×

Természetjárás felsőfokon, kenyérsütés a szabadban: Bushcraft tippek kezdő és tapasztalt túrázóknak

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 1.

A Bushcraft segít szabadabban és komfortosabban megélni a természetet, ugyanakkor túlmutat a praktikus technikákon. E filozófiáján keresztül megérthetjük, miként lehet az erdővel tökéletes összhangban együtt élni. Schnitzer Miklós outdoor szakértő és Fjällräven márkanagykövet egy hamisítatlan természetjáró, aki most bevezet minket a tűzgyújtás rejtelmeibe, és elárulja, hogyan lehet a szabadban kenyeret sütni. Hamisítatlan Bushcraft tippek következnek.

Bushcraft tippek

A menedéképítés, a vízkeresés és az élelem felkutatása egyértelmű prioritások, ha a vadonban kell boldogulnunk. Ám ezek önmagukban inkább a túlélésről, mint a természet megéléséről szólnak. 

Míg a túlélésre irányuló praktikák célja a lehető leggyorsabb és biztonságos visszatérés a civilizációba, addig a Bushcraft iránt érdeklődők nem sietnek sehová. Helyette arra törekszenek, hogy a természettel összhangban, önellátóan – csupán a rendelkezésünkre álló erőforrások felhasználásával – éljék meg azt az időt, amit a szabadban töltenek, értékelve és óvva a környezetüket. 

A Bushcraft tippek tehát túlmutatnak a túlélési technikákon. Sőt, igazából ki is bővítik azokat, hogy távol a civilizáció biztosította kényelemtől, az erdő mélyén, a természethez közel tegyék élvezetessé az életet. Bizonyos készségeket mindenképp el kell sajátítanunk, mielőtt nekivágnánk egy Bushcraft kalandnak. Ilyen például a tájékozódás, a szerszámok biztonságos és hatékony használata, a víztisztítási technikák ismerete, az elsősegélynyújtás, valamint a tűzgyújtás és a főzés. Ezek közül valamennyi tanulható és fejleszthető. Ismerjünk meg párat közelebbről, Schnitzer Miklós outdoor szakértő tapasztalataiból merítve.

Tűzgyújtás az erdőben

A tábortűz meleget és fényt ad, továbbá a ruhák és a felszerelések szárításában, az ételkészítésben és a vízforralásban is nagy segítségünkre lehet. Első lépésként keressünk egy kijelölt tűzrakó helyet. Majd szigeteljük el más éghető anyagoktól, vagyis tisztítsuk meg a talajt az ágaktól, levelektől és termésektől. 

Bushcraft tippek

Tűzgyújtáshoz a legideálisabb a szikravető – például a vízálló Primus Ignition Steel Large –, mert időjárási körülményektől függetlenül használható. Míg az öngyújtó vagy a gyufa szeles, esős, viharos időben cserbenhagyhat. Egy ilyen eszköz ráadásul 3000 fokos szikrát vet, ami gyorsan lángra lobbantja a gyújtóst. Erre a célra papír helyett válasszunk inkább olyan, a természetben fellelhető anyagot, amely sokkal eredményesebben használható a tűz begyújtására. Ilyen például a nyírfa kérge, amely rendkívül gyúlékony, vagy a hasonlóan jól működő gyantás fenyődarabok, de bicskával apró faforgácsdarabokat lefaragva is előállíthatjuk a gyújtóst. Érdemes már az egész tűzgyújtási folyamat elején odakészíteni aprófát, amivel az első lángnyelveket táplálhatjuk tovább. Fontos, hogy a fenti célokra csakis már lehullott faanyagot használjunk, elsősorban a környezetünk, az élő fák védelme miatt. Másodsorban pedig azért, mert a frissen vágott faágak nedvességtartalmuk miatt nem alkalmasak tűzrakásra. 

Bushcraft tippek

Bushcraft tippek továbbá

A tüzet sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, ahogy az izzó parazsat vagy hamut sem. Fontos, hogy mindig legyen kéznél olyan anyag – víz, föld, homok –, amivel el tudjuk oltani a tábortüzet, hiszen például a hirtelen feltámadó szél könnyen és gyorsan széthordhatja az izzó fa- vagy parázsdarabokat.

