Gyönyörű hajat szeretnél? Nyilván! Akkor jobb, ha tudod, hogy az első lépés a tányérodon kezdődik. Íme a bevásárlólista és az a 10 hajerősítő étel, ami nélkül ezentúl ne gyere ki a boltból!
A szeptember a megfelelő hónap, amikor a szépségápolással kapcsolatos energiáidat a hajadra összpontosíthatod. A nyár elmúltával, a sós permet és a nap okozta elkerülhetetlen károk miatt a haj gyenge, száraz, fénytelen lehet. Ehhez jön még a közelgő évszakváltás, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a haj a szokásosnál bőségesebben hulljon.
Éppen ezért itt az ideje, hogy fedezékbe vonuljunk, és kényeztessük magunkat hidratáló hajmaszkokkal, tápláló és erősítő pakolásokkal, valamint a hajszerkezet javítását célzó professzionális kezelésekkel. De ez a megfelelő évszak arra is, hogy belülről cselekedjünk! Gondolkodjunk a hajdiétán, azaz olyan ételeket iktassunk be az étrendünkbe, amelyek megakadályozzák a hajhullást, erősítik és élénkítik a hajat. Egyszóval olyan ételeket, amelyek hatására a haj nagymértékben nő. Az ideális jelöltek? Biotinban, azaz B7-vitaminnak is nevezett vitaminban gazdag élelmiszerek.
A tojás a tápanyagok koncentrátuma. A tojássárgája azonban az, ami miatt felkerül a biotinban gazdag élelmiszerek listájára: körülbelül 10 mikrogrammot tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel (30-100 mcg) egyharmada. Ügyeljünk azonban arra, hogy a tojást jól megfőzzük: a nyers tojásfehérje avidint is tartalmaz, egy olyan fehérjét, amely zavarja a biotin felszívódását.
A „jó” omega-3 zsírokban gazdag lazac jelentős mennyiségű biotint is tartalmaz, így ideális táplálék az egészséges bőr és haj érdekében. Élvezze füstölve, sütve vagy grillezve; vagy akár nyersen (sushi, sashimi, carpaccio). De csak akkor, ha nagyon friss, biztonságos forrásból származik!
Ha ellenálltál a vegetáriánus/vegán trendek hullámának, és még mindig megrögzött húsevő vagy, akkor jó eséllyel bőven van biotinod! A baromfi és a vörös hús is gazdag benne, a leggazdagabb biotinban azonban a máj! 75 gramm marhamáj lenyűgöző 31 mcg B7-vitamint biztosít. Szintén kiváló biotinforrás a csirkemáj, amelyet újra fel kell fedezni, például egy jó rizottó összetevőjeként.
Ez a verzió pedig a vegetáriánus vagy vegán étrendet követők öröme. A fehérjében és rostokban gazdag hüvelyesek megfelelő biotinforrásnak számítanak. Feltétlenül iktasd be rotációs rendszerben a lencsét, a babot, a csicseriborsót, a lóbabot és a borsót az étrendedbe. Próbáld ki őket tofu vagy misopaszta formájában, amely remekül alkalmas rizs, árpa, tönkölybúza vagy levesek ízesítésére.
A diófélék és magvak fogyasztása rágcsálnivalóként, vagy a salátákra és tésztaételekre szórva hiperegészséges szokás. Fantasztikus forrása az ásványi anyagoknak, jó zsíroknak és vitaminoknak, köztük a B7-vitaminnak. Ennek a kategóriának a sztárjai? A biotinban gazdag napraforgómag (2,6 mcg/ 20 g), amely pörkölve kiváló, akárcsak a mandula (1,5 mcg biotin 30 g-onként).
Ha éppen szezonja van, fogyassz gombát kedvedre: alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Biotintartalmuk is lényeges (70 g 5,6 mcg-ot tartalmaz), így bizonyára segíteni fog az egészséges haj-küldetésében. Dobd őket salátákba, élvezd klasszikus rizottóban, készíts finom leveseket, vagy főzd meg őket serpenyőben, grillen vagy sütőben.
Ha rajongsz az édesburgonyáért, a bőröd és a hajad is meg fogja hálálni. Béta-karotinban, C-vitaminban és számos ásványi anyagban gazdagok ezek a tápláló gumók, a biotinban leggazdagabb zöldségek közé tartoznak. Levesben vagy pürében is finom, de az édesburgonya rozmaringgal megszórva, sütve is remek, vagy egészségesebb chipsekké sütve.
Ha az avokádó még nem a kedvenced, akkor győzzenek meg az alábbi érvek. (Amúgy én is második nekifutásra szerettem meg.) Ez az egzotikus gyümölcs igazi szépségápoló, hiszen gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban és E-vitaminban, amelyek táplálják a bőrt és a hajat. Készíts avokádópirítós reggelire, mártogass sárgarépa- vagy zellerrudacskákat guacamoléba, és próbáld ki a tészta vagy rizs öntetét apróra vágott avokádóval, olajjal és bazsalikommal.
„Egyél zöldleveles zöldségeket” – ez a táplálkozási szakemberek egyik leggyakoribb ajánlása. A spenót a legkiválóbb zöldleveles zöldség: nagyon gazdag olyan mikrotápanyagokban, mint az A- és C-vitamin, valamint olyan antioxidánsokban, mint a lutein, és meglehetősen sok biotint is tartalmaz. Popei tudta ezt jól. Úgyhogy fogyaszd te is salátákban, hogy élvezhesd öregedésgátló tulajdonságait.
Ha mindössze egyetlen rendszeresen fogyasztandó zöldséget kellene választani, az biztos a brokkoli lenne. Ez a zöldség az egészség csodaszere. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, valamint a bőr és a haj számára előnyös biotint tartalmaz. Tálald lazac mellé köretként, és máris kipipálhatod az egészségmegőrzést hajügyileg (is).
Fotók: Unsplash