×

Találd meg a bőrszínedhez illő legjobb rúzst a színanalízis szerint

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 14.

Ha azon töprengsz, hogyan találhatod meg a bőrtónusodhoz legjobban illő rúzst – és rettegsz attól, hogy több tucatnyi lehetőséget kell kipróbálnod, hogy kiderítsd –, akkor van egy jó hírem. Létezik egy sokkal jobb módja annak, hogy megállapítsd, melyik árnyalat illik a legjobban az arcszínedhez. Ez nem más, mint a színanalízis, ami egy stylistok által jóváhagyott technika a szezonális színpaletta azonosítására.

A Valentino Barbie-rózsaszín trendjének – amely tavaly év végén meghódította a kifutókat és a vörös szőnyegeket – ezennel vége: a neoncore, vagyis a highlighterhez hasonló öltözködés lépett a helyére.

Mindig is érdekelt a színanalízis, de valahogy sosem jutottam el odáig, hogy adjak neki egy esélyt. Valószínűleg sokan nem tudják, hogy mennyit tud dobni az ember megjelenésén az, ha a megfelelő színkombinációkat hordja mind a ruhák, mind a smink tekintetében. Vegyük például Jenna Ortegát: ebben a videóban tökéletesen látszódik, hogy milyen az, amikor az ember a bőrtónusának megfelelő színeket viseli. És talán éppen ezért is áll olyan jól a színésznőnek Wednesday Addams szerepe.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nathalia Vaz-Image Consultant (@nathaliaevaz) által megosztott bejegyzés

Milyen szezonális színpaletták vannak?

Mielőtt jobban beleásnánk magunkat a különböző rúzsokba, van egy újabb TikTok trend, ami mellett nem mehetünk el szó nélkül. A Z generáció számára a színelemzés/színanalízis fogalma valószínűleg a népszerű TikTok effekt miatt ismerős, melyet @aida.creator készített azzal a szándékkal, hogy a felhasználók megtudják, melyik évszakba tartoznak. De mint sok TikTok trend esetében, a koncepció nem egészen új: a kortárs színszezonelmélet nagy része Carole Jackson Color Me Beautiful című, 1987-ben megjelent stíluskönyvéből származik. Közel 40 évvel később a színanalízis már teljes értékű iparág (és TikTok-trend), és rendszeresen alkalmaznak profi arculati tanácsadókat és színelemzőket, hogy segítsenek az embereknek a színek segítségével a legjobban öltözködni és érezni magukat.

A szezonális színanalízis egy olyan technika, amelyet a színpalettád azonosítására és az arcszíneddel harmonizáló színcsoport meghatározására alkalmazunk

– magyarázza Nathalia Eugenio Vaz elismert arculati tanácsadó és színelemző. Összesen 12 évszak van, tavaszra, nyárra, őszre és télre osztva, majd ezek alosztályaira: meleg, hideg, élénk, sötét, lágy, világos. Az évszakok teljes listája: világos tavasz, meleg tavasz, élénk tavasz, világos nyár, lágy nyár, hideg nyár, meleg ősz, lágy ősz, sötét ősz, hideg tél, élénk tél és sötét tél.

Ahhoz, hogy megtaláld a saját évszakodat, három színdimenziót kell elemezned: az árnyalatot, amely azt vizsgálja, hogy világos vagy sötét-e a bőröd; a színtónust, amely azt elemzi, hogy tompa vagy világos; és az alaptónust, amely azt jelenti, hogy meleg, hideg vagy semleges tónusú vagy. Ahhoz, hogy erre fény derüljön, érdemes egy szakemberhez elmenni, aki egészen biztosan a számunkra megfelelő és legjobban illő évszakot választja.

A legjobb rúzsszín minden színpalettához

Most pedig jöjjön, amire mindannyian vártatok: a legjobb rúzsszín minden színpalettához!

Tavasz

A tavaszi színcsalád tagjai világos és közepes tónusúak, meleg alaptónusokkal és élénk megjelenéssel. Az egyes altípusok vizuális bemutatására: Taylor Swift világos tavasz, Kerry Washington élénk tavasz, és az olyan hírességek, mint Jamie Chung és Jessica Chastain meleg tavaszok. Ehhez a palettához közepes árnyalatú rózsaszínt és korallt, valamint a paradicsomvöröset ajánlja Nathalia Vaz.

színanalízis

Taylor Swift/Kerry Washington/Jamie Chung

Nyár

A nyári színcsalád tagjai világos és közepes tónusúak, hűvös alaptónusokkal és lágy megjelenéssel. Az egyes altípusok vizuális referenciájaként Emily Blunt hideg nyári, Rihanna lágy nyári, Elle Fanning és Jung Chae-yeon pedig világos nyári. A nyáriaknak a kékes-rózsaszínes és áfonyás árnyalatokat ajánlja Nathalia.

Emily Blunt/Rihanna/Jung Chae-yeon

Ősz

Az őszi színcsalád tagjai közepes és mély tónusúak, meleg alaptónusokkal és lágy megjelenéssel. Beyoncé és Zendaya meleg ősz, Gigi Hadid és Hailey Bieber lágy ősz, Jenna Ortega és Emily Ratajkowski pedig sötét ősz. Az őszi családba tartozóknak a pirosas nude és a téglavörös rúzsokat javasolja Nathalia.

Beyoncé/Gigi Hadid/Jenna Ortega

Tél

A téli színpaletták közepes és mély tónusúak, hűvös alaptónusokkal és világos megjelenéssel. A hideg télre példa Lupita Nyong’o és Liv Tyler. Lily Collins és Krysten Ritter élénk tél, míg például Priyanka Chopra Jonas, Viola Davis, Kim Kardashian, Lucy Liu és Selena Gomez mind mély télinek számítanak. Ennek a színcsaládnak a sötét bogyós és szilvaárnyalatokat javasolja Vaz, kék alaptónusokkal és élénk kékes-vöröses árnyalatokkal.

Lupita Nyong’o/Lily Collins/Priyanka Chopra Jonas

És ha mégis elakadnál, akkor a legjobb, ha egyszerűen azt az árnyalatot választod, amelyikben a legjobban érzed magad!

Forrás: glamour.com

Borítókép: Unsplash, Képek: Getty Images