×

Profi utazók tuti tippjei, avagy a bőröndpakolás 5 aranyszabálya

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 06. 22.

Utazni mindenki szeret, bepakolni a bőröndbe már kevésbé. Íme a vérbeli utazók öt aranyszabálya, amivel úgy tudjátok majd optimalizálni a poggyász súlyát, hogy közben benne lesz minden, amire valóban szükség lehet a nyaralás alatt.

A csomagolás egyesek számára roppant egyszerű, mások számára rendkívül nehéz tevékenység. Hogy mi a különbség? Mindössze annyi, hogy előbbieknek van egy jó módszere, amit alkalmaznak, utóbbiaknak pedig nincs.

Mert bizony vannak, akik még átgondolni is lusták, hogy mit is kellene elvinni az útra, a nyitott bőrönd puszta látványától lefáradva legyintenek, hogy majd lesz valahogy, bedobálnak pár cuccot, ezt követi a „ha nincs, majd max veszek ott” fázis, aminek általában az a vége, hogy a nyaralásra érve pont a papucs vagy a fürdőruha lett otthon felejtve, de a hosszú ujjas felsőből, amiből egy sem kell végül, ott figyel hat darab.

Ez pedig stresszhez, veszekedéshez vezet, mert kit is hibáztatna a lusta utazó, ha nem az útitársait, így az érkezés pillanata minden, csak nem felemelő. Na, elsősorban nekik ajánljuk az alábbi bevált módszereket annak érdekében, hogy ha legalábbis nem az átgondolt pakolás hívei, legalább a módszertant tegyék magukévá.

via GIPHY

#1 szelekció

A pakolás legfárasztóbb része az, hogy kiválasszuk, egyáltalán mit szeretnénk elvinni. Ezt a folyamatot úgy tudjuk rövidre zárni, hogy kiszedünk mindent a szekrényből, amiről azt gondoljuk, szükségünk lesz rá, vagy egyszerűen csak szeretnénk magunkkal vinni. Látva a ruhahalmot, könnyen meg fogunk győződni arról, hogy ez sok lesz, így a következő lépés, hogy a hasonló színű és mintájú rucikból elég egy, és azok közül is válasszunk ki egy kedvencet, amelyek ugyanazt a funkciót látják el. (Elég egy melegítő, elég egy hálóing, elég egy jumpsuit, stb.)

Fontos még az első lépésnél a megfelelő bőrönd/táska kiválasztása is. Minél nagyobb (nem, nem annál jobb), annál több (felesleges) ruha fér bele, így a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a túl sok holmi cipelését, ha már az elején kiválasztunk egy közepes méretűt, amit teletömve is simán tudunk cipelni.

#2 Az 5-4-3-2-1-es szabály

Ha valaki nem ismerné, eláruljuk, mit is jelent ez! Az ideális bőrönd tartalma: öt szett zokni és fehérnemű, négy felső (ing, crop top, póló – nem, nem mindegyikből, hanem összesen négy darab), három alsó (ami lehet nadrág és szoknya), két pár cipő (egy sportos és egy csini) és egy loungewear (pizsi vagy hálóing). Nem kell kétségbe esni, mert ehhez hozzá lehet adni azt a szettet is, amiben utazunk, így lesz egy plusz, jolly joker outfit. Ha több órás utazás előtt állunk, ma már megengedett a kényelmes viselet, ami lehet szabadidőruházat is. Nyilvánvalóan ennél a pontnál figyelembe kell venni azt is, hogy milyen évszak van, illetve a választott desztináció időjárását, de általában ennek a szabálynak a betartása segít, hogy ne vigyük túlzásba a pakolást.

#3 Tetris

Gyerekkorunk kedvenc játékának logikája másban is hasznos, például a pakolásban, hogy kitöltsünk és hasznosítsunk minden üres négyzetcentimétert. Íme néhány népszerű stratégia.

– Tekerés: a ruhák hajtogatása helyett tekercseljük fel őket, ezáltal nemcsak helyet spórolunk, de a gyűrődéstől is megkíméljük őket.

– Használj bőröndrendezőket: ezek a kisebb táskák és fakkok segítenek abban, hogy a ruhák és a kiegészítők rendezettek maradjanak.

– Kötegelés: minden ruhadarabot óvatosan helyezz egy központi mag köré. Kezdd középen fehérneművel, majd jöjjenek a felsők, köré a nadrágok, ezután pedig jöhetnek a nagyobb volumenű ruhák, maxik vagy a blézerek.

#4 Súly szerinti elosztás

Ha a ruhákkal megvagyunk, jöhetnek a kiegészítők, mégpedig súly szerint, de a fenti tetris-elvet követve. Alulra értelemszerűen a cipők kerüljenek. Az öveket a bőrönd kerülete mentén végig lehet húzni, hogy a lehető legkevesebb helyet foglalják el. Az apróbb ékszereket, órákat pedig a kis selyemtasakjaikban a fennmaradó résekbe helyezhetjük, de a zárt cipőkbe is bele lehet tenni őket, ez igaz a zoknikra, krémekre és egyéb, tubusos dolgokra is (csak figyelj, hogy jól záródjanak).

#5 Tartsd kézben a fontos dolgokat

Mert vannak bizony dolgok, amelyeknek jobb helyük van a kézipoggyászban, mint a bőröndben – nem csak arra az esetre, ha netán a bőrönd elveszne útközben, hanem hogy közvetlen érkezés után vagy az utazás alatt se kelljen keresgélni azokat, amik úgyis kellenek. A telefon és a töltő mellett a SOS neszeszer maradjon elöl, amiben van nedves törlőkendő, egy arcpermet vagy arckrém, zsepi, szemcsepp, ajakbalzsam, fájdalomcsillapító – persze teljesen egyéni, hogy kinek mi a nélkülözhetetlen. Ha tengerparti vakációra indulunk, egy fürdőruha sem rossz ötlet, hiszen törölközőt és papucsot még lehet kölcsönözni a szállodában vész esetén, de a saját fürdőruhát kicsit nehezebb helyettesíteni hirtelen.

via GIPHY

Stresszmentes pakolást és jó utat kívánunk!