×

A legjobb nyári zenei fesztiválkiruccanások

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 06. 10.

Akiknek idén a zene az elsődleges desztináció, és a hol és a mikor csak egy mellékes feltétel, azoknak íme egy csokor a legizgalmasabb fesztiválokból Firenzétől Amszerdamig, a technótól a jazzig, amikre érdemes rászervezni a komplett nyaralást! 

Jó társaság, kaland, zene – ezek az alapvető dolgok minden jó nyaralás hozzávalói. Utóbbiban segítünk, a másik kettő csak rajtatok múlik. Az alábbi fesztiválokon nemcsak a zene és a tánc iránti szenvedélyeteket élhetitek ki, de a kultúra, a szórakozás, a gasztronómia és a várofelfedezés is a terítékre kerül. Az egész nyáron át tartó világkörüli turné során a leghangulatosabb városok és úti célok mellett a legkülönfélébb műfajok hozzák majd össze a különböző korosztályból érkező rajongókat – a magyar fesztiválokat most szándékosan kihagytuk. 

Les Nuits de Fourvière, Lyon

június 2. – július 30.

A multidiszciplináris előadóművészetnek szentelt fesztiválra 1946 óta minden nyáron sor kerül az Alpok gasztronómiai fővárosának tekintett Lyonban. Az egész rendezvény közös szála a kreativitás, amely a színháztól és a tánctól a zenén és operán át a cirkuszig és a moziig a legkülönbözőbb műfajokat egyesíti, elköteleződve amellett, hogy a tudományágak egymás mellett éljenek. A fesztivál minden nyáron, júniusban és júliusban több mint 150 előadást mutat be több mint 150 000 néző számára. A fesztivál nyitottságát, modernségét a szabványosítástól, tematizálástól való tartózkodással garantálja. A Les Nuits egyedülálló művészi projektet dolgozott ki, amelynek egyetlen iránytűje a projektek művészi minősége és a nemzetközi színtéren való szerepeltetése.

Firenze Rocks, Firenze

június 16–19.

Firenzében a reneszánsz művészet és a rockzene tökéletes egységet alkot, olyannyira, hogy a város minden évben ad otthont Európa egyik legfontosabb és legrangosabb zenei fesztiváljának. A fellépők között szerepel idén a Red Hot Chilli peppers, a Muse, A Metallica, a Green Day és még sorolhatnánk. A nemzetközi színtérről érkező művészek mellett olasz előadók és zenekarok lépnek fel az Arno partján, a Cascine park csodálatos környezetében. Minden nyáron látogatók ezrei választják ezt az eseményt, hogy este a zene ritmusára vaduljanak, napközben pedig meglátogassák a történelmi és művészeti kincseket, például az Uffizi Galériát.

Sonar, Barcelona

június 16–18.

Azok számára, akik tapas-szal és sangriával szeretnének kikapcsolódni, és határozottan jókedvűek, Barcelona a válasz, szigorúan a Sonar idejében: az elektronikus zenei és multimédiás esemény három napon keresztül pezsdíti fel a katalán utcákat. A maga nemében úttörőnek számító fesztivál tökéletes rendezvény a techno zene szerelmeseinek, akik értékelik a meglepő effektekkel és fényshow-kat, majd a buli másnapján leginkább sütkéreznének a napsütötte tengerpartokon.

North Sea Jazz Festival, Rotterdam

július 8–10.

A romantikus Rotterdam kikötőjével, szélmalmaival és művészeti helyszíneivel július elején ad otthont az eseménynek, amely a világ legnagyobb beltéri jazzfesztiváljaként ismert, és amely a múlt, a jelen és a jövő zenei találkozópontja, ahol az összes korszak előadóit és dalait mutatják be a világ minden tájáról érkező közönségnek. A nagyszámú, mintegy 70 ezres érdeklődő ellenére a rendezvény megőrizte intim jellegét, hűen az észak-európai országok hangulatához.

Wireless Festival, London

július 1–3., 8–10.

Ha már nem is a Swinging Londonban járunk, a zenei világban mindig is az avantgárd szimbólumának számító város továbbra is elvarázsol, földrajzi határok nélkül, de különböző preferenciákat és stílusokat ötvözve. Egy példa? a Wireless Festival, Nagy-Britannia legfontosabb városi zenei eseménye, amely a hip-hop, rap, grime és R&B legjobb nemzetközi előadóit köszönti a színpadon. Az előadások egy részének a központi Finsbury Park ad otthont, amely kiváló kiindulópont azok számára, akik Európa legélénkebb városát szeretnék felfedezni. Akik megélték, csak egy szót használnak a leírására: legendás.

Verbier Festival, Verbier

július 15–31.

A svájci Alpok egy rendkívüli komolyzenei fesztivál színtere, a világ minden tájáról érkező nagy mesterek és fiatal zenészek találkozási pontja. A fesztivál híres csodálatos, szabadtéri panorámás koncertjeiről, amelyek különleges alkalommá varázsolják a természetben elmerülő nyaralást, a történelem legnagyobb szimfóniáinak hangjaival kényeztetve.

Summer Jamboree, Senigallia

július 30. – augusztus 7. 

Július és augusztus között az Adriai-tenger partján élhetjük újra a 40-es és 50-es évek amerikai álmát, köszönhetően a Summer Jamboree-nak. Az amerikai zenei és kulturális fesztivál néhány napra egy széles körben elterjedt bulivá varázsolja Senigallia utcáit. Swing, rock and roll, jive, doo-wop, rhythm’n’blues, hillbilly és western swing koncertek, táncoktatás, fotókiállítások és bemutatók is lesznek. A  vendégszeretetéről, kulináris hagyományairól, valamint széles és homokos strandjairól híres rendezvény az olasz Marche régió fő turisztikai eseménye.

Rototom Sunsplash, Benicàssim

augusztus 16–22. 

A valenciai tengerpart hat kilométernyi homokos strandja már önmagában is kiváló utazási célponttá teszi a helyet, amely augusztus közepén a Rototom Sunsplash, a legnagyobb európai reggae-fesztivál színhelyévé is válik. Nem csak a zene az egyetlen érték, amin a fesztivál alapul: a fenntarthatóság, a szolidaritás, a béke és a tisztelet is az esemény alappilérei. A rendezvény alatt igazi közösség jön létre a fiatalokból, idősekből, baráti társaságokból és családokból, akik a fesztivál keretein belül nyaralnak.