×

A Printa kidobta az idei tavasz legjátékosabb kollekcióját

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 03. 13.

A Printa idei tavaszi-nyári kollekciója két fogalomból inspirálódott, a kreativitásból és a praktikumból.

A Printa a kezdetektől fogva ügyel arra, hogy a női ruhákat is zsebekkel lássa el, ugyanis a zsebek a nők függetlenségét biztosítva a nemi egyenlőséget is szimbolizálják. A hagyományos munkaruha, mint az egyik legfunkcionálisabb ruhadarab, nem véletlenül a márka statement darabja, és a tervező, Majoros Zita kedvenc inspirációforrása is, amit az új kollekcióban egy friss, nagyon játékos nézőpontból dolgozott fel.

A Creative Utility kollekció tulajdonképpen egy óda a zsebekhez, mivel nemcsak, hogy majdnem minden ruhadarabon megtalálhatóak, de akadnak olyan kulcsdarabok is – például a trapéznadrág vagy az ujjatlan mellény –, amelyeknek a zsebek és a zsebrajzok adnak extra dizájnt. Arról nem is beszélve, hogy a visszamaradó anyagvégek kreatív felhasználására is kiváló megoldásnak bizonyultak. Természetesen a tradicionális munkaruha, mint ihletadó, Zitának önmagában nem volt elég, így fogta ezeket a klasszikus vonalvezetéseket, és összemosta a kreativitással. Az eredmény: jól kihasználható darabok merész, de játékosan könnyed és abszolút befogadható mintákkal.

A tervező célja, hogy mindenkit ösztönözzön a szabadidejének kreatív eltöltésére: a kollekció felhívja a figyelmet az alkotói folyamatok fontosságára, pontosabban azok mély, minőségi megélésére, hiszen ez elengedhetetlen egy egészséges mentálhigiéné fenntartásához.

Ahogy már megszokhattuk, a nagy, erőteljes minták játéka szabad kézzel, gyakran intuitív módon készül, ami aztán a Printa saját műhelyében, kézzel, vízbázisú szitanyomással kerül rá a tárgyakra, ezzel is óvva a környezetet. Az anyagok tekintetében a márkához hű természetes kínálatot kapjuk: főként pihe-puha biopamuttal, finom tencellel, valamint len-és pamutvászonnal találkozhatunk, amelyek közt monotextíliák is jócskán akadnak. Utóbbi egy olyan szövet, amely csupán egyféle típusú rostokból áll, egyféle anyagból épül fel. Ez a fenntarthatóság szempontjából előremutató, mivel egy szennyezetlen monotextília jóval nagyobb eséllyel kerülhet sikeres és könnyű újrahasznosításra, sokkal egyszerűbben megoldható az utóélete.

A márkánál korábban már találkozhattunk zakókkal, amik upcycling módszerrel készültek, ám ezúttal, a Printa életében először, 100%-ban saját készítésű zakókkal érkezik a tavaszi-nyári kollekció. Ezek az örök darabok bizonyítják, hogy a fenntartható divat igenis lehet szofisztikált és magas minőségű.

A teljes SS23 Creative Utility megtekinthető a Printa webshopon vagy a Rumbach Sebestyén utcai üzletben.