×

10 egészséges étel, amiből mindenkinek többet kéne ennie

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 29.

Minden egészséges és kiegyensúlyozott étrend alapja a változatosság. Erre már csak azért is szükség van, mert így tudjuk szervezetünk számára biztosítani a megfelelő működéshez szükséges összes tápanyagot.

Tegye fel a kezét, aki szeret órákat állni a tűzhely mellett a legnagyobb kánikulában? Senki? Gondoltuk – össze is gyűjtöttük nektek a kedvenc szupergyors, szuperkönnyű és szuperegészséges receptjeinket, amiket az Intagramon találtunk. 

Persze ezt sokkal egyszerűbb mondani, mint a valóságban alkalmazni, ugyanis mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk, nehéz kitörni a megszokottból. De ebben a cikkben most összegyűjtöttük nektek azokat az élelmiszereket, amiket érdemes fogyasztani az egészséges életmód érdekében! Ki tudja, még a végén lehet, hogy meginspirálódtok egy-egy új recept kipróbálásához!

Farkasbab

A farkasbabot több néven is ismerik – csillagfürt, lupinbab –, azonban sokan nem tudják, hogy valójában mennyi jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Ez a babféle a mediterrán területeken, azon belül is leginkább Olaszországban képezi fontos részét az étrendeknek. A farkasbab íze a szójáéhoz hasonlít a leginkább, és most fogtok dobni egy hátast: a fehérjetartalma kétszerese a csicseriborsóénak, ezen kívül pedig a rosttartalma is igen jelentős! Segíthet csökkenteni a vércukorszintet, kordában tartani a rossz koleszterinszintet, szabályozni a vérnyomást és erősíteni a csontokat a rostoknak, az omega-3 és -6 tartalmának, valamint az olyan ásványi anyagoknak köszönhetően, mint a kálium, a kalcium és a foszfor. 

How to Cook Lupini Beans

Egyre nagyobb igény van a növényi fehérjeforrásokra, éppen ezért a farkasbab is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Köretként, pirítva, rágcsálnivalónak, vagy akár fehérjedús kekszek alapanyagának is kiváló lehet!

Lilahagyma

Talán nem gondoltátok volna, de a lilahagyma rengeteg pozitív egészségügyi hatással rendelkezik, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztani. Gondoljatok rá úgy, mint egy erőműre, amiben megtalálható mind a C-, a K- és a B12-vitamin, valamint kalcium, magnézium és kálium is. Ráadásul csökkenti a vércukorszintet, karbantartja a keringési rendszert, gátolja a rákos sejtek kialakulását és szaporodását, tisztítja a bőrt, és még sorolhatnánk mennyi mindenre jó. 

Egy nagyon egyszerű egészséges receptötlet: nyersen görög salátában jó sok paradicsommal és fetasajttal egyszerűen tökéletes!

Szardínia

Tudtátok, hogy a szardínia Omega-3 zsírsav tartalma az egyik legmagasabb a világon? Ez azért is lehet fontos, mert ez a telítetlen zsírsav segít növelni a „jó” koleszterinszintet és csökkenti a trigliceridszintet, segítve az olyan betegségek megelőzését, mint az érelmeszesedés. Továbbá segít megőrizni a csontok egészségét kalcium- és D-vitamin tartalmának köszönhetően, segít szabályozni a vércukorszintet és még a testsúlycsökkentést is elősegítheti.

Ha tehetitek, próbáljatok minél frissebb szardíniát vásárolni, és fogyasszátok sütve vagy grillezve!

Kapribogyó

A kapribogyó tele van polifenolokkal, és tele van antioxidáns tulajdonságokkal, amelyek segítenek lassítani a sejtek és a bőr öregedési folyamatát. Számtalan értékes összetevő található meg a kapribogyóban, amiből csak párat említünk meg: ilyen például a B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, C-, E-, J- és a K-vitamin, valamint mangán, vas és magnézium is van benne. Ezeknek hála a kapribogyó rendszeres fogyasztása jelentősen hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, védőernyőt biztosít a szezonális betegségekkel és különféle allergiákkal szemben. 

Zsázsa

A C-vitaminban és ásványi anyagokban, például vasban, kalciumban, káliumban, foszforban és jódban gazdag zsázsa a karfiolhoz hasonlóan a keresztesvirágúak családjába tartozik. Emésztést elősegítő és méregtelenítő tulajdonságokkal rendelkezik, küzd a vízvisszatartás ellen, valamint egyfajta természetes antibiotikum is. Mustármagolajat és glükozamint tartalmaz, ezek adják a jellegzetes, tormára emlékeztető csípős ízt. Ezenkívül a zsázsa fontos A-, B1-, B2-, C-, E-, PP-vitamin forrás.

egészséges étel

Nyersen salátákban, szószokban vagy szendvicsekben igazán finom tud lenni, de fontos, hogy mindig csak friss zsázsát használjunk! 

Édesburgonya

Az édesburgonya magas flavonoid-, karotinoid-, C- és A-vitamin-tartalommal rendelkezik, és antioxidáns tulajdonságai miatt az öregedés elleni küzdelem egyik hős összetevője. Az édesburgonya is kordában tartja a vércukorszintet, segít helyreállítani az emésztőrendszer működését, sőt még a PMS leküzdésében is segít. 

egészséges étel

Fogyasszátok az édesburgonyát sütve, főzve vagy pürésítve a tápanyagokban gazdag héjával együtt!

Kelkáposzta

Mindannyian tudjuk, hogy a hírességek a kelkáposzta megszállottjai, és nem véletlenül – talán ez a tökéletes szuperétel. Antioxidánsbomba, flavonoidokat, A-, C-, K-, E- és B-vitamint tartalmaz, továbbá a benne lévő kalcium a csontok egészségéért, a cink az immunrendszerért felel, bónuszként pedig vas is megtalálható benne.

egészséges étel

Mi salátába ajánljuk csicseriborsóval és avokádóval!

Gomba

Az alacsony kalóriatartalmú, rostokban és tápanyagokban gazdag gomba jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, emellett segíthet az immunrendszer, a szív- és érrendszer támogatásában. A gombában kevés a szénhidrát, viszont magas az ásványi anyag tartalma. Hiába magas a fehérjetartalma, ennek nagy része sajnos az emberi emésztés számára nem hozzáférhető: fehérjetartalmát tekintve a spenóttal vagy a brokkolival versenyezhet csupán.

Ne csak húsételekhez fogyasszátok, tegyétek levesekbe és salátákba is!

Köles

Amellett, hogy gluténmentes, alacsony glikémiás indexű, a köles gazdag fehérjében, aminosavakban, antioxidánsokban és olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium, kalcium, foszfor és vas – ezek mind elengedhetetlenek az egészséges haj és bőr szempontjából. Továbbá szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, valamint magas a kovasav és szilícium tartalma.

Ugyanúgy kell megfőzni, mint a rizst, és salátákban nyers zöldségekkel és sok fűszernövénnyel fogyasztva igen finom!

Rukkola

Ez az ókori rómaiak által nagyra becsült, kesernyés ízű zöldség alacsony kalóriatartalmú, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik, rendkívüli vitamin- és ásványi anyagforrás. Erucint is tartalmaz, egy olyan hatóanyagot, amely segít csökkenteni a magas vérnyomást. Az ókori időkben szeplők ellen, a hajhagymák növekedésének serkentésére, a kellemetlen testszag megszüntetésére használták. 

Pizzához, salátákhoz vagy akár levesekhez hozzáadva tökéletes lehet!

egészséges étel

Borítókép és képek: Unsplash