×

Ez történik, ha egy csapat művész kap egy teherautónyi szemetet 

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 06. 22.

Ingyenesen látogatható Trash-art kiállítás nyílt a belváros szívében: a Converse All Stars csapatának három fiatal művésze, Pólus Fanni tetoválóművész, Poprádi Flóra divattervező-vizuális művész és Matthias Ulz fotós-operatőr nem kis feladatot vállalt magára: monumentális montázzsal borítottak be egy teljes épületet. 

A tehetséges fiatalok tíz napig voltak összezárva a Király utca 11. szám alatt található elhagyatott épület udvarán,  hogy egyedi montázsokat készítsenek használt molinókból, épülethálókból, valamint a bulinegyedben eldobált kupakokból és üres üvegekből – a régi falrészeket beborító alkotások a Gozsdu udvar szomszédságát színesítik. Az alkotás nem jöhetett volna létre Sinkovics Ede képzőművész nélkül: a nemzetközileg elismert trash-art művész segítette a Converse All Starok munkáját, és ő maga is részt vett az alkotási folyamatokban. 

Mindig jó, ha van néhány lelkes fiatal, aki nem fél az új kihívástól. Vállalja, hogy értéket tud teremteni és a munkáján keresztül kapcsolódni tud más alkotókkal. A Converse Create Next művészei falakat terítettek be nagyszerű, pozitív gondolatokkal, őszinteséggel. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ismét egy upcycling, fenntartható műhelyben vezethettem tehetséges fiatalokat.

Az évek óta lakatlan ház, amelyet a kiállítás helyszínéül választottak, közvetlenül a bulinegyed szívében található. A romos épület udvarán bújik meg a kerület művelődési központja, így a fiatal művészekből álló csapat úgy érezte, ez lesz a megfelelő helyszín egy kulturális Oázis létrehozására. A K11 központ udvara és az épület üres utcafronti kirakatai tökéletes lehetőséget biztosítottak ahhoz, hogy a fiatal alkotók megmutassák, a régi, elhasznált dolgokból is lehet értéket teremteni. 

„Láttam már installációkat hulladékból, de most értettem meg igazán, hogy milyen nagy az értéke. Hiszen ez az anyag már keresztülment valamin, volt egy teljesen más jelentése, emberekkel találkozott és most művészetté változik. Szerintem ez csodálatos” – mondta Pólus Fanni, az egyik alkotó. A 10 napig tartó kemény munka alatt a különböző művészeti ágakban szárnyaikat próbálgató fiatalok rengeteg szakmai és emberi nehézséggel néztek szembe. „Valódi önismereti utazás volt ez a tíz nap, amit összezárva az alkotással töltöttünk. Mivel félig nicaraguai vagyok, félig magyar, így általában minden, amit csinálok, az a kontrasztokra épül. Ez esetben a különböző színeket, mintákat, formákat ütköztettem, ami nagyon izgalmas kihívás volt. Élveztem, hogy felfedezhettem, megismerhetem, majd a hétköznapi anyagot kidogozottabbá formálhattam” ‒ mesélte Poprádi Flóra.  Az alkotási folyamatról képek és videók is készültek, amelyek elérhetőek a Converse Magyarország Instagram oldalán is. Ezek elkészítését a CX Artist Series kampány egyik résztvevője, Matthias Ulz vállalta magára. „Egy óriás kihívás volt számomra, hogy a vizuális művészetemet kiterjeszthettem a fizikai térben és olyan új eszközökkel mutathattam meg a gondolataimat a világnak, ami előtte teljesen idegen volt számomra. Az alkotó társaim, segítőink és Ede segítségével egy felejthetetlen projektben vehettem részt.”

A Converse CX Artist Series kampány keretein belül készült kiállítás egész nyáron ingyenesen megtekinthető a Király utca 11. szám alatt.  

Fotók: Matthias Ulz / Gresó Eszter