×

Hogyan öltözz úgy, mint az olasz nők – 7 időtlen alapdarab, ami nem maradhat ki a ruhatáradból

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 08. 25.

Az olasz nők világszerte ismertek könnyedén elegáns stílusukról. Titkuk a la bella figura-ban rejlik, ami szó szerint azt jelenti, hogy a szép megjelenés.

Ismered a mondást? „Csak add a lányra a megfelelő cipőt, és meghódítja benne a világot.” Ha gondban vagy, hogy pontosan mely lábbelikkel lehet világot hódítani, ne aggódj, mi segítünk! Összegyűjtöttük azokat darabokat, amelyek nem csupán stílusosak, de kényelmesek is. A következő nyári cipőtrendek azok, amiket muszáj kipróbálnod idén nyáron!

Olaszországban járva azon tűnődtem egyfolytában, hogy az olasz nők hogyan képesek ennyire jól kinézni mindenféle erőfeszítés nélkül. Hogy megválaszoljam kérdésemet, kutakodtam egy kicsit, ebben a cikkben pedig erről írok most nektek. 

La bella figura. Ez a gyakran hallott kifejezés arra utal, hogy jó benyomást kell kelteni, ha úgy tetszik, úgy öltözködni, hogy lenyűgözzünk másokat. Az olasz filozófia e kulcsfontosságú alaptétele hangsúlyozza az ország mélyen gyökerező kulturális értékítéletét az esztétika, a megjelenés, az illem, és természetesen a szépség iránt. Olaszországban minden szituáció lehetőséget kínál a la bella figura elfogadására. Ez az oka annak, hogy egy hétköznapi boltban vagy egy orvosi vizsgálaton is láthatunk remekül öltözött olasz nőket.

Kép: Pinterest

Az olasz stílus vezérelvei négy tulajdonságban foglalhatók össze: józanság, érzékiség, elegancia és kötetlenség. Bár látszólag összeegyeztethetetlenek, ezek a tulajdonságok valójában kiegyenlítik egymást. A legfontosabb, hogy az olasz stílus a slow fashionben gyökerezik. Ez arra ösztönöz, hogy a mennyiség helyett a minőségbe fektessünk be. Más szóval, vásárolj kevesebbet, de jobbat.

A cél? Egy olyan alapdarabokból álló kapszulagardrób felépítése, amelyet kombinálva korlátlan számú szettet hozhatsz létre bármilyen alkalomra. Minden olasz nő tudja, hogy a kulcs az egyensúly, ezért a szekrényednek 80%-ban alapdarabokból és 20%-ban különleges ruhákból (például színes kabátból vagy mintás nadrágból) kell állnia, hogy egy kis személyiséget adj hozzá. Na, de nézzük is, melyek azok az alapdarabok, amelyek nem maradhatnak ki a ruhatáradból!

Fehér rövid ujjú póló

Egy fehér pamutpóló szinte bármivel működik. Akár farmerrel, akár elegáns estélyi szoknyával, kevés darab versenyezhet egy nagyszerű fehér póló sokoldalúságával és tartósságával. Ha engem kérdeztek, akkor nincs is jobb egy bővebb fazonnál, amit könnyedén fel tudsz venni blézer vagy akár pulcsi alá is, de nadrágba vagy szoknyába betűrve is tud működni. Lazán elegáns!

olasz nők

Kép: Massimo Dutti

Fekete nadrágok

Sokszor igenis komfortosabb egy kényelmes nadrág, mint egy szoknya – főleg, ha fekete! Elég sokáig keresgéltem, mire megtaláltam a számomra tökéletes fekete nadrágot, amit könnyedén le és fel is tudok öltözni, minden a párosításon múlik! Az én személyes kedvencem egy bő szárú, magasabb derekú öltönynadrág, amit ha felveszek, úgy érzem, bármire képes vagyok. 

olasz nők

Kép: COS

Mintás, színes blézerek

A testreszabott blézer egy olyan ruhadarab, amely mindig divatos. A legtöbb ember a blézert a „munkahelyi viselettel” azonosítja, de ha egy vidám mintát vagy színt választasz, akkor hétvégére is tökéletes lehet. Ráadásul az éles, mégis nőies szabásvonal azonnali önbizalom-növelést ad! A blézer minden stílusos nő számára kötelező darab.

Kép: United Colors of Benetton

Az a bizonyos olasz bőrtáska

Már több embertől is hallottam, hogy nem lehet úgy hazajönni egy olasz nyaralásról, hogy ne vettünk volna egy igazi olasz bőrtáskát. Egészen addig nem értettem ezt a felhajtást körülötte, amíg bele nem botlottam egy ilyen üzletbe. Elképesztő táskák mindenhol, csak kapkodtam a fejem, legszívesebben mindegyiket magammal hoztam volna. És mint az számomra kiderült, az olasz nők soha nem hagyják el a házat a bőrtáskájuk nélkül. Nem kell, hogy dizájner vagy szuperdrága legyen, a lényeg az egyszerűség és a minőség. Olaszországban a kézitáskákat családi ereklyének tekintik, amelyek generációkon keresztül öröklődnek.

Kép: Cuoieria Fiorentina

A camel kabát

A camel kabát az egyik legelegánsabb ruhadarab minden szekrényben. Sokoldalú, hiszen összeszedett megjelenést kölcsönöz, és szinte minden színt kiegészít. Érdemes olyat választani, ami 100% gyapjú, hogy hosszú időkig veled legyen.

Kép: Mango

Egy különleges napszemüveg

A napszemüveg egy kicsi, de mégis hatalmas kiegészítő. Az olasz stílus egyik legfontosabb eleme, kevés nő merészkedik ki a házból nélküle. A napszemüveg nem csak funkcionális, de ki is emeli az arcvonásokat, és teljessé teszi az öltözéket. Vásárláskor mindenképpen olyan szemüveget keress, amely kiegészíti az arcformádat! Ha úgy döntesz, hogy merészebb irányba mész, válassz minimális kiegészítőket és semleges árnyalatokat, hogy a napszemüveged kiemelkedjen!

Kép: COS

A klasszikus loafer

A camel kabáthoz hasonlóan a loaferek is könnyen felvehetőek, és azonnal kifinomultabbá teszik a megjelenésedet. És mivel ezek a cipők teljesen laposak, remek alternatívát jelentenek a tornacipők helyett. Ha még nem ismered a loafereket, kezdd egy klasszikus fekete párral, mielőtt áttérnél a színes mintákra – de ne hagyd figyelmen kívül a jópofa anyagokat sem! A velúrbőr talán nehezebben ápolható, de utánozhatatlan olaszos jelleget kölcsönöz bármelyik öltözéknek. Még a bársonypapucsot is megfontolhatod a maximális luxusérzetért.

Kép: Calvin Klein