×

Pezsgett a főváros a 12. BCEFW alatt

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 7.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 12. alkalommal rendezte meg a Budapest Central European Fashion Weeket. A BCEFW több mint 2500 látogatót vonzott a Millenárison megrendezett főeseményre szeptember első hétvégéjén. 

Augusztus utolsó hetében a BCEFW közel 20 side eventje, valamint a hétvégi bemutatók és az elsőként elérhető Fashion HUB pezsdítették fel a hazai divatéletet. Közel 40 márka mutatta be legújabb darabjait, köztük – a BCEFW eddigi történetében a legmagasabb számban – 14 régiós tervező mutatkozott be. Sokrétűség jellemezte a programokat és a kollekciókat egyaránt, hiszen minden generáció megtalálhatta a hozzá illő darabokat és kulturális kikapcsolódást. 

A BCEFW kétnapos divatbemutató-sorozatának keretein belül kifutós bemutatók, valamint különleges, kültéri show-k is megvalósultak.

A hétvégi programokon több mint 2500-an vettek részt. Emellett több mint húszezren követték magas minőségben, élőben a divatbemutatókat a Facebookon. A szervezők és a tervezők körében közös pont volt a fenntarthatóságra való figyelem, amely a hulladék mennyiségének minimalizálásában, továbbá az anyagválasztásban vagy a szabási technikákban egyaránt megmutatkozott. A milánói divathét gyakorlata mentén hagyományteremtő jelleggel egy Fashion HUB nyitotta meg a kapuit: a Millenáris Nemzeti Táncszínházban az érdeklődők a tervezők prezentációit és izgalmas, szakmai kerekasztal-beszélgetéseket, előadásokat tekinthettek meg. 

A Fashion HUB pop-up store-jában lehetőség nyílt arra is, hogy a kedvelt hazai és régiós tervezők darabjaiból vásároljanak a látogatók. 

„Ebben a szezonban a régiós divatipari szerepvállalás erősítése mellett többek között a cél a fiatal generációk megszólítása, programba való bevonása volt. Ezúttal különösen tehetséges pályakezdő tervezőket láthattunk a Young Talents és a New Generation szekcióban. Frissességet, 21. századi látásmódot hoztak a kifutóra. Bízom benne, hogy hallunk még róluk a jövőben. Jó látni, hogy a divat, a kultúra és a kreatív értékek szezonról-szezonra tömegeket képesek megmozgatni. Ez a BCEFW mozgatórugatója” – emelte ki Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános-vezérigazgató-helyettese.

Jakab Zsófia és Forintos-Szűcs Anita

BCEFW Advisory Board a régiós sikerekért

A BCEFW 2023 januárja óta egy nemzetközi szakértőkből álló tanácsadó testület, az Advisory Board segítségével fejleszti stratégiáját. Ennek eredményeként az SS24 szezonban minden eddiginél nagyobb számban mutatkoztak be régiós tervezők a rendezvényen. A 24 magyar márka mellett ukrán, román, cseh, lengyel, szlovák, szerb tervezők érkeztek.

A BCEFW ugródeszka szerepet kíván betölteni, amely a hazai és régiós márkák számára egyaránt segíti a nemzetközi láthatóságuk növelését és értékesítési tevékenységeiket bővítését. A budapesti divathét programjának részletes újragondolását, sokszínűségét és így kibővítését a szakmai körökben is üdvözölték. A Harvey Nichols, Neiman Marcus és a Bergdorf buyerei, valamint a Camera Buyer Italia elnöke mellett számos további showroom képviselője érkezett a rendezvényre. Többek között a Studio Zeta, a milánói Spazio 38 Showroom és a svájci Hay-Hay Concept buyerei, akik az exkluzív BCE Showroomot is megtekintették.

A nemzetközi divatsajtó krémje is felvonult 

A lengyel Vogue, Elle és Twój Styl mellett, a cseh és ukrán Vogue, az induló Vogue Adria, valamint az olasz lapok közül a L’Officiel és a Vogue Italia főszerkesztői és újságírói is részt vettek az eseményen. Gili Biegun olasz influencer meghatározó és visszatérő vendége a BCEFW-nek, az SS24 szezonra a kanadai influenszer és stílusikon, Grece Ghanem is csatlakozott. A nemzetközi vendégek a BCEFW alatt hospitality tour keretében ismerkedtek meg Budapest desztinációival, éttermeivel, szállodáival. 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Grece Ghanem (@greceghanem) által megosztott bejegyzés

A régiós és magyar márkák együttes bemutatkozása megmutatta a közép-európai országok divatjának esszenciáját. Egy teljes héten át a divat került a középpontba, és nem kizárólag a divatrajongók kaptak felejthetetlen élményeket. A Fashion HUB programoknak köszönhetően generációk sora csatlakozott a rendezvényhez.  

Fotók: HFDA