×

A tengervíz jótékony hatásai, avagy 6 (egészségügyi) indok a csobbanásra

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 17.

Javítja a hangulatot, erősíti az izmokat és égeti a zsírt: a tengerben való fürdőzés számos testi és szellemi előnnyel jár, ha netán kellene még motiváció azon kívül, hogy nincs is jobb egy nagy, sós csobbanásnál. A tengervíz jótékony hatásai következnek!

Ha nyár, akkor vízálló smink, nincs mese. Jöhetnek a könnyedén felvihető termékek, amelyek egész nap garantálják a hibátlan hatást a munkahelyen és – ami még jobb – a nyaraláson. Összegyűjtöttük a legjobb vízálló must-have termékeket, amiket ki kell próbálnod!

Kár lenne tagadni, hogy a világ egyik legkellemesebb dolga megmártózni a tengerben egy kánikulai délután, de a sós vízben úszkálás előnyei túlmutatnak még az áldásos stresszoldó tulajdonságokon is! Erősíti az izmokat, növeli az állóképességet, javítja a bőr egészségét és még a hangulatot is javítja.

Ezek a tengervíz jótékony hatásai

1. Erősíti az immunrendszert

A tengervíz immunrendszerre gyakorolt ​​hatásait már régóta tanulmányozzák. Meg is állapították, hogy a sós víz olyan vitaminokat, ásványi sókat és nyomelemeket tartalmaz, amelyek antibakteriális hatást fejtenek ki, így erősítik az immunrendszerünket. Ráadásul a tengerben való fürdőzés hozzájárul a fehérvérsejtek számának növekedéséhez, mert a szervezet kénytelen reagálni a változó körülményekre, amelynek köszönhetően ellenállóbb lesz és javul a védekezőképessége.

2. Jót tesz a hangulatnak

A hideg tenger- vagy óceánvízben való úszás aktiválja az endorfinokat (mint minden mozgás és fizikai gyakorlat). Vagyis a boldogsághormonjainkat csalogatja elő. Ezenkívül egy tanulmány megállapította, hogy a hideg vízben való fürdés azonnali hangulatjavulást és a depresszió tüneteinek csökkenését okozta. Wow!

3. Javítja a keringést

Bár csak szórakoztatónak és pihentetőnek tűnik, a tengervízben úszás javítja a vérkeringést is, mivel az oxigénben gazdag vért a szív az artériákon, a hajszálereken, a szíven és a vénákon keresztül az egész testben szállítja. A meleg tengervízben való fürdés pedig azáltal javítja a vérkeringést, hogy pótolja az alapvető ásványi anyagokat, amelyek a környezeti mérgek, a rossz étkezési szokások és a stressz miatt kiürültek a szervezetből. Vagyis méregtelenít és pótól egyszerre, ezért is olyan népszerű a thalasso terápia. 

4. Szálkásít

Az úszás jótékony hatással van az egész testre, tetőtől talpig. Hiszen ez is egy olyan mozgásforma, amely minden izmot megdolgoztat a lábainktól a hasizmon át (amelynek végig feszülnie kell) a vállunkig, nem beszélve a karokról! A tengerben ráadásul kicsit nagyobbak a hullámok, a víz alatti áramlatok, amelyekhez nagyobb ellenállás kell, amihez pedig aktivizálni kell a legtöbb izomcsoportot. Érdemes kipróbálni: úszkálj egy fél órát, az eredmény szinte azonnal látszik. 

5. Segít a fogyásban

Azok, akik rendszeresen merülnek hideg vízbe, több energiát használnak fel a felmelegedésre, ami segíthet a zsírégetésben, tehát a fogyásban. Valójában több kalóriát égetünk el a testhőmérséklet emelkedése során, mint azok, akik a szárazföldön edzenek. 

6. Jót tesz a bőrnek

A tengervíz röviden a szépség forrása. Olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a magnézium, nátrium, kalcium, klorid és szulfát, amelyek természetes kozmetikumként hatnak a bőrre. Gazdag magnéziumban is, amely elősegíti a nedvesség megtartását, miközben felszívja a méreganyagokat és csökkenti a gyulladásokat, így a bőr friss és élénk lesz. Ezen kívül egyes kutatások szerint a tengervíz segíthet az olyan bőrgyógyászati ​​problémákkal küzdőknek, mint a pikkelysömör és az ekcéma, mivel gyulladáscsökkentő és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot.

via GIPHY

Jó csobbanást!

Fotók: Unsplash