×

Így manifesztálódott az inkluzivitás a Milano Fashion Weeken

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 02. 28.

Lezajlott a következő őszi és téli trendeket bemutató olasz divathét, amely a lehengerlő szettek mellett nyilván másról is szólt: Giorgio Armani egy zene nélküli, néma divatbemutatóval fejezte ki szolidaritását az Ukrajnában zajló események iránt, mondván, nem nagyon van mit ünnepelni, a street style királyai háborúellenes trranszparensekkel fotóztatták magukat, a kifutókon pedig eddig sosem látott mértékben kapott helyet a befogadás. 

Csendes tiltakozás a Max Mara show előtt
@ VALENTINA FRUGIUELE, GETTY IMAGES

A reflexió középpontjában azonban már nemcsak a „body positivity” mozgalom áll, hanem egy jóval tágabb megközelítés, amely a testalkaton túl minden életkorra, nemvariációra és fogyatékosságra – tehát minden embertípusra vonatkozik annak érdekében, hogy végre tényleg lerombolják az eddig túlságosan zárt divatrendszer korlátait. Mert bár az elmúlt szezonokban az inkluzivitás a divatipar egyik legtöbbször ismételt szava lett, arra azért elég sokat kellett várni, hogy a hangzatos kifejezés ne csak egy üres frázis legyen, hanem valóban elhozza azt a változást, amire nemcsak a közönségnek, de a divatiparnak is szüksége van. Persze a probléma még korántsincs megoldva, de az egy hatalmas lépés, hogy a legendás milánói divathéten már nem egy kifutón sétáltak végig a normalitáshoz jóval közelebb álló, testalkatukat tekintve átlagemberek, hogy a kamaszok mellett helyet kapott az idősebb modellgeneráció, vagy az, hogy bizonyos szetteket fogyatékkal élő modellek prezentáltak, rámutatva arra, hogy a fogyasztók sem kizárólag szupermodellekből állnak, sőt. Az pedig még az előbb felsoroltaknál is nagyobb lépés, hogy a közönség sem szisszen már fel egy plus size modell látványától. 

De vajon tényleg eljött a szépség szűrő- és előítéletmentes korszaka?  

Nicola Brognano, a Blumarine kreatív igazgatója szerint igen, aki ennek a koncepciónak a legaktuálisabb és legszélesebb körű megközelítését mutatta be: a méretválaszték nagyon széles skálán mozog, idomulva minden testhez és nőhöz, elhitetve a közönséggel, hogy a kifutón mindenkinek helye van. Ugyanezt a nézőpontot képviseli Andrea Adamo is, aki a szexualitás felől közelíti meg az inkluzivitást, szerinte ugyanis a hódítás és a nőiesség nem lehet egyetlen típusú testalkat kiváltsága. A kifutón merész darabokat vonultatott fel merészen bemutatva, a plus size modellek pedig hitelesen viselték a tűzpiros, pimasz kivágásokkal és részletekkel tarkított ruhákat, amelyek az arányoknak köszönhetően cseppet sem voltak közönségesek.

Kirekesztés helyett összefogás

Marco Rambaldi az előző szezonban is bizonyította, hogy jelenleg ő a befogadás egyik legjobb értelmezője és kivitelezője, köszönhetően a nyílt, sztereotípiáktól mentes castingnak, amely mentén kiválasztja a bemutatóin fellépő modelleket: nők, férfiak, fiúk és lányok minden korban, méretben és testalkattal előfordulnak, amelynek célja az összefogás, nem pedig a megosztás. Az olasz tervező ezzel szó szerint felforgatja a divat korábbi szabályait, büszkén vonultat fel olyan dolgokat, amelyek eddig nem kaphattak helyet a kifutón, bizonyítva, hogy bizonyos ruhadarabok, mint például a crop topok vagy miniszoknyák nem csak egy bizonyos alkat vagy nem kiváltságai.

Korhatár nélkül

Az egyesítés vágya persze jóval túlmutat a testről szóló vitán, hiszen azon kívül is vannak bőven iparági tabuk, mint például az életkor. Ezzel vette fel a harcot a Prada, amely a 2022/2023-as őszi-téli divatbemutatóval demonstrálta, hogy a márka esztétikája, a minimalizmus és az elegancia nem ismer korhatárt, nem enged teret a fiatalság kizárólagosságának, éppen ellenkezőleg! Inkább bebizonyítja, hogy a Prada-darabok végigkísérik egy nő életét. Miuccia és Raf kifutóján így a nagyon fiatal Kaia Gerber (20) és Kendall Jenner (26) mellett olyan csodálatos veteránok képviselték az időtlen szépséget, mint Erin O’Connor (44), Emily Sandberg (43) vagy Hannelore Knuts (45).

Prada AW 2022/23

Minden összevetve a Milano Fashion Week megtette a magáét akkor is, ha bőven van még tennivaló, de minden az első lépésekkel kezdődik. Mi pedig csak remélhetjük, hogy az elfogadás teljes körő mozgalma folytatódik, és a legnagyobb tervezők és véleményvezérek végre valódi változást gyakorolhatnak a társadalomra, a sztereotípiákra és az előítéletekre a divat által, aminek köszönhetően a befogadás már nem kivétel, hanem szokás lesz a divatbemutatókon.

Borítókép: Marco Rambaldi AI 2022/23, Annakiki AI 2022/23, Blumarine AI 2022/23