×

Richard Quinn esztétikáját dolgozta fel a Werk Akadémia idei legerősebb pályamunkája

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 17.

A Werk Akadémia stylist és divatszakértő szakos hallgatói minden félév végén egy pályamunkával zárják a tanulmányaikat. Idén először megosztjuk veletek a legerősebb koncepcióval rendelkező hallgató(k) divatanyagát, amiből szeretnénk rendszert csinálni! 

A Werk Akadémia két féléves képzése során mindkét periódust egy vizsgamunkával kell zárniuk a hallgatóknak. Ezeknek a projekteknek rendszerint van egy előre meghatározott tematikája, amelyen keresztül a hallgatók a megszerzett tudást alkalmazva fejezhetik ki kreativitásukat. A 22/23-as tanév első felében a „Divatházak most” névre keresztelt témakör mentén minden hallgatónak illetve csapatnak húznia kellett egy divattervezőt. A feladat az volt, hogy az elkészült divatanyag egy kitalált, saját koncepción keresztül tükrözze az adott dizájner tervezői világát és nőképét. A legerősebb anyagot Csalár Bence, a képzés mentora választotta ki. A két fős csapat tagjai – Bosnyák Judit és Makranczi Andrea – Richard Quinn londoni divattervező esztétikáját dolgozták fel, amely az értékelők szerint a legösszetettebb vizuális élményt hozta. 

„Quinn’s Wonderland, his Yin and Yang”

„Richard Quinn meghatározó stílusjegyei közé tartoznak az óriási virágminták, illetve ezen mintázatokkal a teljes testet borító ruhadarabok, valamint a latex anyagból készült ún. dominaszettek. Ezt a kettősséget használtuk fel a vizsgamunkánkban, amely a Quinn’s Woderland, his Yin and Yang elnevezést kapta” – mesélte Judit. A koncepció három témakör köré épült, amelyeket két női modellel valósítottak meg. Ők a külsejükkel is hozták a Yin&Yang érzést.

1) The Shiny Yang

A látható, nagybetűs nő megjelenítése: fényes, színes, virágos, vagány, túlzó részletek, eltakart arc, teljes testet elfedő ruhák, mégis hangsúlyozva a nőies sziluettet, a lágyságot.

werk akadémia

Overálok: Virág Kerényi, VHR Fashion

2) The Dark Yin

A nő sötét oldala, amely kívülről nem látható. A nő, aki egyszerre ragadozó és áldozat, vadász és a vad, uralkodó és alárendelt. Ennél a szettnél dominált a fekete latex, az uralkodó attitűdöt kiegészítőkkel is hangsúlyoztuk, mint a póráz, álarc, hám, ostor.

Szettek: Kissmark

3) The Merge

A nő két arcának (kétféle stílus/anyag) egyesülése, a két oldal keveredése egy esküvő formájában. A fényes anyagokra rákerülnek a puha, virágos, lágy elemek, újra előtérbe kerül a sziluett hangsúlyozása és a nyers szexualitás. Az esküvői szetteken bemutatott ambivalencia szándékos, amelyek túlzóak, mégis nőiesek.

werk akadémia

Szettek: Virág Kerényi, Kissmark, Vecsei Millinery

Az anyagot Udvardi Attila (2022-es őszi/téli magazinunk címlapfotósa) fotózta, akit a koncepció kitalálása után kértek fel a feladatra, és a hallgatók legnagyobb örömére pro bono vállalta a felkérést. Az alkotópáros fontosnak tartotta, hogy a divatanyagot kizárólag hazai dizájnerek darabjaiból alkossák meg, és ebből nem engedtek. Annak ellenére, hogy a tervezőkkel való egyeztetés az egyik leginkább idő- és energiaigényes folyamat minden divatfotózás során. A lányok azonban hajthatatlanok voltak, ami meg is hozta a várt eredményt.

Judit és Andi végig remek összhangban dolgoztak a félév során, amely valljuk be, elengedhetetlen része annak, hogy a divatszakma részévé váljanak, ahol a csapatmunka az alapja mindennek. Emellett úgy gondolom, hogy egy igazán kreatív styling nagyon változatos és látványos egyszerre, amelynek szintén megfelel az általuk elkészített divatanyag.

Összegezte Csalár Bence a lányok munkáját. A történetük érdekessége, hogy mindketten egy teljesen más szférából érkeztek – ezért is jók a felnőttképzések. Hiszen valljuk be, elég kevesen tudják már a gimi befejezése után, hogy mivel szeretnének foglalkozni. Azok pedig még kevesebben, akik abban a szférában is maradnak életük végéig. 

Werk Akadémia: egy nagyon gyakorlati felnőttképzés

Dr. Bosnyák Judit egy teljesen más szférából érkezett az akadémiára. Jogászként tevékenykedik, amire már gyerekkora óra készült. Mivel azonban a családjának divatáruüzlete volt, így a divat is folyamatosan az élete részévé vált. A tervezés is nagyon érdekelte, azonban a szokásos egzisztencia vs. alkotói pálya versenyben előbbi győzött, ezért felépítette jogi karrierjét. De a divatot nem lehet csak úgy kivonni az életéből azoknak, akik igazi szenvedélyként tekintenek rá. Ezért iratkozott be a Werk Akadémia képzésére.

„Döntésem az oktatók magas színvonala miatt esett a Werkre, akik valamennyien elismert szakemberek a divat különböző területein, és mondhatom, hogy szuper választás volt. A képzés során megismerhettük a styling különböző területeit, amely még jobban megerősített abban, hogy a fashion styling világa az igazi közegem. A vizsgamunkák elkészítése is hatalmas élményt jelentettek számomra. Az első féléves munkát még Makranczi Andrea barátnőmmel együtt készítettük, de a második féléves projekt már teljes egészében önálló munka volt, amely szintén elismerést kapott a vizsgán. A képzésnek köszönhetően lehetőségem nyílt egyéb divatfotózásokon (pl: Random Shooting) is részt venni, amelyek mindig hatalmas élmények számomra. ”

Makranczi Andrea szintén egy más szférából érkezett. Egy multinál dolgozik Budapesten néhány éve, amit 8 év könyvvizsgálat előzött meg. A jelenlegi munkaköre sok utazással jár, aminek köszönhetően rengeteg kreatív alkotással, inspirációval, környezettel találkozhat, amiből a divat sem maradhat ki. 

„A koronavírus idején született meg bennem az az érzés, hogy több alkotói vágy és erő lakozik bennem, amit össze tudtam kapcsolni a divat és önkifejezés iránti érdeklődésemmel. Úgy éreztem, ideje teret és időt adnom annak, hogy kiforrja magát az érzés. A Werk Akadémia nagyszerű választás volt a részemről, mert amellett, hogy a divatszakma elismert és tapasztalt képviselőinek előadásain keresztül kaphattam betekintést a kulisszák mögé, rávilágított azokra a részeire is, amelyekről nem gondoltam volna, hogy kapcsolódna a divathoz. Jó példa erre az, hogy milyen szervezettséget igényel egy divatbemutató backstage szervezése.”

Gratulálunk a lányoknak a munkához!

„Quinn’s Wonderland, his Yin and Yang”

Creative Direction: Bosnyák Judit és Makranczi Andrea 

Photo: Udvardi Attila 

MUA: Knoll Gabriella 

Hair: Mezei Mercédesz 

Models: Anna és Flóra / Visage Models

Designers: Kissmark, Vecsei Millinery, VHR Fashion, Virág Kerényi,