Bushcraft tippek

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyeken rakhatunk, de tűzgyújtási tilalom idején még ott is tilos! És mivel ez akár naponta is változhat, érdemes közvetlenül a túra előtt tájékozódni. Kivételt képeznek ez alól a gázfőzők és a zárt tűzterű sütő- és főzőeszközök, ezeket bárhol és bármikor használhatjuk, amennyiben megfelelő szikrafogóval vannak ellátva. A népszerű Hobó kályha bár zártterű, a kipattanó szikrák veszélye miatt mégsem tartozik a fenti kategóriába. Mielőtt tovább indulnánk, győződjünk meg, hogy a tábortűz ténylegesen kialudt! A legjobb és legkörültekintőbb megoldás, ha a tűz helyét kellő mennyiségű vízzel lelocsoljuk, majd egy kis lapáttal földet is szórunk rá.

Schnitzer Miklós tippje: A tábortűzhöz nagy eséllyel kell majd fát aprítanunk a környéken talált, lehullott és már kellőképp száraz ágakból, ezért érdemes kézifűrészt vagy kemping baltát magunkkal vinnünk. A legjobb, ha ezek mindig kéznél vannak, és nem a hátizsák mélyéről kell őket felkutatni. A Fjällräven Vidda Pro Trousers M Reg nadrág erős anyagával, zsebeivel és kéziszerszám tartójával tökéletesen megfelel ennek a célnak. 

A legjobb rész: főzés a szabadban

A természetben – még gázfőzőn is – elkészítve minden étel finomabb, mivel hozzáadódik az erdő zamata, és persze a szabadság, valamint az önellátás érzése. Érdemes otthon előre összeválogatni és kiporciózni a hozzávalókat, így kényelmesebb lesz a kinti főzés, továbbá elkerülhetjük, hogy nagyobb adag készüljön, mint amit el tudunk fogyasztani. Ne pazaroljunk! Különböző alapanyagokat beszerezhetünk az erdőből is, de ehhez csak kellő tudással vágjunk neki, ugyanis könnyű összekeverni az ehető és a mérgező növényeket.

Az erdőben nincs lehetetlen, készíthetünk akár gulyáslevest, vagy épp kenyeret is!

A „botkenyér” hozzávalóit – 25 dkg lisztet, 2 dl langyos vizet, 1-1 púpos teáskanál sót és cukrot, fél tasak szárított élesztőt – keverjük össze egy tálban, majd körülbelül egy órát lefedve pihentessük a tűz mellett. Miután megkelt, a kezünkben gyúrjuk át a tésztát, majd vágjunk le belőle egy két ujjnyi darabot. Ezt formázzuk hengerré. Tekerjük rá egy vastagabb botra, és időnként megforgatva süssük 20-25 percig az izzó parázs felett. 

Bushcraft tippek

Schnitzer Miklós tippje: Mivel a természetben gyakran ülünk vagy térdelünk le a földre, farakásokra – főként, ha főzésre adjuk a fejünket –, válasszunk olyan nadrágot, ami a térd és üleprésznél megerősített anyaggal készült. Ilyen a Fjällräven díjnyertes túranadrágja, a Keb Trousers M Regular, amiben akár egy sziklára is bátran leülhetünk, hiszen nem fog kiszakadni.

A tapasztalt természetjáró a lehetséges sérülésekre is felhívja a figyelmet. Hiszen még a legnagyobb körültekintés mellett is könnyen szerezhetünk horzsolásokat, vágásokat, amiket a fertőzésveszély miatt azonnal el kell látnunk. A természetnek tehát nem szerencsés alapvető elsősegély készlet nélkül nekivágni, amit érdemes mindig magunknál tartani.

Mielőtt nekivágnánk a vadonnak, érdemes előadásokon, tanfolyamokon vagy közösségi Bushcraft programokon elmélyítenünk a tudásunkat. Nyitottan kell hozzáállni az új praktikákhoz, valamint a lehető legtöbbet gyakorolni. 

Jó túrázást!