×

Divat és kulináris orgazmus: ilyen volt a 3. Orsoya Darchi Dinner and Robes Fashion Show

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 18.

Az Orsoya Darchi harmadik, 2023-as Dinner and Robes divatbemutatója június végén került megrendezésre. Az exkluzív esemény ezúttal Tulum egzotikus világába repítette a közönséget a lenyűgöző szetteken és az 5 érzékre ható élményelemeken keresztül. 

2023-ban ismét új arcát mutatta az „elvarázsolt liget”, azaz a tervezőnő és családja hajdúszoboszlói birtoka. Az immár hagyománnyá váló exkluzív nyári esemény helyszíne változatlan, a koncepció és a varázslat viszont évről-évre együtt változik a márka új kollekcióival. A show ezúttal Tulum egzotikus régiójába repítette a csaknem kétszáz vendéget. A kulturális élet és a sajtó képviselői mellett divatinfluenszerek és a szakma kiemelkedő szereplői is helyet kaptak. A meghívottak az este folyamán egy fantasztikus ízélményekkel, látványvilággal és zenei aláfestéssel fűszerezett show-t láthattak, amit egy fergeteges Tulum DJ Partyval zártak a házigazdák.

A tervező, Darcsi Orsolya 12 éves kora óta az egyedileg szabott, kézzel készített ruhák varázsában él. 2015-ben alapította meg saját, névadó brandjét. Az egyedi ruhákat megálmodó dizájner számára a tervezés egy állandó kísérletezés és elmélyülés, az anyag és a technika folyamatos felfedezése, újragondolása. Mindezek mellett egy nagyon mély és emberi folyamat, amit a megrendelővel együtt járnak végig. Egy olyan út, ahol a puszta anyagból egy nő személyiségének, nőiességének, történetének szövete lesz. Ebben a folyamatban az anyag életre kel, és a ruha új tulajdonosának immanens részévé válik. Számára ez a tervezés alkímiája.

Az idei kollekció és az esemény ötlete 2022. januárjában, egy mexikói utazás alkalmával született meg. „Annyira megérintett a hely atmoszférája, a mindent átható organikus létezés mély spiritualitása, hogy a férjemmel elhatároztuk, magunkkal hozzuk ezt az élményt. Én beleálmodtam a ruhákba, ő pedig megálmodta a Tulum Show-t” – mesélte Orsolya a bemutató után.

Orsoya Darchi – egy este, amely mind az 5 érzékre hatott

A kifutón összesen 45 összeállítást vonult fel három felvonásban, lenyűgöző vizuális elemekkel és egyedülálló zenei élménnyel kísérve. Ehhez igazodva három részben kóstolhatták meg a vendégek a mexikói, fine dining köntösbe öltöztetett ízeket a debreceni IKON étterem tehetséges séfje, Thür Ádám megfogalmazásában. 

Az első szekció megvilágítását még a természetes fény adta, amely a liget fái között szűrődött be a bemutató modelljeire. Ebben a részben azok a megrendelők kaptak lehetőséget az Orsoya Darchi kifutójára lépni, akik a való életben viselik ezeket a darabokat. Akikkel együtt él, együtt lélegzik a rájuk álmodott ruha. Remek kezdeményezés ez arra, hogy a márka közelebb hozza a a kifutók világát a valódi nőkhöz.

Ezt követte az esküvői és estélyi ruhák bemutatója. A finom csipkék, suhogó, fényes selymek, izgalmas szabásvonalak és a testet sejtelmesen szabadon hagyó felületek gyönyörűen emelték ki a nőiesség finom karakterisztikáját. Mindehhez a lenyugvó nap utolsó sugarai adták a megvilágítást, a zenei hátteret pedig a hangszeres zenészekkel együtt játszó Tulum DJ adta. Ők egyébként az egész esemény folyamán végig brillíroztak, mindig a megfelelő aláfestéssel kísérték a show-t.

Egy különleges és provokatív kollekció a meztelenség oltárán

A szünet és a fine dining vacsora utolsó két fogása után elérkezett a show fináléja, a Tulum kollekció bemutatója. Ekkorra már erősen alkonyodott, így jól láthatóvá vált a káprázatos fényjáték, amely a természetes tüzet látványosan kombinálta a legmodernebb és legextravagánsabb fénytechnikával. Mindezt úgy, hogy markáns jelenléte ellenére sem terelte el a figyelmet, hanem kiteljesítette a varázslatot.

A Tulum kollekció központi elemei a természetes anyagok használata, organikus formák ihlette megfogalmazásban. A tervezőnő izgalmasan és formabontóan használja a street style összeállítások közé már begyűrűzött trendeket, mint például a meztelenséget. A minél nagyobb bőrfelület szabadon hagyó, izgalmas kivágások a nyári trendek elmaradhatatlan részei. A sejtelmes és művészi, de sosem közönséges pőreség. Hiszen a meztelen bőr, mint kiindulási koncepció, a művészettől sem idegen. Peter Greenaway Párnakönyvében az emberi testet használják a kalligráfia pergamanjeként, mint egy részben vizuális, részben irodalmi alkotás médiuma. Ezeket a jegyeket építette be egy hagyományos technikát életre keltő keretrendszerbe az Orsoya Darchi különleges és provokatív kollekciója.

A bemutatót látva az elkötelezettség, a szakértelem és a maximalizmus új értelmet nyert. A kollekcióval a márka visszavonhatatlanul letette névjegyét, és az esküvői és alkalmi ruhák mellett egy olyan markáns vonalat indított útjára, ami koncepciójával, kísérletező kedvével és a hagyományos kontextusok újraértelmezésével határozza meg és teszi felismerhetővé az Orsoya Darchi darabokat.