×

10 divatkiállítás, amiért (és amerre) érdemes lesz kiruccanni 2023-ban

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 01. 18.

Ha még nincs meg a fejedben, hogy pontosan hová szeretnél ellátogatni idén, akkor ettől a cikktől majd megvilágosodsz! Szolgáltatunk neked 10 indokot, amiért érdemes útra kelni, és amikhez nyilván egy-egy szuper desztináció is tartozik. 

A január a maga depijével úgy csapott le ránk, mint egy tonna tégla. De ha divatról van szó, hálistennek van mit várnunk: a jelenleg zajló, férfi trendeket bemutató divathetek mellett hamarosan jön az AW23-as couture és női szekció is (beleértve a Budapest Central European Fashion Weeket február első hetében), a rengeteg zseniális kiállításról nem is beszélve! Íme egy lista azokról az eseményekről, amelyeket érdemes beírni a naptárba!

#1 LV DREAM, LOUIS VUITTON

(PÁRIZS, november 15-ig)

A Louis Vuitton magával ragadó kiállítása Párizs szívébe invitál, hogy megünnepelje a divatház 160 éves történetét, kreatív világát és művészi együttműködéseit. Kilenc teremben – amelyek mindegyike saját interaktív elemekkel rendelkezik, hogy bárki bekapcsolódhasson az élménybe –  a divatház korábbi kreatív igazgatóinak és együttműködő partnereinek monumentális darabjai láthatók, köztük Nicolas Ghesquière, Virgil Abloh, Marc Jacobs és Kim Jones, valamint Rei Kawakubo, Azzedine Alaïa és Richard Prince. Ahogyan az alkotók fogalmaztak:

Az LV DREAM egy gazdag és izgalmas felfedezés a Louis Vuitton folyamatos párbeszédéről a múlt és a jövő, az örökség és a modernitás, Párizs és külföld, a savoir-faire és az innováció között.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Louis Vuitton (@louisvuitton)

#2 PAUL KOOIKER: FASHION 

(AMSZTERDAM, csak február 12-ig!)

Paul Kooiker divatfotói a szépséget egy sajátos világban örökítik meg: sötét vágyakkal, fetisizmusokkal és tudatalatti álmokkal játszva, hogy szembeszálljon a felszínes normákkal, amelyek ma a divatmédia nagy részét (ha nem az egészét) uralják. Annak ellenére, hogy fotóin a legnagyobb divatmárkák kampányai mellett a leghíresebb kortárs arcok is szerepelnek, a képek mégis simán kiszakíthatóak időből és helyből egyaránt, minden egyes fotót a saját világába helyezve. A kiállításon szereplő összes mű iPhone-nal készült, bemutatva Kooiker képességét, hogy egy ismerős dologból olyasmit hozzon létre, amit igazán egyedinek érezhetünk. A kiállítás a divatipart használva háttérként, az emberi hiúság és vágy abszurditását tárja fel.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PAUL KOOIKER (@paulkooiker)

#3 ANDY WARHOL: THE TEXTILES 

(LONDON, március 31. – szeptember 10.)

Befolyásos popművész, filmrendező, producer, képzőművész és persze textiltervező. Andy Warhol, korának egyik legtermékenyebb és legnépszerűbb művésze előtt idén a londoni Divat- és Textilmúzeumban róhatjuk le tiszteletünket. A kiállításon Warhol több mint 45, az 1950-es években és az 1960-as évek elején készült textilmintái láthatóak, amelyek színes tárgyak sokaságát ábrázolják – fagylaltkelyhek, karamellás almák, színes gombok, vágott citromok, perecek és ugráló bohócok, amelyek mind szövetek, mind pedig ruhadarab formájában pompáznak. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Fashion and Textile Museum (@fashiontextilemuseum)

#4 MCQUEEN: MIND, MYTHOS, MUSE 

(MELBOURNE, április 16-ig)

A Harper’s Bazaarnak 2007-ben adott interjújában Alexander McQueen azt mondta:

A legtöbb művészhez hasonlóan én is a groteszkben találom meg a szépséget. Rá kell kényszerítenem az embereket, hogy máshogy nézzenek a dolgokra.

Ugyanebben a szellemben kollekciói ellentmondásos témákat és gondolatokat dolgoztak fel, mint például a Highland Rape A/W 1995 című kifutó show-ja, ahol a modellek szakadt és véres ruhákban sétáltak, ami a gyarmatosítás és a skót-felföldi tisztogatások kommentálására szolgált. E kollekció darabjai is ott lesznek a kiállításon, amely négy témakörre – mítosz, divatnarratívák, evolúció és létezés, valamint technikai innováció – tagolódott, és több mint 120 kevéssé látott ruhadarabot és kiegészítőt mutat be, köztük olyan darabokat, amelyeket Isabella Blow és múzsatársa, Annabelle Neilson viselt. A kiállítás magával ragadó betekintést nyújt McQueen messzemenő inspirációs forrásaiba, kreatív folyamataiba és hátborzongató történetmesélő képességébe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by National Gallery of Victoria (@ngvmelbourne)

#5 AFRICA FASHION 

(LONDON, április 16-ig)

