×

Így esküdj, ha klímaszorongó vagy!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 05. 23.

A helyválasztástól a meghívókon át a dekorációig – lehetséges környezettudatos esküvőt szervezni? Naná!

Nagyban zajlik az esküvőszezon, és bár azok, akik idén házasodnak, valószínűleg már rég túl vannak a szervezés fázisain, de akinek még csak frissiben került az ujjára a gyűrű, annak a java még hátravan. Egy biztos, nemzetközi viszonylatban egyre többen esküsznek (szó szerint) a green weddingre, vagyis a zöld, azaz környezetbarát esküvőre, amit nemcsak akkor érdemes megfontolni, ha az ember klímaszorongó, hanem akkor is, ha nem. Mert ugye szép dolog a szerelem, és a nagy nap szóljon kizárólag az ifjú párról, de ettől függetlenül még lehet úgy szervezni a dolgokat, hogy ennek az egyszeri és megismételhetetlen, ugyanakkor gyorsan elillanó napnak ne legyen akkora ökológiai lábnyoma, mint a ház.

A helyszín

Az esküvő tervezésének egyik legnagyobb dilemmája (a ruhaválasztás után), hogy hol ünnepeljetek. A megfelelő választás jelentősen csökkenti a szervezéssel járó stresszt, és ha ügyesek vagytok, a környezeti hatásokat is. De hogyan válasszunk fenntartható helyet? Ha egynél több potenciális helyszín van, döntsetek az alapján, hogy melyik helyen használnak megújuló energiaforrásokat, vagy vannak-e érvényben energia- és víztakarékossági intézkedések, de ha eleve ilyen szempontok alapján szűrtök, az a legjobb.

Egyéb lokációk

A helyszínnel összefüggésben – abban az esetben, ha nem egy helyen lesz a szertartás és a buli – figyeljetek arra, hogy a vendégseregnek a lehető legkevesebbet kelljen ingáznia. Ha lesz templomi szertartás, külön anyakönvvezető és ezen felül a buli, legalább egy városban legyen minden, Budapest esetében pedig minimum ugyanabban a kerületben. És persze a megközelítés sem utolsó szempont: a vacsora helyszínét a legtöbb vendég lakóhelyéhez viszonyítva vegyétek figyelembe! Minél közelebb van a hely, annál kisebb az utazás szénlábnyoma.

Dekoráció

Na, ez az a tétel, ahol egy kis szorgalommal nemcsak százezreket lehet spórolni, de a fenntarthatóságra is könnyen lehet figyelni! A virágokhoz ahelyett, hogy szerte a világon keresgélnétek különlegességeket, használjátok azokat, amelyek az esküvő szezonjában már virágzanak. Azokat a dekorációs elemeket, amiket úgy sem tartotok meg, szerezzétek be használtan vagy vintage boltokból. A rizsdobálás ételpazarló tradíciója helyett pedig válasszatok olyan természetes szirmokat, amik nem károsítják a környezetet és 100%-ban lebomlanak.

Ajándékok

Nem arra gondolunk, amit ti fogtok kapni, hanem azokra az apró ajándékokra, amiket mostanában nagy divat prezentálni a vendégseregnek (mert újabban a meghívás, a vacsora és az esemény emléke nem elég). Szóval ha gondolkodtok valami apróságon, arra figyeljetek, hogy ne valami cuki, de teljesen használhatatlan porfogó legyen, hanem egy kreatív, zöld és hasznos ajándék. Mégis micsoda?  A legújabb ökotendenciák szerint elültetendő növények, magvak és hagymák számítanak a legmenőbbnek, hiszen ezek valóban szépíteni fogják a meghívottak életterét a későbbiekben is, vagyis így valóban egy élő emléket kapnak a nagy napotokról, és a bolygónak is jót tesztek vele. 

Meghívó

Tudjuk, hogy sokkal elegánsabbak a nyomtatott, papíralapú verziók, kétség sem férhet hozzá, ami főleg az idősebb rokonok miatt is fontos. Azonban a nyomtatás ideje tényleg kezd lejárni, főleg az ökotudatos emberek számára, így ha kizárólag digitálisan invitáljátok meg a vendégeket, azzal nemcsak a papírpazarlástól kímélitek meg magatokat és a bolygót, de a postai feladás és kézbesítés ökológiai lábnyomától is.

A ruha

A lényeget a végére hagytuk. A rossz hírünk, hogy az amúgy is pazarló divatiparon belül is a leghaszontalanabb darab az esküvői ruha. Persze tudjuk, A RUHA érzelmi összetevőit nem lehet figyelmen kívül hagyni, szóval nem az az egyetlen alternatíva, hogy elmegyünk a használtruha-kölcsönzőbe és összeszorított fogakkal letoljuk a nagy napunkat, mert ha a fentebb felsorolt dolgokat mind ökotudatosan csináljuk, akkor a ruhával lehet csalni. Lehet, de nem muszáj, hiszen egyébként a divattervezők legújabb generációja (itthon is) figyel arra, hogy a zero waste elvei szerint tevékenykedjen, sokuk eleve hulladékszöveteket használ és úgy gyártja a termékeit, hogy minél alacsonyabb környezetterheléssel járjon a munkafolyamat. Szóval ha egyedi ruhát szeretnél, hajrá, de a tervezési fázis kezdődjön azzal, hogy a terveződdel, varrónőddel tekintetbe veszitek a zöld lehetőségeket. Kezdve az anyaghasználattal, és az utolsó lépés sem annyi, hogy a buli utáni hajnalon kicsomagolod magad a ruhából és behajtogatod ágyneműtartóba, hanem kitalálsz valami kreatív dolgot, hogy miképpen tudod újrahasznosítani a ruhát, ami így a második életében is az otthonod dísze lehet! 

Season 4 Episode 20 GIF by Friends - Find & Share on GIPHY