×

Szeptember végén újra itt a Kortárs Ékszerhét Budapest

ENGLISH VERSION IS AVAILABLE
by
2023. 09. 15.

Szeptember 22-én kezdődik az idei Kortárs Ékszerhét Budapest, amely több szempontból hiánypótló szerepet tölt be a kulturális vérkeringésben. Egyszerre nyújt remek szakmai előrelépési lehetőséget az alkotók számára és kínál alkalmat a kortárs ékszerművészet népszerűsítésére.

A Magyar Divat & Design Ügynökség 12. alkalommal rendezte meg a Budapest Central European Fashion Weeket. A BCEFW több mint 2500 látogatót vonzott a Millenárison megrendezett főeseményre szeptember első hétvégéjén. 

Idén ősszel 9. alkalommal kerül megrendezésre a Kortárs Ékszerhét Budapest (Budapest Jewelry Week) a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület (FISE) háttértámogatásával. Az esemény kétéves tematikája sokaknak ismerős lehet már. Páros években egy számos helyszínen zajló kiállítás-sorozattal találkozhatunk, míg a páratlan években – így idén is – egy nemzetközi pályázati anyagból rendezett kiállítás kerül bemutatásra. A jelentkezőkre rendkívül inspirálóan hatott az aktuális nemzetközi pályázat hívószava, a Re:Action. Legalábbis erre enged következtetni a korábbi éveket magasan túlszárnyaló, több, mint 150 pályamű beérkezése.

A Kortárs Ékszerhét Budapest nemzetközi alkotózsűrije

Ebben az évben magyar oldalról Fábián Veronika, nemzetközi oldalról pedig az észt Julia Maria Künnap, illetve a belga David Huycke alkották a pártatlan bírálóbizottságot. Az általuk kiválasztott 47 alkotás a Hybridart Space-ben tekinthető majd meg. Itt idén első alkalommal a zsűritagok kiemelkedő munkái teszik teljessé a központi kiállítás anyagát. Az ékszerhét egy nagyszabású, díjátadóval egybekötött nyitóeseménnyel veszi kezdetét szeptember 22-én a Hybridart Space-ben. A pénteken átadásra kerülő elismerések számos külföldi kiállítási lehetőséggel és értékes ajándékcsomagokkal járnak együtt. Ráadásul ezek a nyeremények túlmutatnak önmagukon, hiszen a díjazottak számára friss szakmai kapcsolatok kialakítását és új művészeti alkotások születését teszik lehetővé. Külön öröm, hogy a hazai és külföldi alkotók mellett a háromfős zsűriből Fábián Veronika és David Huycke személyes részvételére is számíthatunk az este folyamán.

Kulisszatitkok, tárlatvezetések, workshopok

Az érdeklődőknek két hét áll a rendelkezésére a központi kiállítás megtekintésére. Az ékszerek szerelmesei mellett a szervezők továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a szakmabelieket megcélzó közösségformáló programokra, amik az elmúlt öt évben már-már hagyománnyá váltak. Emellett edukációs szándékkal változatos tematikájú tárlatvezetéseket és foglalkozásokat szerveznek, hogy a szakmán kívülieket is bevonják, ezzel elősegítve az alkotók és a befogadó közönség közötti kapcsolatteremtést.

A teljes programért keressétek fel az esemény hivatalos weboldalát!