×

2023 a sport éve lesz, miután elolvastad ezt a cikket!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 01. 5.

Íme az öt legegészségesebb sport a Harvard legújabb tanulmánya szerint, amelyek javítják az egészséget, csökkentik a betegségek kockázatát, erősítik a csontokat és az ízületeket, és fokozzák az agyi kapacitást. Nem kell több indok, ugye?

Nem kell sem drasztikusnak, sem szupergyorsnak, sem kínzásnak lennie az ünnepi zabálások utáni méregtelenítésnek. Megosztunk veletek pár hasznos tippet, hogy csinálhatod jól!

Ha a testmozgás szerepel a 2023-as fogadalmaid között, akkor a Harvard Medical School tanulmánya, amely az öt legegészségesebb fizikai tevékenységet határozza meg, neked szól. De ha nem szerepel, akkor is. 

Az iskola honlapja, a Harvard Health Publishing szerint ezek az edzések csodákat tehetnek az egészségeddel. Segítenek a testsúly megtartásában vagy az egészséges fogyásban, javítják az egyensúlyt, erősítik a csontokat, védik az ízületeket, és még a memóriavesztést is megelőzik. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy ezeket a mozgásformákat életkortól és fittségi szinttől függetlenül lehet űzni – hogy milyen gyakran? A Harvard Medical School szerint ha naponta legalább 30 percet kardiózunk valamilyen formában, és hetente két napot szánunk az erőnléti edzésre, akkor már aktív embernek tekinthetjük magunkat. Lássuk, minek álljunk neki!

#úszás

Számos korábbi tanulmány szerint az úszás a legjobb sporttevékenység, nem véletlenül támasztották alá ezt újra. A víz felhajtóereje támogatja a testet, így enyhíti az ízületekre irányuló terhelés intenzitását. A mozdulatok ezért sokkal gördülékenyebbek és kevésbé brutálisak. „Az úszás kimondottan jótékony hatással van az ízületi gyulladásban szenvedőkre” – mondta el Dr. I-Min Lee, a Harvard Medical School orvosprofesszora.

Ezenkívül az úszás a test összes izmát edzi és tonizálja, növeli az erőt, javítja az anyagcserét és a fittséget, miközben a légzéstechnika miatt a tüdőkapacitást is folyton dolgoztatja, aerob tevékenységként pedig javítja a szív- és érrendszeri kapacitást. Ha unalmasnak találod, vagy igazi kifogásgyáros vagy, akkor egy másik alternatíva a vízi aerobik.

#tai chi

A mozgással egybekötött meditációként ismert kínai harcművészet a lassú mozdulatokat és a relaxációt ötvözi. A tai chi a folyamatos és organikus mozgásokon keresztül gyengéden dolgoztatja az izmokat és nyugtatja az elmét. Ez egy olyan tevékenység, amelyet kortól és fizikai állapottól függetlenül mindenki gyakorolhat. A Tai Chi hatásai és előnyei különösen az idősek számára nagyon kedvezőek, hiszen elősegíti az életkor előrehaladtával egyre kevésbé meglévő egyensúly megtartását, amely a fizikai erőnlét egyik fontos összetevője.

#súlyzós edzés

A Harvard szakértői nem a súlyok végletekig történő emelésével, hanem egyszerűen a saját erő finom és fokozatos növelésével ösztönöznek mindenkit az izomtömeg növelésére. „Ha nem használjuk az izmainkat, azok idővel veszítenek erejükből” – magyarázza Dr. Lee. „Ráadásul minél több rajtunk az izom, annál több kalóriát égetünk el egy edzés során, így könnyebb megtartani a súlyunkat is. Az izomtréning emellett az agyműködés megőrzésében is segíthet idősebb korban.” De mindenképpen kicsiben kell kezdeni, olyan súllyal, amit tízszer gond nélkül fel tudunk emelni. Ha megvan, és már 12-15 ismétlés is megy, akkor néhány hét után érdemes a súlyzókat váltani kicsit nehezebbekre.

#séta 

Kétségkívül ez a legkönnyebben bevezethető fizikai tevékenység a napi rutinba. „A gyaloglás egyszerű, de erőteljes gyakorlat. Segít fittnek maradni, javíthatja a koleszterinszintet, erősítheti a csontokat, szabályozhatja a vérnyomást, javíthatja a hangulatot és csökkentheti a különböző betegségek (például a cukorbetegség és a szívbetegség) kockázatát. Számos tanulmány kimutatta, hogy a séta még a memóriát is javítja, és gátolja az időskori memóriavesztést.” Na, akkor sportcipőre fel, és kezdd el napi 10-15 perccel. Ezután növeld heti többször 30-60 percre, hogy teljes mértékben kiaknázhasd az előnyeit, és hozzászokj ahhoz, hogy nem kocsival mész még a sarki fűszereshez is. 

#Kegel-gyakorlatok

Bizony. Bár kevésbé ismert, a Kegel-gyakorlat még mindig a Harvard Medical School által megállapított öt legjobb tevékenység között van, célja a húgyhólyagot tartó medencefenék izmainak erősítése. „Az erős medencefenék-izmok segíthetnek megelőzni az inkontinenciát, és minden tévhit ellenére ez a tevékenység sem csak a nőknek való.” Hogyan kell helyesen végrehajtani a Kegel-gyakorlatot? Feszítsd össze azokat az izmokat, amelyeket akkor aktiválsz, amikor vissza kell tartanod a pisilést – tartsd ez az összehúzódást két-három másodpercig, majd engedd el. Arra kell figyelni, hogy a medencefenék izmai az összehúzódás után teljesen ellazuljanak. Ismételd meg a gyakorlatot 10-szer, naponta négy-öt alkalommal. A YouTube-on közzétett videók segíthetnek a gyakorlatban.

Borítókép: Trunkó Bálint (Fashion Street Magazin ss19)