×

Fashion In Motion – kiállítás a sport és a divat kapcsolatáról a közelgő párizsi olimpia apropóján

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 29.

Egy nagyon érdekes tárlattal készülnek a franciák a 2024-es párizsi olimpia apropóján mind a sport, mind a divat rajongóinak legnagyobb örömére. A Fashion In Motion című kiállítás a sport és a divat kapcsolatát vizsgálja a 18. századtól a napjainkig. 

Íme az öt legegészségesebb sport a Harvard legújabb tanulmánya szerint, amelyek javítják az egészséget, csökkentik a betegségek kockázatát, erősítik a csontokat és az ízületeket, és fokozzák az agyi kapacitást. Nem kell több indok, ugye?

2023. június 16-tól egészen 2025. szeptember 7-ig tekinthetjük meg a Palais Gallierában a „La mode en mouvement” (vagyis A divat mozgásban) című kiállítást. A 2024-ben Párizsban megrendezendő olimpiai és paralimpiai játékokra való tekintettel a galéria a divat és az egyes ruházatok sporttevékenységekben betöltött szerepét, a testhez és a mozgáshoz való viszonyát, valamint fejlődésének társadalmi következményeit vizsgálja. A mintegy 200 művet felvonultató kronologikus tárlat a múzeum gyűjteményein keresztül követi nyomon a divat történetét a 18. századtól napjainkig.

a sport és a divat

A sportos test evolúciója

A sporttevékenységekhez tervezett ruhadarabok az adott kor hétköznapi ruházatai mellett kerülnek bemutatásra. Ez a párbeszéd rávilágít arra, hogy hogyan igazították a női ruhákat a fizikai aktivitáshoz a 19. század végén. És persze arra is, hogy a női ruházat elférfiasodása és a sportruházat, mint mindennapi viselet, hogyan kerültek elfogadásra. 

A kiállítás a testről, különösen a sportos testről alkotott kép változásait és annak az öltözködéssel való hangsúlyozását emeli ki. 

Az úszódresszek, a kerékpáros öltözékek, a motoros kabátok, a melegítőszettek és a tornacipők evolúciója mind-mind a divattörténet három évszázadának jellegzetes sziluettjeit tükrözik. 

A sport és a divat örök kölcsönhatása

A múzeum a Musée national du Sport (Nizza), a Bibliothèque Forney (Párizs), a Patrimoine CHANEL, az Emile Hermès Collection, a Rykiel Creation és a Maison Yohji Yamamoto kivételes darabjait kölcsönzi a kiállítás megvalósulásához. Ezek a vendégtárgyak egészítik ki a Palais Galliera saját gyűjteményét, és tükrözik a testmozgáshoz és a sporthoz való hozzáállást az idők folyamán. Legyen szó versenyzésről vagy szabadidős tevékenységről, és mindezt a divat szemszögéből.

Fotók: Pinterest