×

A pro-aging az új anti-aging!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 09. 12.

Míg az ‘anti-aging’ szemlélet az öregedés látható jeleinek eltüntetésére fókuszál, addig az új, erőteljes ‘pro-aging’ irányzat elfogadja az idő múlásának természetes folyamatait, és azt üzeni, hogy életed minden pillanatában önmagad legjobb verziója legyél!

Finom ráncok, kevésbé feszes, fakó bőr… Ahogy idősödünk, az öregedés jelei fokozatosan láthatóvá válnak bőrünkön. Az elmúlt évtizedekben a kozmetikai márkák újabb és újabb termékek kifejlesztésével versenyeztek, hogy megállítsák ezt a folyamatot: egyszer és mindenkorra megszüntetni az öregedést, mintha ez lenne a legnagyobb büntetés, amit érettebb korban el kell viselünk. Szerencsére ez a szemlélet úgy tűnik, hogy bár lassan, de változik! Az anti-aging felfogást felváltja a pro-aging irányzat, amely elfogadja az öregedés természetes folyamatait, és arra fókuszál, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésre álló időből. Ebben segít a svéd beauty-tech óriás, a FOREO, amely folyamatosan vizsgálja a szépségiparban hódító aktuális trendeket, a vásárlói elgedettség érdekében pedig példákkal is szemlélteti, mit tehetünk fogyasztóként, ha a ‘pro-aging’ irányt követnénk a bőrápolásban is. 

A szépség ára

Az emberek már az ősidők óta próbálják megőrizni a fiatalságot. Kleopátra tejben fürdött, hogy a bőre hosszabb ideig rugalmas maradjon, később pedig rengeteg veszélyes, sőt életveszélyes anyagot is bevetettek a szépség nevében: ólomvegyületek, réz, bogarak, szárított egérfőzet. Mindezt azért, hogy hosszabb ideig megőrizhessük a fiatalos megjelenést, akár az egészség árán is. Az új generációk azonban máshogy kezdtek tekinteni az öregedésre. A pro-aging arról szól, hogy fogadd el önmagad úgy, ahogy vagy, és élvezd az életet a korodtól függetlenül. A pro-aging célja nem az, hogy fiatalabbnak látszódj, és 20 évesnek nézz ki, amikor nem vagy az, hanem hogy jól érezd magad és életed minden pillanatában önmagad legjobb verziója legyél.

A pro-aging mozgalom tehát többről szól, mint bőrápolás; ez egy választható életmód. Arról szól, hogy fogadd el önmagad, szeresd a korod és élvezd mindazt, ami az öregedéssel jár. Ebbe beletartozik a ráncoktól kezdve az ősz hajon át minden. 

Pro-aging és bőrápolás

A pro-aging ennek ellenére természetesen nem azt jelenti, hogy mellőzzük a megfelelő bőrápolási rutint. Valójában a szépség- és bőrápolási termékekben számos fontos és hatékony összetevő van, mint például a retinoidok, a Q10 koenzim, a hialuronsav, a peptidek stb., amelyek tényleg jót tesznek a bőrnek, és ugyanúgy fontos a bőr non-invazív ápolására szolgáló eszközök alkalmazásának lehetősége is: ilyen kezelések például a LED-fénnyel és a mikroárammal történő arcápolás.

Az innovatív eszközeiről ismert FOREO UFO mini arckezelőjében 3 különböző LED-fény dolgozik többek között a kollagén termelésért és a bőrtónus kiegyenlítéséért.

Önmagunk ápolása

A pro-aging bőrápolás leginkább önmagunk ápolása, ami nemcsak arról szól, hogy hogyan nézel ki kívülről, hanem arról is, hogy hogyan érzed magad belülről. Ha odafigyelsz önmagad ápolására, sokkal valószínűbb, hogy a teljes egészségedről is gondoskodsz, amely magában foglalja a mentális és érzelmi egészséget is. Mert egy dolog biztos, ha gondoskodsz magadról, az a külsődön is megmutatkozik. Szóval, ha szeretnéd, hogy magával ragadjon a pro-aging filozófia, kezdj el törődni önmagaddal. Akár próbálj meg egészségesebb szokásokat felvenni és egészségesebb életmódra váltani. A legkönnyebb, ha kiegyensúlyozottan étkezel, mely nemcsak az immunrendszeredet serkenti, hanem a bőröd egészségét is. Fedezd fel a wellness, az otthoni spa, a minőségi alvás, a meditáció jótékony hatásait – mert ezek elengedhetetlenek a testi és lelki egyensúly megteremtéséhez.

Miért a pro-aging az új anti-aging?

A pro-aging mozgalom egyre nagyobb népszerűségnek örvend több okból is. Először is, mivel az emberek egyre tovább és egészségesebben élnek, sokkal nyitottabbak az öregedési folyamatok elfogadására. Másodszor, a pro-aging filozófia sokkal átfogóbb, mint az anti-aging hozzáállás, amely helyenként szűken lát dolgokat és előítéletekkel van tele, hiszen széles látókörűen, realisztikusan és holisztikusan tekint az idő múlására. 

via GIPHY

Az öregedést nem tudod megállítani… és miért is kellene? Fogadd el úgy ezt a folyamatot, mint egy jó dolgot – hiszen ami természetes, az eleve nem lehet rossz – például úgy, hogy próbáld kihozni belőle a legtöbbet!