×

Amit a csókolózásról feltétlenül tudni kell

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 07. 6.

Zsírt éget, fokozza az arcbőr ragyogását és oldja a stresszt – na mi az? Hát, bizony a csók, amelynek ma, azaz július hatodikán tartjuk a világnapját! Ennek örömére összegyűjtöttünk egy sor érdekességet, amit eddig biztosan nem tudtál erről a csodás tevékenységről, amelynek nem mellesleg saját tudománya is van.

via GIPHY

1. Csökkenti a stressz-szintet

A konstans stresszelés köztudottan negatív hatással van az egészségére. Mivel a csókolózás endorfinokat szabadít fel, képletesen azt mondhatjuk, hogy el tudja csókolni a benned tomboló felesleges stresszt. Legközelebb kezdd ezzel a módszerrel, ha elkezdesz valamin pörögni, ugyanis azok, akik többet csókolóznak, jobban viselik a stresszt, ráadásul a párkapcsolatukat is mélyebbnek értékelik.

2. Kalóriát éget

A csók fokozza az anyagcserét, így arra készteti a szervezetet, hogy kalóriát égessen el. Minél hosszabb a csók, annál több kalóriát veszíthetünk. Micsoda win-win helyzet!

3. Fényesíti a bőrt

Ha megcsókolsz valakit, azzal növeled az arcod vérellátását, és közben számos arcizmodat dolgoztatod, ami segíthet megőrizni a bőröd feszességét. Nesze neked magányos arcjóga!

4. A csókstílusod olyan régi, mint te

Amikor megcsókolsz valakit, akkor jobbra vagy balra döntöd a fejed? Mint kiderült, lehet, hogy nem tudatosan hozod meg ezt a döntést – kutatók szerint ez egy olyan preferencia, amely valószínűleg az anyaméhből származik.

5. Jót tesz a fogaknak!

Furcsa, de igaz! Minél többet csókolózol, annál több nyál termelődik, amely védőpajzsként működik a fogakon, és megakadályozza a lepedék és baktériumok képződését.

6. Külön tudományága van

Tudtad, hogy létezik egy szakma, amely a csókolózás tanulmányozása érdekében jött létre? Ez a filematológia, amely a csók jelentőségét vizsgálja a különböző kultúrákban. 

7. No meg fóbiája

A csóktól való félelem valóságos dolog, és bármely életkorban kínozhatja az embert, ez korántsem vicces! Most gondoljatok bele!

8. Ahogyan világrekordja is

A leghosszabb csók világrekordja 58 óra 35 perc 58 másodperc (!), amelyet egy thaiföldi pár állított be 2013-ban. Azóta sem találtak legyőzőre!

via GIPHY

És persze eltérő jelentései is szerte a világban. Egy csókkutatás során a Föld országainak 168 kultúráját megvizsgálva azt állapították meg, hogy az összes társadalom kevesebb mint fele csókol a szájával, és csak 46 százalékuk használja az ajakkal történő csókot romantikus értelemben – ezek nyilván a nyugati országok, ahol a csók a szeretet, legfőképpen a szerelem megnyilvánulása. Kínában viszont higiéniai okokból nem szokás csókot váltani, Japánban pedig a nyilvános helyen való smacizást a mai napig nem nézik jó szemmel, néhány afrikai országban pedig egyenes rosszallják a csókot. A maszájok tisztátalan gesztusnak tekintik, a Samburu törzs pedig azt gondolja, hogy a szájat csak és kizárólag étkezési célokra használják.

De szerencsére vannak még olyan népek, amelyeknél ugyan máshogy csókolnak, de semmi tiltott nincs a csókban. Számunkra vicces lehet, hogy az eszkimók csukott szemmel dörzsölik az orrukat csókolózás vagy puszi címszó alatt, de az is, hogy Thaiföldön rendszerint megszagolják kedvesük ajkát, mielőtt csókot cserélnek. Biztos, ami biztos. De a csók módja talán Pápua Új-Guineában a legszokatlanabb, ahol az egyszerű csók helyett a szerelmesek egymás szemöldökét harapdálják. Érdekes.

És ti, hogyan csókolóztok?

via GIPHY