×

A történelemtől a fikcióig: Queen Charlotte és a Bridgerton-jelenség

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 05. 18.

Május elején megjelent a Bridgerton család előzménytörténete, a Queen Charlotte – Egy Bridgerton-történet a Netflixen, és azonnal hatalmas sikert aratott a nézők körében. Azonban sokan nem tudják, hogy a sorozat több eleme is a valóságon alapszik. Most ezeket gyűjtöttük össze nektek!

Íme minden, amit tudni kell a sikersorozat következő évadáról, amelynek forgatása már 2022-ben kezdődött.

Az amerikai producer, Shonda Rhimes által létrehozott Bridgerton család a magával ragadó cselekménye, pazar esztétikája és a tehetséges szereplőgárdájának üdítő sokszínűsége miatt kap rengeteg dicséretet már a kezdetek óta. Bár a Bridgerton világának legtöbb szereplője kitalált, és Julia Quinn történelmi romantikus regényeiből származnak, Queen Charlotte, azaz Sarolta királyné és III. György igenis valós személyek voltak.

Sarolta 1744. május 19-én született a németországi Mirow településen, Károly Lajos Frigyes mecklenburg-strelitzi herceg és Erzsébet Albertin szász-hildburghauseni hercegnő hatodik gyermekeként.

III. György 1738. június 4-én született Londonban, Frigyes Lajos walesi herceg és Szász-Gothai Auguszta hercegnő legidősebb fiaként. Apja 1751-ben halt meg, így III. György 1760-ban nagyapja, II. György trónörökösévé vált.

Íme minden olyan tény, amit nem csak a Bridgerton alkotói találtak ki, hanem tényleg valóságosak:

1.     Sarolta és III. György nem találkozott egészen az esküvőig

Sarolta 1761 szeptemberében ment feleségül III. Györgyhöz, amikoris mindössze 17, György pedig 22 éves volt. A pár hat órával azután házasodott össze, hogy Sarolta megérkezett Angliába, és az oltárnál találkoztak először.

2.     Nem kizárt a kevert vérvonal Sarolta esetében

Sok történész úgy véli, hogy Sarolta azon kívül, hogy német felmenőkkel rendelkezik, egy portugál királyi család fekete ágának leszármazottja is volt. A teória Mario De Valdes y Cocom történész genealógiai kutatásaiból származik.

„Sarolta királyné (1744-1818) közvetlenül Margarita de Castro y Sousától, a portugál királyi ház fekete ágától származik” – írja Valdes egyik tanulmányában. Szerinte hat különböző vérvonal vezethető vissza Margarita de Castro y Sousáig.

Sokan persze ennek ellenére sem hiszik, hogy a királyné kevert vérvonallal rendelkezett volna, azonban a mai napig nincsen bebizonyítva Sarolta valódi származása.

3.     Mozart valóban játszott Saroltának?

Igen! Csakúgy, mint a sorozatban, Mozart nyolcéves volt, amikor először Londonba látogatott az európai körutazása keretein belül. Ott tartózkodása alatt legalább háromszor játszott Saroltának a Buckingham Palotában, 1764-ben. Ebben az időszakban Mozart hat szonátát írt a királynéhoz.

4.     Tényleg 15 gyermeke volt a királyi párnak?

Bármennyire is megdöbbentő, de igen! A 15 gyermekből 13 élte meg a felnőttkort. Sokan úgy feltételezik, hogy Sarolta és III. György valóban szerették egymást – ezt bizonyítja az a tény is, hogy Györgynek nem volt szeretője sem. Abban az időben nagy dolognak számított, ha egy király nem élt ilyen lehetőségekkel. Állítólag a pár valóban élvezte egymás társaságát, sok időt töltöttek azzal, hogy megvitassák a zene és a könyvek iránti szeretetüket.

5.     III. Györgynek mentális gondjai voltak

A sorozatban többször mutatják, hogy a fiatal György komoly fájdalmakkal és mentális gondokkal küzd. A valóságban talán nem volt ennyire durva a helyzet, de tény, hogy mentális betegséget állapítottak meg nála. Az 1960-as években egy pszichiáter a kutatásában arra jutott, hogy III. György feltehetőleg akut porfíriában szenvedett, ami egy ideggyógyászati tüneteket okozó betegség, azonban ebben az időben nem volt se gyógymód, se rendes diagnózis a király mentális állapotára. Több „gyógymód”, amivel enyhíteni próbálták a tüneteket, ma már kínzásnak számítana – mint például, hogy kényszerzubbonyban hagyták órákig, de akár napokig is.

6.     III. György a tudományok szerelmese volt

III. György volt az első brit uralkodó, aki fizikából, asztronómiából, matematikából és kémiából is órákat vett. Saját obszervatóriuma is volt, ahol tanulmányait végezte. Ezen kívül rajongott még a mezőgazdaságért is, ugyanis abban az időben Anglia a mezőgazdaságon alapult.

7.     A királyné odáig volt a pomerániai törpespiccért

A sorozatban III. György ajándékozott törpespiccet Saroltának, a valóságban azonban a királyné volt az, aki – Angliába érkezésekor – magával vitte a két törpespiccet. Innentől kezdve ez a kutyafaj egy királyi szimbólummá vált, ráadásul Sarolta az udvarhölgyeinek is ajándékozott pomerániai törpespicceket, de igazán unokája, Viktória királynő révén vált népszerű kutyafajjá.

8.     Komoly versengés ment azért, ki örökölje a trónt

Sarolta legelső unokája szülés közben elhunyt, így felmerült a kérdés, hogy ki lesz a trón örököse. Ahogy azt a sorozatban is láthattuk, Sarolta komoly nyomást gyakorolt gyerekeire, hogy meglegyen a következő trónörökös. 1819-ben Eduárd kenti és strathearni herceg volt az, aki megnyerte a „versenyt”, ugyanis megszületett – a ma már csak Viktória királynőként – ismert lánya.

Ha még nem láttátok volna a sorozatot, ideje elkezdeni, amíg a Bridgerton 3. évadára vártok!

Képek: ©netflix