×

Hosszan tartó, tökéletes barnaság? Így érheted el!

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 1.

Ejtőzés a parkban, ücsörgés a teraszon, uborka és bazsalikom az asztalon. Csak néhány a szakértők tippjei közül az egészséges, hosszan tartó, tökéletes barnaság érdekében.

Itt a hétvége, végre jó idő van, így magunkra dobhatunk egy kis színt az egészséges kinézet érdekében. Persze nem volt ez midnig így. A 19. században az áttetsző bőr az arisztokrácia szinonimája volt, ezért a nemes hölgyek napernyővel jártak, hogy megvédjék magukat a naptól. Ezzel szemben a nép asszonyai, akik kénytelenek voltak a szabadban, a földeken dolgozni, napbarnítottak voltak. Csak a 20. század elején vált divatossá a borostyánszínű bőr, és azt már mindenki tudja, kinek köszönhető. Amikor Coco Chanel egy Côte d’Azur-i nyaralás után visszatért Párizsba, mindenki a lebarnult bőréről beszélt, amely akkoriban (1923) elég szokatlannak számított. A válasz rövidre zárta a vitát, megágyazva az új trendnek, ami azóta sem vesztette el érvényét

Egy nőnek barnulnia kell. A barnaság sikk.

Ennyi.

A napfény jót tesz

Manapság a bronzszínű arcszín az egészség szinonimája, hiszen köztudott, hogy a napnak számos pozitív hatása van a szervezetre. Többek között lehetővé teszi, hogy D-vitaminnal töltsük fel a szervezetünket, amely nélkülözhetetlen a kalcium csontokban való rögzítéséhez. Emellett az immunrendszer és a gyulladásos rendszerek aktivitásának szabályozásához is hozzájárul, de sajnos még a megfelelő étrenddel sem tudunk eleget a szervezetünkbe juttatni. 

Az egészséges és hosszan tartó barnasághoz azonban nem elég csak a nyári szünetben heverészni a vízparton. Már előre aktívan rá kell készülni, és már az elutazást megelőző hónapokban rendszeres és óvatos napozással kell felkészíteni a bőrt. 

Kontrollált fényterhelés a hosszan tartó, tökéletes barnaság érdekében

Az egyenletes és tartós barnaságra való törekvés minden tekintetben az emberek hobbijának és a bőr sportjának tekintendő. Kell hozzá kellő felkészülés, a sérülésveszély korlátozása, tapasztalat és maga a tevékenység. Viccesen hangzik, de így igaz, és a szakértők ma már nem a teljes eltiltással reagálnak a napozásra, hiszen a D-vitamin fontossága sem vitatott. Mindössze hangsúlyozzák, hogy lehet jól napozni. Mert a melanin szintézisének időre van szüksége. És bár az ultraibolya-sugárzás túlzott és hirtelen terhelése gyorsabb barnuláshoz vezet, de látható következményekkel is jár. Ezek a napfoltok, és persze olyan láthatatlan dolgok, mint például az érintett sejtek genetikai anyagának helyrehozhatatlan károsodása. Éppen ezért 

az ideális az lenne, ha legalább egy hónappal a nyaralás előtt elkezdenénk a kontrollált fényterhelést, különösen az arcbőr esetében. Lassan kell növelve a szabadtéri tevékenységeket, és mindig SPF50+ szűrővel rendelkező krémmel kenegetni magunkat.

„A szoláriumot viszont felejtsük el, mert ultraibolya-sugárzással terheltek, és ezért károsak a bőrre.” Olvashatjuk Tommaso Bianchelli véleményét, a MioDottore, az orvosi vizsgálatok online foglalására szakosodott platform olasz bőrgyógyásza.

tökéletes barnaság

Csak le ne égj!

Bár ez egy sokat ismételt tény (vagy legalábbis annak kellene lennie), érdemes emlékezni arra, hogy a napozás előtt és közben érdemes naptejet használni, hogy elkerüljük a káros leégést. „A leégés minden értelemben elsőfokú égés a sugárzás miatt. A bőrön csak foltok keletkeznek, de a hámosodás olyan sejtcserét indukál, amely semmissé teszi az expozíciót, mivel a pigment gyorsabban távozik. Ez a viselkedés a melanoma kialakulásának valódi kockázati tényezője is. Ne feledjük, hogy még azoknak is védekezniük kell, akik nem hajlamosak a leégésre. Azok, akik hosszú ideig tartózkodnak a napon, de nem is a legveszélyesebb órákban, az csökkenti a melanoma kockázatát, de más rosszindulatú bőrrákét nem. Vannak ugyanis laphámsejtes és bazalsejtes karcinómák, amelyek akár évtizedekkel a rossz napozás után is kialakulhatnak. Jó ötlet SPF50+ fényvédő krémet, kalapot, napszemüveget és pólót használni, mivel ezek hatékonyan csökkentik a leégés kockázatát.” 

A felkészülés az asztalnál kezdődik!

Talán nem gondoltad volna, de még a bőr állapota és az étrenddel kezdődik. Ez ugyanis befolyásolhatja a dermisz megjelenését. A nyári időszakban a helyes táplálkozás azért (is) fontos, hogy a bőrt ellássuk azokkal az anyagokkal, amelyekre szüksége van az UV-sugarak agressziója elleni védekezéshez. Emellett alapvető, különösen ebben az évszakban, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövessünk. Ez biztosítja a megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot, amelyek elengedhetetlenek a hidratáltság megőrzéséhez és a hőséggel való megbirkózáshoz. 

A fényvédők által nyújtott külső védelem és az egészséges táplálkozással elért belső védelem közötti szinergia lehetővé teszi, hogy a nap a jólétünk szövetségese legyen.

„A menüben szerepelnie kell bizonyos ételeknek, amelyek magas hőmérsékleten a bőr „barátai”. Mint például az A-, B- és C-vitaminban, káliumban, magnéziumban, kalciumban, jódban és mangánban gazdag uborka. Emellett a dinnye hidratáló hatása miatt, és a gyümölcshúsban lévő kálium százalékos arányával jótékony hatással van a keringésre és a vérnyomásra is. Míg az aromás növények, mint a bazsalikom és a menta nemcsak kiváló aromát adnak az ételeknek, hanem ásványi anyagokat és polifenolokat is kínálnak” – pontosítja a táplálkozási szakértő.

A híres-neves béta-karotin

A közhiedelemmel ellentétben a sok élelmiszerben található béta-karotin nem rendelkezik védőhatással a napsugarak ellen, mivel nem hat közvetlenül a melanin termelésére. „Az élelmiszerekben található béta-karotin bevitele nem elegendő, és nem helyettesíti a napvédőszerek hatását.” Állítja az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság. Alapos tudományos értékelés után kijelentették, hogy nincs ok-okozati összefüggés a béta-karotin étrendi bevitele és a bőr UV-károsodással szembeni védelme között. Éppen ellenkezőleg: a béta-karotint tartalmazó gyümölcsök és zöldségek – például sárgarépa, sárgadinnye és sárgabarack – nagy mennyiségű fogyasztása „karotinosishoz” vezethet. Ez az állapot mindössze a bőr sárgás-narancsos színét adja” – összegez Dr. Pellegrino.

Forrás: elle.it