×

Év eleji beauty detox: így szabadulj meg a backne-tól!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 01. 6.

A háton felbukkanó pattanásokkal sokan küzdenek (pontosabban a pattanásosodásra hajlamos bőrrel rendelkező emberek több mint fele) és nem egyszerű kezelni őket. De ne aggódj, számos kezelés hatékonynak bizonyult ezen a téren!

Miért lesz pattanásos a hátad?

A hátad, csakúgy, mint az arcod, telis tele van faggyúmirigyekkel, amelyek faggyút állítanak elő, amely ahogyan azt már tudhatod, pozitív hatásai mellett az eltömődött pórusokért is felel. Amikor a pórusok eltömődnek, tökéletes táptalajt nyújtanak a pattanást okozó baktériumoknak. Továbbá a háton előforduló pattanásokat a szűk ruházat (topok, melltartók), izzadás vagy zsíros hajápolási termékek is okozhatják.

Van különbség az arcon lévő pattanás és a backne, vagyis a háton lévő pattanás között?

A fő különbség a pattanás és a háton felbukkanó pattanás, vagyis a backne között az, hogy míg a pattanás az arcon fordul elő, addig a backne a hát felületét érinti. Az okuk azonban ugyanaz: az eltömődött pórusok. Tehát ha a backne-val küzdesz, a legjobb, amit tehetsz, ha a pórusaid tisztán tartására összpontosítasz. Íme a legjobb kezelések a pattanásos hátra

#1 Használj olajmentes szépségápolási termékeket!

Ha hajlamos a bőröd a pattanásokra, akkor már biztosan tudod, hogy az olajos termékek többnyire csak rontanak rajta. Ez a testen előforduló pattanások esetében sincs másképp. Válts olajmentes termékekre! Ez segíteni fog, hogy a bőrön felhalmozódott faggyú csökkenjen és így a pórusokat sem tömíted el.

#2 Csökkentsd a hátadra nehezedő nyomást!

Az úgynevezett acne mechanica a testen lévő pattanások egyik leggyakoribb típusa. Nagyon gyakori a sportolók körében, hiszen ez egy olyan akné, amit külső erők, például a bőr súrlódása vagy nyomása, váltanak ki. Az ilyen típusú pattanások megelőzésének legjobb módja, ha laza ruhákat viselsz, kerülöd a szűk ruházatot, és sportmelltartót is csak a sportolás ideje alatt hordasz. Ha aktívan sportolsz vagy hivatásos sportoló vagy, próbálj olyan felszerelést keresni, amely nem gyakorol túl nagy nyomást a hátadra, és így nem okoz mechanikai sérülést a bőrödön.

#3 Tartsd tisztán a hátadat!

Fontos, hogy tisztán tartsd a bőrt a hátadon, ha szeretnéd megelőzni és kordában tartani a pattanásokat, főleg sportolást követően. Fontos, hogy olyan tusfürdőt vagy testápolót használj, amelynek összetevői segíthetnek a pattanások leküzdésében. Keress olyan testápolót, amely benzoil-peroxidot, szalicilsavat vagy teafaolajat tartalmaz.

The Body Shop teafaolajos tisztító tusfürdő

#4 Használj helyi pattanáskezelést!

Ha pattanás van a hátadon, érdemes kipróbálni pattanáskezelő készítményt is. Az egyes készítmények jellemzően gél- vagy krémállagúak, amelyek pattanás elleni összetevőket, például benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmaznak, amelyek segíthetnek leszárítani a pattanásokat, és megakadályozzák az újak kialakulását. Az ESPADA BHA+PHA Blemish Solution lokális, pattanáskezelő gélje az egyik legjobb megoldás, hiszen a koncentrált, mégis könnyű gél a legfontosabb összetevők erejét egyesíti anélkül, hogy csúnya bőrszárazságot és hámlást okozhat, mert hidratálja is a bőrt.

ESPADA BHA+PHA Blemish Solution

#5 Cserélj sűrűn lepedőt!

A pattanások vagy a pattanásos hát problémájának gyökere lehet a ruhák mellett a pizsama és az ágynemű is, amelyek rendszeres cseréje és mosása segít a probléma megelőzésében. Tiszta ágyneműben elszenderedni pedig amúgy is minden altatónál többet ér!

És végül, bár a testen előforduló pattanásokat könnyebb elrejteni, mint az arc pattanásait, az még nem jelenti azt, hogy együtt kell élned vele. Ha megfelelően kezeled a pattanásokat és gondoskodsz a bőrödről, magabiztosan fogod érezni magad a testedben!

Borítókép ©FOREO