×

A parfümgyártás forradalmi újítása – az illat, ami eggyé olvad a testeddel

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 04. 20.

Intenzívebbek és tartósabbak a megszokott parfümöknél, amelyek szinte összeolvadnak a bőrrel és viselőjükkel. Az olajos parfüm lesz az illatok világának mámorító újdonsága.

Mint tudjuk, a parfümök alapja a víz és az alkohol, ezzel ötvözik az illatos összetevőket, mint amilyenek az illóolajok, amelyek mennyiségétől illetve százalékos arányától függ az, hogy miről is beszélünk: kölni, Eau de Toilette, Eau de Parfume, vagy a sima parfüm, hogy növekvő sorrendbe tegyük az üvegcséket erősségük szerint. A parfüm az illatszerek koronázott királynője, 20-30% illóolajat tartalmaz, ami akár egész nap ugyanolyan intenzív illatot hagy az ember testén. A klasszikus értelemben vett parfümnek az Eau de Parfume-ot szoktuk nevezni, amely 15 százaléknyi illóolajat tartalmaz. Ez a második legerősebb illóolaj-mennyiség az illatszerek között; ezeket a parfümöket úgy tervezték, hogy elég legyen egy-egy csepp belőlük a csuklóhajlatra, valamint az áll íve alá, és nyolc óránál is tovább megőrzik illatukat. Az Eau de Toilette nagyjából 10 százaléknyi illóolajat tartalmaz. Természetesen többet is kell használni belőle, hogy olyan átható és egész nap tartós illata legyen, mint az Eau de Perfumnek. A kölni (eredeti nevén Cologne) illóolaj-tartalma pedig 5 százalék; az ilyen típusú kölnik, spray-k és borotválkozás utáni arcszeszek szabadabban, nagyobb mennyiségben használhatók. Ez alatt csak a 3 százaléknál kevesebb illóolaj-tartalmú Eau Fraiche és az Aftershave marad, melyek 2-3 óráig biztosítják az illatfelhőt.

via GIPHY

Ám az illatkörképben egyre inkább érvényesül egy új alternatíva az összetételt és így a szaglási hozamot illetően is: ezek az olajos parfümök, ahol az alkoholt valójában olaj váltja fel: édesmandula vagy argánolaj. Ezeknek az összetevőit és a különböző jegyeket természetesen eltérő módon egyensúlyozák a klasszikus parfümökhöz képest, mivel hatásukat és időtartamukat tekintve egészen más filozófiát képviselnek, mint az alkoholos verzió:

sokkal intenzívebbek az alapjegyek a fejjegyeknél, így több időre van szükségük ahhoz, hogy az adott illat kifejtse hatását, kibontakozzon, vagyis igazán érezhető legyen, de mivel ezzel egyenes arányban sokkal jobban képesek összeolvadni a bőrrel, jóval tartósabbak is.

Mellettük szól továbbá az a tény is, hogy míg az alkohol képes irritációt, szárazságot kiváltani a bőrön, addig az olajok felszívódnak az epidermiszbe, miközben puhábbá és kellemesebb érzetűvé varázsolják a bőrt. Végül pedig: a klasszikus parfümök ingatag aspektusa, vagyis az, hogy egyesekből jó érzést, másokból viszont kellemetlen érzetet vált ki szagízlés szerint, az olajoknál nincsen, ugyanis ahhoz, hogy a másik illatát a maga teljességében érzékelhessük, sokkal jobban meg kell közelíteni annak viselőjét. Ez a titokzatosság pedig csak fokozza az érzékiséget.

Felkeltettük az érdeklődésedet? Akkor íme három olajparfüm a legnagyobbaktól, amit nyomban ki is próbálhatsz!

Gucci, Ode on Melancholy

Miss Dior Huile de Rose Fraîche

Chanel, L’Huile Jasmin testolaj