×

Quiet Luxury — minden, amit tudnod kell erről a TikTok-jelenségről

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 07. 27.

Hallottál már a Quiet Luxury kifejezésről? Ha nem, aggodalomra semmi ok! Mi összegyűjtöttük az összes fontos információt, amire szükséged lehet. 

A vanília a múlté, idén jöhet a tejeskávé, ami a sminktrendeket illeti!

Ha jártas vagy a divat világában, akkor valószínű, hogy a TikTok „for you” hírfolyama a közelmúltban feldobott néhány videót a quiet luxury-ról. Ha mégsem, akkor itt az idő, hogy megismerkedj ezzel a jelenséggel. Az alapötlet abból indul, hogy a kiváltságos emberek (értsd: a szupergazdagok) olyan finom öltözködési módot alkalmaznak, amely luxust sugároz olyan nyilvánvaló jelzők nélkül, mint például a logók, márkanevek és jelzések. Aki  „csendes-luxus” gardróbbal rendelkezik, az nem hordja az óriási Dior jelzéssel ellátott táskát vagy egy Louis Vuitton monogramos kiegészítőt — hiszen mindkettő egyértelműen jelzi a márkát és a hozzá tartozó árcédulát. 

Quiet Luxury: klasszikus sziluettek, testre szabott darabok

A csendes-luxus megjelenés klasszikus sziluettekbe hajlik. Gondoljunk tökéletesen testre szabott kabátokra, ingekre, nadrágokra — általában semleges tónusokkal. A pillanatnyi trendeket abszolút figyelmen kívül hagyja, így nincs low-rise maxiszoknya vagy denim-on-denim look. Viszont van nyári lenruha, fehér tank top bőszárú nadrággal és kasmírpulóver minden mennyiségben.

@SYLVIEMUS_

Személyes stílus címkék és logók nélkül

Valójában arról beszélünk, hogy a csendes-luxus öltözködés egy fajta személyes stíluspreferencia, ami valószínűleg mindig is létezett — de az igaz, hogy 2023 tavaszán nagyobb népszerűségre tett szert. 

A pénz beszél, a gazdagság suttog 

— mondják egyes TikTokerek a mozgalomról, míg mások azon vitatkoznak, hogy érdemes-e a jólétet ilyen kategóriákba sorolni. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy egyáltalán nem következik anyagi helyzetünkből az, hogy milyen stílust követünk. A legtöbb ember számára az öltözködést az határozza meg, hogy miben érzi a legkényelmesebben magát – legyen az hangos, halk, színes vagy minimalista. 

A Quiet Luxury stílusikonjai

És hogy kihez fordulj inspirációért, ha ezt az öltözködési módot választod? Sofia Richie Grainge csendes-luxus esztétikája nem újdonság, mégis tud valami újat mutatni. Ha lemaradtál volna, Richie idén tavasszal hozzáment Elliott Grainge-hez a francia Riviérán. Amikor a világ elé tárultak kifogástalan esküvői és nászutas szettjei, mindenki felkapta a fejét, és elemezni kezdte elegáns hétköznapi stílusát. A többi már divattörténelem. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sofia Richie Grainge (@sofiarichiegrainge) által megosztott bejegyzés

De Angelina Jolie elegáns stílusa is a tökéletességig csiszolódott az évek alatt. Szinte mindig semleges színeket visel, és az outerwear kollekciója páratlan.

©Getty Images

A csendes-luxus It girl Katie Holmes az elmúlt években a klasszikus stílus ikonjává vált. Öltözete lezser, mégis csiszolt, tökéletes New York-i sétákhoz. És amikor trendeket visel, azok időtlenek.

©backgrid

Jennifer Lawrence minimalista stílusa is egyre sikkesebbé válik. Mindig dizájnerruhában pompázik (az első számú The Row rajongóval van dolgunk), és off-duty szettjei is kényelmesnek, de mégis elegánsnak hatnak. 

quiet luxury

©Getty Images

Zoë Kravitz a csendes-luxus cool lány. Soha nem fogod látni logókkal díszítve – csak egyszerű, időtlen darabokban, szigorúan a legmenőbb stílusban. 

©Getty Images

Márkák

Ha a ez megjelenés olyan esztétika, amely vonzó számodra, akkor keress olyan márkákat, mint a COS, a Massimo Dutti, a Joseph, a By Malene Birger, a Bottega Veneta és a Theory. A quiet luxury által jóváhagyott példák közé tartoznak még a drága Loro Piana és Brunello Cucinelli kasmírmárkák, valamint a minimalista dizájnerek, mint például Jil Sander, The Row és Max Mara.

A luxus mindig jó befektetés

Ezek alapján első megfontolásra könnyű lenne kizárni a csendes luxust, mint divatmozgalmat, amely inkább a tehetős emberek számára elérhető. Ennek azonban nem kell így lennie. Ez az irányzat arról is szól, hogy minőségi darabokat vásárolj, amelyek drágának tűnnek ugyan, de hosszú évekig kitartanak majd. Hiszen nem akarunk mindannyian kevesebbet vásárolni és többet hordani a meglévő ruháinkat (a környezetet és a gazdasági helyzetet is szem előtt tartva)? A megfizethetőbb márkák — ahol találhatunk hasonló hangulatú darabokat — közé tartozik a COS, a Mango, a Reformation, a Boden, vagy a Massimo Dutti.

quiet luxury

©Vogue

És ahogy már említettem, nem köthető csak a gazdagokhoz ez a stílus, mint ahogy az sem elvárható, hogy minden tehetős ember így öltözködjön. A divat önkifejezés, aminek nincsenek szigorú szabályai.  Ha neked a tetszenek a logók és márkajelzésekkel ellátott ruhák, viseld azokat büszkén! Valószínűleg a legtöbben amúgy is valahol középre esünk, ha az extravagáns – minimalista spektrumra gondolunk. 

Cover: ©Vogue