül versenyen végül 16 korcsolyázó mutatja be a programokat. A döntést minden esetben az edzők hozzák meg, akiben látnak potenciált arra, hogy akár 1-2 éven belül be tudja dolgozni magát a csapatba, az tud csatlakozni. Versenyek előtt is az edzők feladata kiválasztani azt a 16 sportolót, aki éppen a legjobban fel van készülve a feladatra, legjobb fizikai és mentális állapotban van.

Ki tervezi és kivitelezi a versenyzők dresszeit?

Csapatunkban a kűrruhákat a sportolók és az edzők közösen tervezik. Mindenki hozhatja az ötleteit a kűrruha színére, fazonjára, majd ezt próbáljuk közös nevezőre hozni – ez egy nagyon izgalmas és szórakoztató feladat! A kűrruháinkat évek óta Szivek Tímea készíti, aki az anyagok kiválasztásában is sokat segít nekünk.

Hány főből áll a szakmai stáb?

A szakmai stáb az elmúlt években szerencsére egyre bővült, ami jól mutatja, mennyi feladat van egy ilyen csapat körül. A koreográfiánkat a már korábban említett Dohány Andrea készíti, aki a sportág szaktekintélyének számít, ő támogatja tudásával az egész éves felkészülésünket is. A csapatot vezetőedzőként Kendelényi-Gulyás Erika igazgatja, ketten vagyunk még edzők mellette. A lányokkal külön erőnléti edző, balettmester és időszakosan tánctanár és koreográfus is foglalkozik, és van egy csapatvezetőnk, aki pedig az utazásainkat intézi.

Hogyan áll jelenleg a hazai szinkronkorcsolya helyzete?

A sportág helyzete részben abból is adódik, hogy sajnos még mindig nem vagyunk olimpiai sportág, ezért itthon számos támogatási forrásból nem részesülhetünk, és emiatt van az is, hogy itthon még mindig kevesen ismerik ezt a gyönyörű sportágat. A szövetségünktől (Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség) sok támogatást kapunk, amiért nagyon hálásak vagyunk, de emellett egyéb támogatást nagyon nehéz szerezni. Téli időszakban fellépésekkel, show-kal tudunk még hozzátenni a csapatkasszához: voltak már közösségimédia-együttműködések is, de minden ötletre, kollaborációra nyitottak vagyunk. Jelenleg a felkészülésünk és versenyzésünk részben önköltséges, a sportolóknak is jelentősen be kell szállniuk a finanszírozásba.

Mennyi esély van rá, hogy a sportág egy nap felkerüljön az olimpia műsorába?

Szerintünk egy nagyon látványos, modern sportról van szó, ebben abszolút megfelel a jelen kor olimpiai elvárásainak. Aki csak végignéz egy színvonalas nemzetközi felnőtt versenyt, beleszeret ebbe a szakágba. A nemzetközi szövetség is igyekszik mindent megtenni, hogy ezt minél jobban érzékeltesse az Olimpiai Bizottsággal, és pályázni fog a következő téli olimpiai részvételre.

Mi a következő állomás, amire készül a csapat?

A Covid miatt egy nagyon nehéz és kiszámíthatatlan felkészülésen vagyunk túl, miközben két nagyon sikeres nemzetközi versenyt tudhatunk magunk mögött. A kiemelt nemzetközi versenysorozat (Challenger-torna) két állomásán 4. és 3. helyezést ért el a csapat, ami magasan kiemelkedik az elmúlt évek eredményeiből. Az elkövetkező időszakban két hazai versenyen biztosan láthatja majd a közönség a csapatot: feburár 25-26-án az UTE kupán és március 11-12-én az Óbuda Kupán. Ezután pedig nagy reményekkel indulunk Kanadába a Világbajnokságra, ahol a csapat a legjobb tíz közé szeretne kerülni.

Gratulálunk a lányoknak és további sok sikert kívánunk a felkészülésen!

Csapattagok: Balog Eszter, Bubcsó Loréna, Fejes Emese Viktória, Glózik Emese, Hansen Greta Charlotte, Jászonyi Jára Judit, Kaszál Anna Karina, Kiss Eszter, Koncz Noémi Zsófia, Latincic Lidia, Marton Kata, Mezei Réka, Murányi Szilvia, Nagy Dóra Ágnes, Nagy Réka Petra, Németh Eszter, Rabb Csenge, Simkó Lili Anna, Sipos Petra Cseperke, Szabó Klaudia, Szánti Ágnes Rozália, Szilágyi Lili, Újhelyi Eszter

Edzők: Kendelényi-Gulyás Erika, Páva-Sárközi Bettina Dalma

Csapatmenedzser: Szabó Lilla

Csapatvezető: Wollein Lilla

Nyitókép: SynchroSkatingMoments