×

Dark Academia Aesthetic – íme a trend, ami a Y2K-t is kenterbe veri

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2022. 12. 16.

Nem a Wednesday stylistjai találták fel a spanyol viaszt, de kétségkívül a Netflix sikersorozatának hatására tetőzik a trend iránti őrület, amelynek alapjául irodalmi és filmtörténeti klasszikusok szolgálnak. 

Ha beírjuk a TikTok keresősávjába a #darkacademia hashtaget, gigantikus számú, közel 520 millió megtekintést találhatunk! Emellett a #darkacademiaaesthetic 76 milliós, míg a #darkacademiaoutfits 9 milliós nézettséggel rendelkezik, ami világosan megmutatja, hogy egy futó trendnél jóval többről van szó, így tehát azt is, hogy ez az esztétika maximum felerősödött a Netflix egyik legújabb sikersorijával, a Wednesday-jel, de semmiképpen sem annak hatására indult, bármennyire zseniálisan csúcsosodott is ki az ifjú Addams-sarj stílusával. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wednesday Netflix (@wednesdaynetflix) által megosztott bejegyzés

Nagyon felületesen nézve a trend alapvetően az elitista angol egyetemek egyenruháit vegyíti egy kis gótikus beütéssel, vagyis a klasszikus „preppy style” drámai romantikába hajló változata: rengeteg blézer és tweed, magas nyakú vagy fehér krikett pulóverek, kötött mellények, formális bőrcipők, kifinomult kiegészítők és vintage hangulat, amelynek fő inspirációs forrása az irodalom, különösen az angol romantika klasszikusai.

Bár talán helyesebb lenne azt mondani, hogy nem is annyira a kultúra áll ennek az esztétikának a középpontjában, hanem a kultúra esztétizálása – vagyis a kultúra külső megjelenéssé, vagy szentimentális díszletté redukálása.

A tény pedig, hogy ennek a témának még a The New York Times is szentelt egy alapos cikket, bizonyítja, hogy kanonizált divatjelenségről van szó, elég csak egy pillantást vetni a Celine 2021-es őszi/téli kollekciójára, amely visszahozta a gótikus stílus tipikus elemeit a szettekbe, de az emós-punkos vonal a Saint Laurent velencei bemutatóján is jól kivehető volt, akárcsak a Balenciaga szigorúan szabott fazonjaiban, és ha egy-két szezonnál többet utaznánk visszafele az időben, azt is megállapíthatjuk, hogy – főleg az őszi/téli szezonokban – az elmúlt 20 évben végig jelen volt nyomokban ez a kicsit darkosabb vonal. 

© 2001 Warner Bros.

A Dark Academia Aesthetic eredete egy 1990-es évekbeli regényre, Donna Tartt A titkos történet című könyvére vezethető vissza, amely egy csapat egyetemista történetét meséli el, akik gyilkosságba keverednek. Akkor – mivel volt élet az Instagram előtt is – a hírek és a trendek a Tumblr-en keresztül terjedtek el, majd jött a Harry Potter világsikere, amely minden fórumot meghódítottt, és amely az Y és Z generáció tagjaiban ébresztette fel a vonzalmat az ősi és poros kötetek, a retró egyenruhák és a gótikus építészet ezoterikus bája iránt. Persze a Harry Pottert megelőzően is felvonultatott a filmtörténelem egy rakat alkotást, amelyben felbukkan a stílus, emlékezzünk csak vissza a Holt költők társaságára, a Kegyetlen játékokra, Dorian Greyre vagy épp a Sabrina tiniboszorkány sorozatára, amelyek szintén nem ma voltak, és velük egy időben a kifutókon is ott termett a #darcacademy stílus.

Hogy csak a legnagyobbakat említsük, Yohji Yamamoto az elmúlt 10 évben is sok mindent beépített a kollekcióiba az Edward-korabeli esztétikából, de Raf Simons FW16-os kollekciója is legendás, amelyben a rá jellemző punkosabb stílus dominál, de emellett bepillantást nyerhetünk az ő sötétebb esztétikájába is a túlméretezett klasszikus egyetemi darabokkal. És ahogyan a jelenben Maria Grazia Chiuri Diorjában is megjelenik a közkedvelt esztétika, úgy Alessandro Michele Guccija is szívesen vonultat fel ezekből a darkos-elitista darabokból, a maga genderfluid módján.

Raf Simons Fall 2016

Christian Dior Pre Fall 2022

Céline Fall 2021

Túl az esztétikával kapcsolatos lehetséges problémákon (eurocentrizmus, elitizmus, a mentális betegségek és az öngyilkosság romantizálása stb.) érdemes kiemelni, hogy a jelenség mögött álló közösség elsősorban befogadóbb, mint gondolnánk, hiszen olyan fiatal bloggerek támogatják, akik túlmutatnak az eurocentrikus inspirációkon, és valóban bátorítják a nem európai hagyományok egyesítését, de mondjuk ez alapvetően elmondható a Z és alfa generáció tagjairól. 

Fotók: Netflix, Vogue