×

Kéthetes művészeti fesztivál kezdődik a szecesszió világnapja alkalmából

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 06. 10.

Az Iparművészeti Múzeum június 11-25. között rendezi meg idén a Szecessziós Fesztivált. A workshopokon kívül városi sétákkal, műhelylátogatásokkal, előadásokkal, tárlatvezetésekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel készül a múzeum, de a fesztivál csúcspontja a zárónapon lesz: ekkor nyílik a Ráth-villában az Egy kis Bécs Budán – Josef Hoffmann alkotása: a Pikler-villa címmel.

A szecesszió világnapját magyar kezdeményezésre 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. Ez a nap a századforduló két híres építészéhez kötődik: ekkor halt ugyanis meg Lechner Ödön (1914-ben) és Antoni Gaudí (1926-ban). Ma már a Réseau Art Nouveau Network (RANN) nemzetközi szecessziós szervezet hivatalos programjai közt is szerepel a világnap, amelyhez 2017 óta évről évre egy központi téma mentén csatlakoznak a résztvevő intézmények programjaikkal. Ez a téma az idén – a tizedik, jubileumi évben – a szecesszió tipográfiája, amelyet kéthetes fesztivállal ünnepel az Iparművészeti Múzeum.

Több városi sétára is jelentkezhetnek majd az érdeklődők. A Kívül-belül szecesszió – villák, paloták, magánbérházak című sétaprogram a Ráth-villából indulva a Bajza utcában 150 éve született Bálint Zoltánról emlékezik meg, a városi sétát Kapovits Réka építészmérnök vezeti. E különleges alkalmakon a Kőrössy-villát is meg lehet majd tekinteni, rácsodálkozhatunk megannyi szecessziós épületre, a séta végül a Sonnenberg-háznál fejeződik be. Az út során szó lesz az eredeti megrendelőkről, a tervezőkről és a lakókról, ahogy az is kiderül, ma milyen funkciójuk van ezeknek az épületeknek. A sétának két időpontja van: június 11. és június 17.  A városi barangolóknak még egy lehetőséget kínálunk, méghozzá június 24-én: a Szecessziós Zugló: Istvánmező a villanegyed címűt, amely a sokszínű, századfordulós építészetről ad átfogó képet Hutvágner Zsófia, az Iparművészeti muzeológusának segítségével.

Június 18-án műhelylátogatásra indulhatnak az érdeklődők a Kisképző egykori Könyvműves Szakosztályán, ahol a diákok az 1909-ben Jaschik Álmos grafikusművész által alapított tanműhely aranyozó és nyomóformáival dolgozhattak. Lehetőség lesz a Schola Graphidis Művészeti Gyűjtemény tipográfiai témájú mintalapjait és grafikáit is megnézni. A műhelylátogatást Katona Júlia művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum muzeológusa és Rétfalvi Orsolya könyvrestaurátor vezeti. Június 25-én, a fesztivál utolsó napján – amely belecsúszik a Múzeumok éjszakájába is – már délelőtt kezdődnek a programok: érdemes ellátogatni a szitanyomó workshopra a Printa Design Shopba, ahol a technikával ismerkedhetnek meg a látogatók. Nemcsak infókat kaphatnak a szitázásról, hanem rögtön ki is próbálhatják egy vászontáskán, amelyhez Josef Hoffmann építész által inspirált mintákat használhatnak.

A fesztivál során a Ráth-villában még ezeken kívül is számos programon vehetnek részt az érdeklődők. A fesztivál összes programja ingyenes, de érdemes rájuk előre regisztrálni.