×

Schiaparelli ismét csodásat alkotott az Haute Couture divathéten

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 5.

Hétfőn kezdetét vette az Haute Couture Fashion Week, ahol a tervezők ismét levették a lábáról a közönséget. Galambok inspirálta szettek, ChatGPT által írt kísérőszövegek, festőkre emlékeztető ruhák – csak hogy néhányat említsünk a legjobbak közül. Ez alkalommal a prímet a Schiaparelli vitte.

Schiaparelli neve ismerős lehet (ha más nem) a nagy állatfejek miatt, amelyek felrobbantották az internet világát. Ha még így sincs meg, lehet ez segíteni fog: Kylie Jenner a tavaszi houte couture divathéten Schiaparelli bemutatója előtt egy fekete estélyi ruhában jelent meg. Eddig semmi különös. A ruha vállrészén azonban egy hatalmas oroszlánfej volt, és ami teljesen felháborította az embereket. Nos, a mostani haute couture bemutatón Daniel Roseberry, a Schiaparelli divatház kreatív igazgatója ismét valami egészen csodálatosat alkotott. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Schiaparelli (@schiaparelli) által megosztott bejegyzés

Fókuszban az emberi kéz

Újfajta nyugalom uralkodott Schiaparelli show-ján, amely hétfő reggel nyitotta meg a párizsi haute couture bemutatókat. A sorok ugyanúgy csillogtak az elegánsan öltözött ügyfelektől és influencerektől, azonban a tervező legutóbbi couture kollekcióját jellemző trükkök ezúttal teljesen eltűntek. 

Olyan korban élünk és alkotunk, amikor a kreativitás, az internetáttörések és a celebgegek hetente, naponta, és most már óránként érkeznek hozzánk. Ezek némelyikét nem is emberi kéz vagy elme alkotta. Legtöbbjüket holnapra elfelejtik. Ezért akartam, hogy ez a kollekció agresszívan és összetéveszthetetlenül emberi legyen.

Írta Daniel a saját show-jegyzetében. Nyilván a januári bemutatóra célzott, többek közt Kylie Jenner műállatkájára és a Swarovski-borítású Doja Catre.

Schiaparelli

Minden ruhát egy művész inspirált

Az emberi kézre helyezett hangsúly érdekében Roseberry a kollekcióját azoknak a művészeknek szentelte, akik mindig is a Schiaparelli világa körül keringtek. Így jelent meg például a Lucian Freud által inspirált, kézzel festett test, amely egy flitteres harisnyán köszönt vissza. Vagy Jack Whitten mozaikjain alapuló, törött tükrös kardigán és szoknya, valamint Yves Klein előtt tisztelegve a testekre és ruhadarabokra szórt „Klein kék” púder. A ház történetéhez elválaszthatatlanul kapcsolódó Salvador Dalí szelleme is megszállt egy szettet. Emellett Alberto Giacometti szobrász és François-Xavier Lalanne festő kézjegye is felfedezhető például az ékszereken.

Schiaparelli

Döbbenetes alkotások mindenhol

Hiába voltak mindenhol művészi utalások, a Schiaparelli kortárs vásárlóközönségének nem kellett ismernie ezeket ahhoz, hogy szeressék a ruhákat. A hivalkodó és szoborszerű alkotásokat Philip Glass holdraszállási zenéje kísérte. Roseberry kreációi annyira a digitális világ számára készültek, hogy nincs szükség sem Jennerekre, sem oroszlánfejekre ahhoz, hogy a közösségi médiában zajt csapjanak. A nyitóruha egy vadul aszimmetrikus szoknya volt fűzős vászonból. Ezt szorosan követte egy kézzel festett, pimasz, Klein kék szoknya. Ez úgy épült fel, mint egy felnagyított, összehajtogatott szalvéta, a hozzá illő optikai illúziós, testfestéses felsőrésszel. Ugyanez mondható el egy kézzel festett puzzle-ruháról is, amely ujjal festett képekre emlékeztető, vegyes elemekből készült.

Roseberry okosan döntött, amikor elszakadt attól a rutintól, hogy túl sokat ismételgesse a trompe l’oeil szabályait, amelyekkel a Schiaparellihez érkezése óta dolgozik. Tekintettel arra a kereskedelmi sikerre, amelyet az ékszerekkel és kiegészítőkkel hozott a háznak, a tervező kiérdemelte azt a luxust, hogy más irányba mozduljon el.

De az Haute Couture-nek végül is ez a dolga. A kifutók ilyenkor a kísérletezés, a határok feszegetésének színhelyei.

Borítókép és képek: Vogue UK