×

Nyári tuti tippek: így erősítsd az immunrendszered

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 06. 16.

Bár idén kicsit későn köszöntött be a jó idő, június derekára már mindenki felocsúdott téli álmából. Ilyenkor nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is szükség van a megújulásra. Íme pár hasznos tipp, hogyan erősítsd az immunrendszered!

A téli hónapokban az immunrendszerünk igencsak próbára van téve. A hideg időjárás, a napfény hiánya és a mozgás csökkenése mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy testünk védelmi rendszere meggyengüljön. A problémát tovább tetőzi, hogy olykor kiürülhetnek „immunraktáraink”. A tavasz az új kezdetek ideje lenne, amikor a természet felébred téli álmából, és az immunrendszerünknek is megvan a saját „tavaszi tisztítása”. Ez idén a jó idő hiányában nyár elejére csúszott, de emiatt ne csüggedjünk, még nem késő kezelésbe venni a szervezetünket! Ahogy a hőmérő higanyszála emelkedik, és a napfény egyre több órán át ragyog, felfrissíthetjük és megerősíthetjük az immunrendszerünket, hogy ellenállóbbá válhassunk a betegségekkel szemben. 

Így erősítsd az immunrendszered!

A vitaminok például létfontosságúak az immunrendszer erősítésében, és a napsütés, valamint a megfelelő étkezés is mind hozzájárulhatnak ezek természetes beviteléhez. A napsütésben eltöltött idő serkenti a D-vitamin termelődését a szervezetben, ami pedig segíti az immunrendszer működését. 

A vitaminban és ásványi anyagban gazdag diéták és ételek, mint például a ketogén vagy paleo étrend, illetve a zöldségek, gyümölcsök és teljeskiőrlésű gabonák pedig hozzájárulnak az immunrendszer alapvető építőköveinek a beviteléhez. 

Ha tehetjük, próbáljunk meg a tészta, krumpli, rizs vagy kenyér helyett olyan tápanyagokat magunkhoz venni, amelyek tavasszal teremnek, és segítenek egészségesek maradni. Ilyenek például:

  • Spárga: Ez a zöldség az elsők között terem meg tavasszal, és számos egészségügyi előnye van. A spárga gazdag folátban és vitaminokban, például K-vitaminban és C-vitaminban. Grillen, párolva vagy frissen, salátában is fogyasztható.
  • Retek: A retek hűs, ropogós íze ideális tavaszi köret. Gazdag C-vitaminban, és jó kálium, valamint rost forrás.
  • Zöldborsó: A zöldborsó friss és tápanyagban gazdag kiegészítője lehet minden ételnek. Magas a rost és fehérje tartalma, és számos B-vitamin található benne.
  • Spenót: A spenót rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, gazdag vasban, káliumban, kalciumban és A-vitaminban.
  • Újhagyma: A tavaszi szezon egyik legnépszerűbb zöldsége. Az újhagyma fokozza az ételek ízét, és C-vitaminban is gazdag.

Ha tehetjük, akkor a zöldségeket frissen és változatosan fogyasszuk, hiszen így tudjuk a legjobban kihasználni tápanyagtartalmukat.

Tavaszi/nyári allergia gyötör?

Amennyiben allergiával küzdünk, vagy az átlagnál fáradékonyabbak vagyunk ebben az időszakban, akkor érdemes lehet elmenni egy szűrővizsgálatra is (pl.: allergiavizsgálat, dietetikus), mert itt olyan dolgokra is fény derülhet, amit azelőtt nem is tudtunk magunkról, vagy csak nemrég alakult ki. A leggyakoribb például az ételérzékenység.

Fontos, hogy a kisebb, egyszerű vizsgálatoktól kezdve egészen a nagy laborokig több típusú vizsgálat is létezik. Érdemes mindig a tüneteket felsorolva orvosi ajánlás alapján választani, hogy mire van szükség, mi indokolt az esetünkben.

Mozogj az egészségedért!

Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres testmozgás javítja a vérkeringést, ami segít a tápanyagok és a fehérvérsejtek gyorsabb szállításában, továbbá támogatja a stressz kezelését, ami szintén fontos az immunrendszer egészségéhez. Az egészséghez tehát ugyanolyan elengedhetetlen, mint az egészséges táplálkozás vagy a megfelelő regenerálódás.

Amennyiben nincs olyan sport, amit szívesen űznél, vagy egyszerűen csak nem tudod rávenni magad, hogy elkezdd, érdemes lehet kipróbálnod a társas edzést. Ilyen lehet például az, ha egy sportolótársaddal edzel, de a személyi edzés is ide tartozik — sokszor segít, ha egy profi edző mutatja meg, hogyan kell végezned a gyakorlatokat, és ő felel azért is, hogy motivált maradj!

A képlet tehát egyszerű: egészséges táplálkozás, sok mozgás, stresszmentes életmód és rendszeres szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy erősítsd az immunrendszered!

Fotók: Unsplash