Az Africa Fashion több mint 20 ország divattervezőinek globális hatását és innovációját ünnepli, és a 20. századi élvonal munkásságát tárja fel. Köztük van Shade Thomas-Fahm és Chris Seydouand tervező, valamint a mai dinamikus és változatos szcéna középpontjában álló alkotók, mint Thebe Magugu, az Orange Culture vagy az IB Kamara. A kiállítás azt vizsgálja, hogy a digitális világ hogyan gyorsította fel a kontinens iparának bővülését, célja pedig, hogy új, többrétegű történeteket meséljen el az afrikai kreativitás, kultúra és történelem gazdagságáról és sokszínűségéről, a divatot használva katalizátorként. A kiállítás eredményeként a Victoria&Albert Múzeum több mint 70 darabot szerzett be állandó gyűjteményébe.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Victoria and Albert Museum (@vamuseum)

#6 THIERRY MUGLER: COUTURISSME 

(NEW YORK, május 7-ig)

2022-ben bekövetkezett halála előtt Manfred Thierry Mugler unortodox technikáiról és teátrális divatbemutatóiról volt ismert. A legendás tervező a power dressing úttörőjeként olyan univerzumot teremtett, amelyben a nők saját szuperhőseik voltak. A montreali Szépművészeti Múzeumban, majd Hollandiában, Münchenben és Párizsban aratott sikerekett követően Mugler első retrospektív kiállítása most a New York-i Brooklyn Museumba érkezett. A Matthew Yokobosky által rendezett kiállítás több mint 100 szettet, valamint fotókat, vázlatokat, videókat, egy illatosított szobát és látványos installációkat mutat be, amelyek a látnok tervező futurisztikus megközelítését tükrözik. Üveg, plexi, vinil, latex és króm – Mugler 1980-as és 90-es évekbeli alapdarabjai továbbra is nagy hatással vannak a fiatal divatszakemberek generációra.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Brooklyn Museum (@brooklynmuseum)

#7 KARL LAGERFELD: A LINE OF BEAUTY 

(NEW YORK, május 5. – július 16.)

Karl Lagerfeld a divat és a kultúra egyik legnagyobb hatású, legtermékenyebb és legfelismerhetőbb alakja volt, akit rendkívüli tervei és fáradhatatlan kreatív munkássága éppúgy ismertté tettek, mint legendás személyisége.

Nyilakozta Max Hollein, a New York-i Met igazgatója sajtóközleményében. A 2023 májusában megjelenő Karl Lagerfeld: A Line of Beauty című kiállítás a német származású tervező stílusszótárát mutatja be, kezdve az 1950-es évektől egészen a 2019-es utolsó kollekciójáig, a visszatérő témákra összpontosítva. A kiállításon mintegy 150 darabon keresztül ismerhetjük meg ezt az igazán unikális divatéletutat, amelyek mindegyikét Lagerfeld vázlatai kísérik: a Balmain, a Chanel, a Chloé, a Patou, a Fendi és névadó márkája, Karl Lagerfeld számára készített terveket is beleértve.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Met Gala (@themetgalaofficial)

#8 CHRISTIAN DIOR: DESIGNER OF DREAMS  

(TOKIÓ, május 28-ig)

Miután 2019-ben, a londoni V&A-ban bemutatott Christian Dior: Designer of Dreams (Az álmok dizájnere) kiállítás minden rekordot megdöntött, jelenleg Tokióban látható egy kivételes esemény, amely a Dior divatház és Japán közötti őszinte, egyedülálló kapcsolatot ünnepli. A legendás tervező egészen a kezdetektől fogva merített Japánból ihletet, így Florence Müller kurátori munkája során ez a retrospektív kiállítás egy új narratívával lett újraértelmezve, amelynek célja a japán kultúra előtti tisztelgés volt. A Dior 75 évét dokumentáló, egyedülálló együttműködésekkel és archív dokumentumokkal tarkított kiállítás nagy részét még soha nem mutatták be a nagyközönségnek.

#9 GABRIELLE CHANEL: FASHION MANIFESTO 

(LONDON, szeptember 16-tól)

A V&A szeptemberben rendezi meg az első olyan brit kiállítást, amelyet Gabrielle „Coco” Chanel francia divattervezőnek szenteltek. A nagy érdeklődéssel várt tárlat bemutatja ikonikus tervezői stílusának fejlődését és névadó házának megalapítását az első párizsi üzletének 1910-es megnyitásától utolsó kollekciójának 1971-es bemutatójáig. A kiállításon több mint 180 ruhakölteményt láthatunk, köztük olyanokat, amelyeket a hollywoodi sztárok, Lauren Bacall és Marlene Deitrich számára készítettek, emellett ékszerek, kiegészítők, sminkek és parfümök is bemutatásra kerülnek. A kiállítás a Chanel-divattervezés úttörő megközelítését tárja fel, amely egy újfajta női eleganciának nyitott utat, és a mai napig hatással van a nők öltözködésére.

#10 IRIS VAN HERPEN 

(Párizs, november 29-től)

A Musée des Arts Décoratifs idén novemberben az innovatív holland divattervező, Iris Van Herpen előtt tiszteleg egy kiállítás keretében, illeszkedve a márka 15. évfordulójához. A retrospektív kiállítás – amelynek főszereplőjét generációjának egyik legavantgárdabb alakjaként tartanak számon – a divatot, a kortárs művészetet, a formatervezést és a tudományt ötvözi és szervezi nyolc téma köré, amelyek Van Herpen munkásságának lényegét határozzák meg:

A kiállítás a mikrótól a makróig a test helyét a térben, a ruházathoz és a környezethez való viszonyát, valamint a jövőjét firtatja egy gyorsan változó világban.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iris van Herpen Official (@irisvanherpen)

Borítókép: ©Iris van Herpen