×

Body Positivity 2022: követendő Insta-oldalak az önelfogadás érdekében

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 18.

A nap minden percében kételyek nélkül szeretni a saját testünket, valljuk be, nem könnyű feladat, rosszabb esetben pedig egy állandó küzdelem. Főleg, mert sajnos vannak olyanok, akik könyörtelenül és kéretlenül ítélkeznek a megjelenésünkről, de persze ezen a tökéletesre csiszolt Insta-feedek sem segítenek. Úgyhogy most inkább azokat mutatjuk, akiket érdemes követni, mert nem a kisebbségi komplexust gerjesztik másokban, hanem önelfogadásra sarkallnak minden körülmények között.

Az nem újdonság, hogy a kép- és videómegosztó platformok, például az Instagram és a TikTok népszerűségének növekedésével és a valóság pozitív irányba való torzításával

akármerre nézünk is, azt az üzenetet kapjuk, hogy nem vagyunk elegek. Nem vagyunk elég szépek, elég vékonyak, elég formásak, elég hajlékonyak, elég gazdagok, elég híresek, elég sikeresek, elég „valakik”.

Ez pedig még az önelfogadásban egyébként élen járó nők számára is terhelő tud lenni, nem beszélve azokról, akik nem ilyen szerencsések, vagy azért, mert nem nyerték meg az ötöst a genetikai lottón, vagy azért, mert olyan ember mellett vannak, aki nem építi az önmagukba vetett hitüket, vagy éppen azért, mert abban a korban vannak, amikor a testkép elfogadása a legnagyobb kihívás egy (főleg, de nem csak) lány számára. Bármi is legyen az ok, tény, hogy ilyenkor a megkerülhetetlen közösségi média böngészése kimondottan negatív élménnyé válik, mert az ember automatikusan összehasonlítja magát a többiekkel, akik viszont elég szépek, vékonyak, formásak ésatöbbi. Ami pedig még ennél is rosszabb, amikor a párunk hasonlítgat – na, erre a legjobb megoldás a szakítás, akkor is, ha ez most drasztikusnak hangzik. Mert őszintén, ki akar olyan emberrel lenni, aki a fényesre retusált fantomokkal hasonlítgatja össze a barátnőjét? Bezzeg fordított esetben! Mert ugye tökéletes testű és mosolyú fiúkból sincs hiány az Instagramon. És mivel a social media sajnos tényleg megkerülhetetlen, így egy dolog maradt megoldásnak, mégpedig az, hogy kezünkbe vesszük az irányítást, és megváltoztatjuk a narratívát azáltal, hogy ellenőrizzük, felülbíráljuk és aztán eldöntjük, milyen online tartalomra vagyunk kíváncsiak ahhoz, hogy kilépjünk a negatív élmények spiráljából. Ha olyan fiókokat kezdünk el követni, amelyek „testpozitív” üzeneteket közvetítenek, nagy változást hozhatunk a saját életünkbe, ami segít abban, hogy többé ne hasonlítsuk a testünket másokéhoz, és megtanuljuk szeretni magunkat olyannak, amilyenek vagyunk.

De mi is az a Body Positivity?

Az immár évek óta tomboló mozgalom alatt azt értjük, amikor olyan modellek lépnek a nyilvánosság elé, akik a hagyományos értelemben vett szépségtől jócskán eltérnek, legyen szó bőr- és hajszínről, testsúlyról, alkatról és egyéb extrém külső jegyekről, mert lássuk be, sokkal sokszínűbbek vagyunk a sorozatgyártott, műszempillás Barbie-babáknál, és ez tök jó dolog! A Body Positivity így azt az elképzelést hirdeti, hogy minden ember megérdemli, hogy pozitív testképe legyen, függetlenül attól, hogy a társadalom és a popkultúra mit és hogyan idealizál tökéletesként. És bár az olyan platformokat, mint az Instagram, továbbra is elárasztják a diétás hirdetések és a fogyókúrás teákat népszerűsítő influenszerek, azért egyre több őszinte felvétel jelenik meg striákról, hegekről, pattanásokról, hurkákról vagy éppen izmokról – olyan sziluettek, méretek és dimenziók, amiket a tükörbe pillantva az átlag lát. Emellett a mozgalom másik nagyon fontos üztenete az is, hogy megértessék az emberekkel, főleg a véleményvezérekkel, hogy az általuk, a médiában közölt üzenetek mekkora hatást gyakorolnak a testünkhöz fűződő viszonyunkra, beleértve a testmozgásról, öltözködésről, egészségről alkotott elképzeléseinket is.

Úgyhogy most jöjjön is 5 izgalmas Insta-felhasználó, akiket érdemes követni – és példát venni róluk!

@nemethdorottya

Kezdjük a sort egy magyar nővel, ha már egyszer! Dorottya volt fitneszvilágbajnok, mégis (vagy pont ezért) azonban sokat küzdött az önelfogadásért, az Instagram-oldalán pedig mindezt már nagyon okosan és intelligensen közvetíti. Láthattuk, hogyan változott a teste a szülés alatt és után, de ami a legszórakoztatóbb, amikor fotókkal szemléltetve állítja párhuzamba az Insta-pillanatok és a valóság közötti igen éles szakadékot!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lengyel Dorottya (@nemethdorottya)

@lovecurvy__laurabrioschi

Laura Brioschi 1989-ben született, az olaszországi testpozitivitás mozgalom szóvivője. Influenszer és anyuka, aki több mint 530 000 követővel rendelkezik, miután megalapította a #curvyisnotacrime mozgalmat. Mottója: „Nincsenek tökéletlenségek, csak egyedi ismertetőjegyek.”

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Laura Brioschi (@lovecurvy__laurabrioschi)

@alexlight_ldn

Alex Light brit blogger, influencer és a Body Positivity mozgalom nemzetközi arca. Ahogy ő maga is többször elmesélte, néhány évvel ezelőtt különböző étkezési zavarokkal és önértékelési problémákkal küzdött, és sok harcot megvívott, hogy végre békét tudjon kötni a testével. Egy igazi önszeretet aktivista, aki arra törekszik, hogy segítsen a nőknek jól érezni magukat a bőrükben.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alex Light🕊 (@alexlight_ldn)

@curvynyome

Plus-size is, színesbőrű is, mégis majdnem 80 ezer követője van. A valóságot sosem szépítve, mégis büszkén vállalva posztolja őszinte fotóit a jamaikai Nyome Nicholas-Williams, aki nemrég az Instagram meztelenséggel kapcsolatos irányelveivel is szembe szállt azt állítva, hogy az alkalmazás gyakran cenzúrázza a fekete testeket. Az Instagram azóta frissítette irányelveit.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nyome Nicholas – Williams (@curvynyome)

@meganjaynecrabbe

Megan Jayne Crabbe személyes tapasztalatain keresztül újra és újra elmeséli a testével való béketeremtése történetét és annak erejét. Az író-aktivista is nagy harcokon esett át, mire sikerült jól éreznie magát a bőrében – étkezési zavarok, drasztikus fogyókúrák tarkították az útját, mielőtt megtalálta testi és lelki békéjét. Crabbe arra ösztönöz bennünket, hogy a szépséget oly módon érzékeljük, amely minden testtípust ünnepel, eloszlatva az ideális súlyhoz vagy fizikumhoz kapcsolódó mitikus boldogságot. Instagram-fiókja az önszeretet krónikája, nyíltan tárgyalja a megjelenéssel kapcsolatos bizonytalanságokat, a sebezhetőséget és a megközelíthetőséget használva eszközként.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Megan Jayne Crabbe 🐼 (@meganjaynecrabbe)