×

A C-vitamin előnyei – ezért építsd be az arcápolási rutinodba

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 25.

Mindannyian tudjuk, hogy a C-vitamin egy kulcsfontosságú tápanyag, amely szükséges az egészség és az erő megőrzéséhez. De ezen kívül a bőr egészségében is nagy szerepet játszik, és a bőrápolási termékek egyik legjobb összetevője, amely segít az egészséges, ragyogó bőr elérésében.

A Golden Hour Makeup ismét hódít, és nem hiába! Ez az idei nyár egyik legvonzóbb trendje!

A C-vitamin egy rendkívül hatékony antioxidáns. Ez azt jelenti, hogy jobban védi a bőrt az olyan külső agresszoroktól, mint a légszennyezés és az UV sugárzás, amelyek felgyorsítják az öregedési folyamatot. Emellett beavatkozik a bőrben pigmentet termelő enzimekbe, és elnyomja azokat. Éppen ezért nélkülözhetetlen mindazok számára, akik csökkenteni szeretnék az egyenetlen bőrszínt és a sötét foltokat. Rendszeres használata a természetes kollagéntermelést is fokozza. Más szóval, egy igazi mindenes tápanyagról van szó.

Mit csinál pontosan a C-vitamin?

Fényesebbé teszi a bőrt

A C-vitamin minimalizálja az öregkori foltokat és csökkenti a hiperpigmentációt. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságainak köszönhetően idővel ragyogóvá teszi a bőrt. Segít továbbá gátolni a melanin termeléséért felelős enzimet, amely kulcsszerepet játszik a sötét foltok elleni küzdelemben. Világosítja a bőr pigmentációját anélkül, hogy befolyásolná a normál bőrtónust.

Feszesíti a bőrt

A bőr rugalmassága kulcsfontosságú a fiatalos arcbőr megőrzéséhez, és a C-vitamin ebben segíthet. A bőr kollagéntermelése a kor előrehaladtával természetes módon csökken, ami ráncokat és bőr megereszkedését eredményezheti. Mind a C-vitamin szérum. mind pedig a krém fokozza a kollagéntermelést, így a bőr feszes marad és megőrzi rugalmasságát.

Csökkenti a kipirosodást

Ha a bőröd gyakran gyulladt vagy piros, próbáld meg belevinni a C-vitamint a bőrápolási rutinodba. A C-vitaminos szérum rendkívül hatékony lehet az arca, ráadásul gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segít csökkenteni a bőrpírt és megnyugtatja a bőrt.

Hidratálja a bőrt

A C-vitamin megakadályozza a vízveszteséget, így a bőröd több nedvességet tart meg, és hosszabb ideig hidratált marad. Ettől lesz a bőröd puha, nyugodt és egészséges érzésű.

Véd az UV-fény okozta bőrkárosodás ellen

Ahogy azt fentebb is írtuk, a C-vitaminnak van egy antioxidáns tulajdonsága is, ami megakadályozza, hogy bőrünk napkárosodásnak legyen kitéve. 

Erősíti a bőr természetes védekező mechanizmusát

Ugyanúgy, ahogyan C-vitamin segít megvédeni a napkárosodástól, úgy véd a környezeti stresszhatások ellen is – gondoljunk csak a különböző szennyeződésekre.

C-vitamin

Nem minden C-vitamin azonos

A C-vitaminnak különböző formái vannak, ezért érdemes jobban utána járni, mielőtt megvásárolnánk. A leghatásosabb az aszkorbinsav, de ez egy instabil forma, mivel oxidálódik, amint levegővel érintkezik. Stabilabbá válhat azonban, ha más antioxidánsokkal, például ferulasavval és E-vitaminnal kombináljuk – mindkettő növeli a hatékonyságát.

A C-vitamin stabilabb formái közé tartozik a magnézium-aszkorbil-foszfát, amely kevésbé hatékony, de kíméletesebb az érzékeny bőr számára. Van nátrium-aszkorbil-foszfát is, amely antimikrobiális előnyökkel jár. Végül ott van az etil-aszkorbinsav, amelyről kimutatták, hogy az aszkorbinsavnál magasabb fényesítő hatással bír. Ez egy egyensúly a stabilitás, a hatékonyság és az elviselhetőség között, és végső soron neked kell, hogy működjön. Azt is érdemes megjegyezni, hogy kevés bizonyíték van arra, hogy a C-vitamin százalékos arányának növelése fokozza a hatékonyságot. Éppen ezért nem kell a magasabb százalékút választanod ahhoz, hogy eredményeket láss!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

ksisters.hungary (@ksisters.hungary) által megosztott bejegyzés

Így használd a C-vitamint

Ha azok közé tartozol, akik reggel a fényvédő mellé még C-vitamint is használnak, akkor veregesd meg a vállad! Ez azért is nagyon szuper, mert egy extra réteg védelmet biztosítasz a bőrödnek a szennyeződések és az UV sugárzás ellen. Az egyetlen hátránya, hogy a C-vitamin nem fényálló, ami azt jelenti, hogy fény hatására kevésbé lesz hatékony, ezért ha sokat dolgozol a szabadban, akkor a legjobb, ha inkább este alkalmazod. A bőrgyógyászok általában reggelre C-vitamint javasolnak, éjszakára pedig, ha szükség van rá, retinolt.

Borítókép: Pinterest

Forrás: Nivea, Sheerluxe