×

Tévhitek a mammográfia kapcsán: ezért ne hagyd ki az emlőszűrést

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 9.

Hamarosan itt az október, a mellrák elleni küzdelem hónapja! Cikkünkben végignézzük, és egyesével cáfoljuk a közszájon forgó tévhiteket a mammográfia kapcsán, hogy meggyőzzünk arról, hogy semmiképp se hagyd ki az esedékes emlőszűrést!

Valószínűleg sokat hallottál mostanában a mammográfia fontosságáról, de az is lehet, hogy a füledbe jutott közben pár téves információ is az emlőszűréssel kapcsolatban. A 35 évesnél idősebb nők kétévenkénti mammográfiás szűrővizsgálata segít a mellrák korai felismerésében, ami kevésbé agresszív kezelésekhez és magasabb túlélési arányhoz vezet.

Íme a leggyakoribb tévhitek a mammográfia kapcsán!

1. tévhit: A mammográfia veszélyes sugárzásnak tesz ki

Bár a mammográfia valóban sugárzással jár, ez nagyon kis dózist jelent, ami belül van az elfogadott határértékeken. Mivel a mammográfia egy szűrőeszköz, szigorúan szabályozzák használatát. Mindaddig biztonságos, amíg a létesítmény, ahová ellátogatsz, betartja a szükséges előírásokat.

2. tévhit: Elegendő a mell ultrahangos vizsgálata is

A 35 év alatti nőket panasz esetén többnyire ultrahanggal vizsgálják, ám az idősebbeknél már  komplex emlővizsgálat indokolt, amikor is az ultrahang, illetve a fizikális vizsgálat mammográfiával egészül ki. Fontos, hogy az ultrahang nem képes helyettesíteni a mammográfiát, a kettő csak együtt biztosít értékelhető képet a pontos diagnózishoz.

Bizonyos rosszindulatú képleteknél előfordulhat, hogy az ultrahang még negatív eredményt mutat, de a mammográfia már képes kimutatni a kóros elváltozást.

3. tévhit: Implantátum esetén nem végezhető el a vizsgálat

A mellimplantátumokkal rendelkező nők számára speciális mammográfiai program áll rendelkezére. A speciális technikák alkalmazásával optimális képminőség elérésére van lehetőség esetükben is.

4. tévhit: A mammográfia elviselhetetlenül fájdalmas vizsgálat

Bár enyhe kényelmetlenséggel kell számolni a vizsgálat során, a fájdalom azonban egyáltalán nem súlyos, és csak néhány másodpercig tart. A mell rövid ideig tartó összenyomása szükséges a pontos diagnosztikai kép eléréséhez, de a diszkomfortérzet az elviselhető határok között marad.

5. tévhit: Nincsenek tüneteim, így nem lehet mellrákom

Minden 35 év feletti nőnek ajánlott a kétévenkénti mammográfiai szűrés függetlenül a tünetektől vagy a családi kórtörténettől. A korai felismerés kritikus fontosságú, hiszen ha valaki addig vár a mammográfiával, amíg nem jelentkeznek nála a mellrák tünetei, például csomó vagy váladékozás formájában, addigra már túlságosan előrehaladott lehet a megbetegedés.

A korai stádiumú mellrák ötéves túlélési aránya 99 százalék, míg későbbi stádiumban már csak 27 százalék.

6. tévhit: Az önvizsgálat ugyanolyan hatékony, mint a mammográfia

Az önvizsgálat kiváló módja annak, hogy jobban megtapasztald a melleid sajátosságait, és tisztában legyél a szokványos, egészséges állapotával, ami megkönnyíti az esetleges változások mielőbbi észlelését. Ez azonban nem helyettesíti a mammográfiát, és a mammográfia sem helyettesíti az önvizsgálatot. Mindkettő akkor működik a legjobban, ha az optimális hatás érdekében együtt alkalmazzák. 35 év felett legalább kétévente kell mammográfiát végeztetni, de minden hónapban sort kell keríteni az önvizsgálatra is.

Szűrések magánklinikánkon gyorsan és egyszerűen

Ha az önvizsgálat során bármi furcsát észlelsz, kérj időpontot az Újbuda Medical Center magánklinika mammográfiás vizsgálatára, és azonnal ellenőriztesd a rendellenességet, de ha csak a kétévenkénti rutinellenőrzést szeretnéd elvégeztetni, nálunk akkor is jó helyen jársz.

  • Szeretnéd szabadon megválasztani a vizsgálat időpontját, amikor például a legkevésbé érzékenyek a melleid, hogy minél kevesebb kellemetlenséggel járjon az emlőszűrés?
  • Szeretnéd elkerülni a hosszú várólistákat és a tömött várótermeket?
  • Szeretnéd, ha a szűrésre egy modern, jól felszerelt magánklinikán kerülne sor, fejlett diagnosztikai eszközök segítségével?

Az Újbuda Medical Centerben nemcsak a mammográfiai vizsgálatra foglalhatsz időpontot gyorsan és kényelmesen, de egyéb széleskörű diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat is igénybe vehetsz csekély várakozási idővel, kiemelkedő minőségben, udvarias, páciensközpontú hozzáállás mellett a legkiválóbb szakemberek közreműködésével.

Képek: Freepik